Salam bersiaran kembali..
Dah berapa hari tak update blog..ada orang kesah?ah,x kisah pun takpe..kite tetap rindu nak blogging juge...ehe
Oklah,menu pertama ditayangkan bulan Februari adalah ayam bakar.
Salah satu cara nak tau ayam dah masak ke tidak kat bahagian dalam tu,cuba cucuk isi ayam(guna pisau atau cake tester ke..) bahagian paling berisi(seperti peha ayam atau dada ayam) dan apabila jusnya keluar jernih tanpa darah bermakna ayam kita dah masak..dan lain kali,kita dah tahu berapa lama nak set oven kita untuk masak ayam tu..
Ayam ni kalau masaknya terlalu kering,kurang sedapnya..kan!
Resepi ni asal dari Ros, tapi amik dari umah kak ina..tq keduanya :)
Bahan-bahan
• 1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
• 1 sudu kecil blackpaper
• 2 cm halia ( agak-agak je)
• 2 biji bawang putih
• 1/4 biji bawang besar
• 1 sudu besar madu
• 1 sudu besar gula
• 1 sudu kecil kicap manis
• 1/2 sudu kecil garam
• 2 sudu besar mayonis
• sedikit lada sulah
Cara-cara
• Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, madu dan lada hitam.
• Masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba. ( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu)
Hasue!!! Love is here with a big plate! nak tapau ayam tuh...sedapnyaaaaaa :)~~~~
ReplyDeleteTerliurnye! uish uish uish :(
LOVE2COOK > Hi loveee...miss u!hehe..suka laa tgk love n kawan2 yg rajin bagi komen..nih nak bagi sepotong ayam bahagian peha,ok tak?sayap dah chop awal laa love..hihi.. mak aii,besarnya pinggan! :P
ReplyDeleteAlahai....sana sini dok try wat ayam yg nampak best ni...mesti anak2 Akak suka ni....Sue sihat ke???
ReplyDeleteKak watie > hehe..mesti diorg suka tuh kak..akak try laa,tp sue letak halia banyak sket ler. ;)
ReplyDeletesue sihat2 jer kak.yg selalu x sihat,broadband nih haa..akak lak sihat ke?
sedapnya sue!! bila ler akak pulak nak buat ye. nak buat sekrg ni, tggl berdua aje. sape la pulak nak tlg perabihkan nanti.
ReplyDeletekak ain > kalo buat masa berdua jer ngan si kecik tu alamatnya lauk utk 3 hari laa kalo setengah ekor ayam tu kak..hihi..bakar seketui peha ayam pun ok tu...ratah gitu aje pon sodap :)
ReplyDeletewahhh sedapnya ayam bakar tu...kak ima tak pernah lagi bakar ayam guna oven ni...nak tanya sue,tak tinggal bau kat oven ke...
ReplyDeletehuaaaaaaaaaaaa sedappnyer sue... bikinn mak buyongg ni leleh ayaq liuq lor..
ReplyDeletesalam sue...sedapnya nampak ayam tu..akk nak dada dia je hehehe
ReplyDeletekak ima > akak,lepas bakar ayam tu kena terus servis(cuci) laa kak,untuk elak bau ayam melekat..alhmdulillah so far,tak melekat bau ayam tu.. akak try laa ek..best bakar2 ayam ni.hehe
ReplyDeleteciklinn > owohh..siannya mak buyong sorg nih leleh2 lak..sila2 laa jamu mata ek..hehee....dah brp bulan tu?tahniah2
ReplyDeletekak rosaliza > akak nak bahagian dada ek..boleh2..part tu paling lambat abis kalo kat umah ni kak..hehe
ReplyDeletewah dikkk sedapppnya .. black paper bermayonis layie ..huhuhuu menyelerakan tul .. dugaaaannnnn
ReplyDeletekak ieda > hehe..dugaan kakk..sabar2..tp ayam bkr ok sket bnding goreng kn.hehe
ReplyDelete