Friday, January 8, 2010

Tom Yam Kung

Sawa dikaappp..Kap kun kaaa...(sila baca ikut intonasi )

Hari ini kap...menu kap.. tomyam udang kaapppp...
Guna perencah kapp original dari siam kapp. .sedaappp kappp..best hirup kuahnyaa kappp.....
(ayat selebihnya terpaksa di delete sebab tak lulus bahagian grammar bahasa thai)
ehehe..sabor jelaa ekk..hehe

Saja nak ringan2kan kepala sket,hari ini bizi tahap ultraman nak bertukar..memang tak sempat sangat nak bertenggek lama2 depan lappie.. petang lak terpaksa bergegas ke sepital melawat anak buah yg pengsan..sibbaik dah sedar dan ok tapi masih lemah lagi..
Kebetulan lak masa ni my hero takde kat sini..huk..so pergi dengan askar2 tanah melayu jela tadi..ehee... takpelah,harap my niece get better soon..

Oklah,berbalik pada menu ni..akhirnya tercapai gak nak cuba perencah dari Thailand ni..seronotnyaaaa.. memang berbeza dari segi rasa dari yang dimakan masa raya lepas..(makan kat umah orang)
Yang ni rasa tomyam tu of coz ada.. iras2 rasa megi tomyam tu pun ada haa...sedapp hirup kuah nih..
Maklum laaa,kat umah ni memang jarang2 sangat laa menu tomyam..hik

Nak resepi ke? Nahhh..

Nak aku translate ke? Tak payah laa k..bak kata IKA,buat2 paham udah..huehueeee

Daun limau purut takde..pastu guna udang galah 'jer'..hek hek..nak bagi semangkuk kat org siam nun! :P

Mekasih banyak kat dik Ijah sebab bagi perencah tomyam nih ekk..muahhh
Hero kite lum berkesempatan nak cuba ni..takpa2,ada lagik dalam stok tu.x sabar nak suruh beliau rasa..ahak

14 comments:

  1. sedap ea tomyam asli dari siam? tak same ea gune brand adabi tu? eh sue..nanti majlis meminang anakanda kite ko hidangkan kami tomyam udang gak ea...udang beso penumbuk gitu tau....rombongan adelah dalam 40 orang budak2 kuasa dua utk mak bapak ye.... hiihihih....

    ReplyDelete
  2. Wow, tomyum kung!!! Love, Hubby and Rishie sukeeeeeeee! Ashika je belum lagi cuba! kekeke ;)

    Gimme some pls Sue...Love nak cubit Eyana sekali! ;)

    ReplyDelete
  3. nOOrsha > yang adabi tu tak sure lak sama ke tak..heheee.. haaa,boleh2,,udang beso penumbuk tikus ek?hihih.. apsal bwk rombongan sikit sgt...tak cukup org nak bawak talam hantaran tuh kang..hahah

    ReplyDelete
  4. LOVE2COOK > u know wat love..tadi kan,eyana try makan sikit..hihi.tapi udangnya jer.hehe...
    Eyana dah tido..jangan cubit2..ekeke

    ReplyDelete
  5. Amboiiii Sue...ni nak tayang yom yam ke nak tayang udang niiiii...

    Sue, tak nak bagi sekor, bagi setengah ekor pun tak pe

    ReplyDelete
  6. Sue@Nenie > nak tayang udang yg dikuah tomyam..hikhik..
    Nak setengah jek part ekornya?boleh2..amik laa ek.kite x kedekut..hihi

    ReplyDelete
  7. salam sue..mcm mana rasa tom yam asli siam ni...tgk udang tu..yang tak tahannya...besau betul tu

    ReplyDelete
  8. sawa dikap.. ni buat paham2 je hehe

    ReplyDelete
  9. terasa masam2 dia sue bila tgk pic nie..sedap...perencah dia dr siam nun..harus pure punya tomyam kung tu...sedap!

    ReplyDelete
  10. Salam Hasue...minta semangkuk tom yam tu boleh?

    http://treatntrick.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. Alahai Sue...tom yam kung ni waktu sejuk2 mcm ni le lagi le double berselera....udangnya beso plak tu yummy

    ReplyDelete
  12. terlepas flight la sue...ni yang lambat sampai!!! Ala dah abis ker????

    ReplyDelete
  13. Ermmmm! Sedap...dah lama tak makan Tom Yam....!!!

    ReplyDelete
  14. ooo...guna perencah asli dari thai,ni mesti bestttt sesangatkan...tengok tang udang tu yang paling geram...hehehe

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^