Sunday, February 28, 2010

Apam Tepung Beras

Fuhhh..tarikkk nafas...hembus slowly..fhew! semangat blogging sudah kembali meresap ke dalam jiwa..terima kasih buat kawan2 yang bagi komen dan semangat(yg bagi komen tu selalu bagi semangat utk blogging kan)..buat McSue n Aemylina,(habis lencun muka akak ni haa kena tempias masa korang hembus semangat vitamin R tuh..ekeke..)Thanks atas semangat tu.. dan di kesempatan ni ingin nak ucapkan selamat kembali ke alam persekolahan kampus buat Mcsue.. semoga segalanya berjalan lancar dan jangan sedih2 tau..hepi sokmo! :))

Baiklah,apam tepung beras ni dah dimasukkan dalam list yg dah berderet tu untuk majlis maulidur rasul Jumaat lepas..Buat 2 adunan dan amat mudah nak buatnya...sebab tu semangat jer nak buat walaupun sebenarnya nak buat lebih awal tapi tak kisah laa janji dah buat kan..ehee...
Tak sia2 keluarkan acuan lompang yang dah lama bertapa dalam kabinet tu,kalo berkepompong dah lama keluar jadi rama2 dewasa yang cantik dan berwarna biru..weee...
Nih apsal acuan lompang pun kaler biru nih...2 jenis biru lak tu..sapa ntah yg pilih nih..hahak :P
Tu laaa,sapa suh kat kedai tu jual acuan warna biruuu..kan dah terpaksa beli sebab x tahan tengok kan..walaupun dah ada warna biru sebelumnya(yg terang tu) nampak lagi biru muda tu..adehh...x tahan makcik! Nih apsal citer acuan lompang lak nih..hikhik...
Apa2pun bagi mereka yang belum ada acuan lompang leh cari kat kedai2 peralatan dapur yer..ala,murah jer...kat sini tak sampai rm3 pun 1 set..satu set kalo tak silap ada 20 acuan.

Kali ni try resepi Kak Watie yang rajin masak2 nun..mekasih kak..sedap n sedang jer manisnya..minta ijin c n p dr dapo akak yer...tq2
Bahan-bahan:
• 1 cawan nasi
• 2 cawan tepung beras
• 1 cawan gula putih
• 1 1/4 cawan air
• 1 sudu kecil yis
• sepeket kecil eno

Caranya:
  1. Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat.
  2. Perap lebih dari 3 atau 4 jam (Akak bancuh lewat tengah maalam kukus pukul 5 pagi).
  3. Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan (warnakan kalau suka) dan biar sebentar.
  4. Panaskan kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20minit dengan api kuat.
  5. Boleh di makan dengan kelapa parut yang dikukus sebentar dan digaul dengan sedikit garam jika suka.
Boleh makan dengan kelapa parut jika suka yer.. :)

Yang ni pulak letak sedikit pandan paste jadilah perisa pandan..sedap!

8 comments:

  1. nyamannya kak sue..kmk suka makan apam eno tok..kelak mun kmk molah..copy resepi ktk jak ..boleh? hehhehe

    ReplyDelete
  2. Umie >> mun suka apa gik,gi polah nunn..hehee...copy jak..ya resepi asal pun dah di link kamek..hehe..[olah lebih kit lak,k kamek juak..haha

    ReplyDelete
  3. kuih pebret sy
    tp sy pnggl kuih apam merekah
    hehe..

    ReplyDelete
  4. Mrs NarchotiQue >> yer ke...macam2 je nama apam ni kan..ada yg panggil apam eno jugak tu..hehe

    ReplyDelete
  5. x pernah sy tau buat apam nie letak eno rupernyer.. heheheh... nie adlh salah 1 resepi dlm watting list.. heheheh...

    ReplyDelete
  6. ENO perasa ape..? pket kecil 4.3gm ..?
    TQ

    ReplyDelete
  7. @faizah
    Sy guna eno perisa limau(limau ke lemon-yg hijau tu)..rasnya guna apa2 perisa pun boleh..
    yer..peket kecik tu :)

    ReplyDelete
  8. tiba-tiba teringat zaman kecik2 dulu bila terpandang resepi nie..kayrul dah try, sangat sedap dan menjadi

    minta izin copy ye

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^