Kek ni seperti dah bagitahu sebelum ni memerlukan modal yang amat minimum sekali untuk sebiji kek, memandangkan hanya menggunakan marjerin sahaja tapi kek ni tetap lembut.. lepas tu hanya menggunakan bahan2 asas sahaja untuk membuat kek...sesuai sangat untuk mereka yang baru belajar nak buat kek dan kek ini juga sesuai untuk hidangan di majlis2 kenduri ke..minum petang ramai ke...
Dari bahan2 basic ini boleh dikurangkan dilebihkan ikut citarasa masing2 contohnya kurangkan gula,tapi letak susu untuk lebih moist dan lebih lemak.
Resepinya sama seperti kek marjerin marble sebelum ini...jika mahu dipublish di sini sila bagitahu yer sebab aku amat rajin sekarang ni kalo takde yg nak resepi tak perlu nak publish kan..heheeee...selagi tenet nih laju ler..
Perlu diingatkan,resepi ini asas dalam membuat kek..cubalah sekali yer! Kalau taknak buat satu adunan,buat setengah adunan pun dah cukup untuk sekeluarga
Bahan2(8 1/2" x 8 1/2"): *gelas yg digunakan-(200ml)
- 330 marjerin
- 290g gula pasir / 2 gelas
- 6 biji telur
- 310g tepung / 2 gelas setengah
- Esen vanilla
- Serbuk koko + coklat emulco-(optional)
- Pewarna Kuning-optional
- Panaskan pengukus.Pukul marjerin bersama gula pasir sehingga sebati,tidak perlu terlalu kembang
- Masukkan telur satu persatu..adalah penting untuk memukul sebati setiap kali telur ditambah sebelum memasukkan telur seterusnya
- Tambahkan esen vanilla atau esen pisang,pukul seketika
- Ayakkan tepung terus ke dalam adunan sambil dipukul sebati
- Adunan siap dan bahagikan kepada 2 bahagian.warnakan kuning dan satu lagi tambahkan serbuk koko dan coklat emulco.
- Masukkan adunan berselang seli ke dalam loyang yang sudah di gris marjerin dan ditabur tepung
- Tutup loyang dengan aluminium foil untuk mengelakkan air pengukus menitik di atas kek.
- Kukuslah selama 1 jam atau 1 jam 15 minit/sehingga masak. Selamat mencuba!
uik... belang ghimau malaya ke ghimau jadian nih? cantik!!
ReplyDeletePunyalah cantik belangnya, nak makan pun takut sebab takut kek tu mengaum... hehehe...
ReplyDeleteK.Nor >> ahahaa..harimo jadian pun boley kak..ghimo malaya terlepas dr zoo...terus mintak cop kulit dier kat kek tu..hehe
ReplyDeleteMamaFami >> kalo kek tu mengaum,yg makan pun kena laa mengaum skali tuh mama..hahaa
ReplyDeleteHasue, nak kek...nak kek!!! Takde??? nak jugakkkk! pls do again...hehehe!...
ReplyDeleteCubittttttt Eyana! ;)
ye la sue...betul2 mcm belang rimau. Auummmmmm!!!!!
ReplyDeleteWah betul2 mcm rimau ni...hebat! Ala Sue ni jual mahal lak, letak ler cepat respi tu, bagus gak wat kek ekonomi ni. Jgn lupa cara2 wat belang tu ek... mmmmuah!
ReplyDeletemak aiii...takutnya bunyi,belang harimau..kalau makan tak jadi garang ke...hehehe
ReplyDeleteLOVE2COOK >> Love..bila lagi nak merasa kek buatan tgn love ni..hihi..nanti buatkan sebijik utk love n kids yaaa... ashika x ikut skali? ^_&
ReplyDeleteKak ain >> hihiii...aummm grrrr :P
ReplyDeleteHomeKreation/AlongRoz >> Bukan jual mhl tu along..tadi cari link x jumpe..hihi..nanti kite update yek..mmg ekonomi ler,untuk buat masa minum2 kenduri pun leh buat byk2..hehe..orait,esok akan entri cara membelang kek tuh..thanks 4 ur respon.. :)
ReplyDeleteKak ima >> hahaha..ader2 jek kak ima nih..nih amik belang rimau jer kak..rimaunya x ikut skali..hihih
ReplyDeleteSue,
ReplyDeleteAlong ingat nk cuba buat weekend ni tp tak sure lak sbb respi sikda engkah baking powder - mmg sikda kah Sue? Sori lah mun kamek tuk mganggu, harap kitak sihat & semua nya dah ok.
Suuuuuue,
ReplyDeletekek rimau along dah mengaum2... bukan aja kacak malah nyaman gilak kek ya, lembut! Puas hati kamek... maceh Sue, you are fabulous... love ya...mmmmuah!!