Dulu2 selalu masak nasi+pulut untuk mendapatkan nasi yang lebih lembut tapi kan tak baik laa makan pulut hari2..
Kali ni,kite masak nasi pulut berperisa resepi mama-lya a.k.a CtZura..
Rindunya kat dia...tahniah juga buat dia sekeluarga sebab berjaya dalam proses rayuan untuk pindah ke KL.. tercapai juga impiannya... gembira bercampur sedih sebab mesti susah nak jumpa dia nanti..huk!
Sebenarnya memandai jek letak berperisa kat belakang tu sebab kalo tak letak cam nasik biasa jek kang bunyinya..heee...ctzura mesti mrh nyer..heee
Apa2pun nasi nih sedappp....makan nasik jer pun dah sedap!takyah lauk pun takpe..hehee
Nasinya lembut sebab dicampur pulut..kemudian perisanya ada rasa sos tiram sket..cam nasi ayam sket.camner nak xplain ek...kena cuba sendiri laa baru tau.let's cekedaot resepinya..
Mekasih kat mama-lya ..semoga cepat2 setel semua hal dan kembali ke alam maya nih..hehe
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
- 1 1/2 pot beras biasa
- 1 pot beras pulut
- 1 kiub pati ayam
- 1/2 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 2-3 putik daun bawang(bhgn bwh yg cam bwg tu jer!!!) - x tau nak pggil ape
- 2 sb mentega
- 2 sb sos tiram
- 1sk garam
- rempah tumis- yg 5 sekawan tuh!!
- 1 helai daun pandan - d simpul
- Air secukupnya
- Panaskan mentega dalam kuali. Masukkan rempah tumis. Masukkan pula bawang besar, bawang putih & halia yang telah dikisar. Tumis sampai naik bau..
- Masukkan putik daun bawang dan kacau hingga layu. masukkan kiub ayam. Dengan api perlahan hingga kiub hancur.
- Masukkan sos tiram, kemudian kedua2 beras yang telah di cuci bersih. kacau rata sebati & masukkan daun pandan.
- matikan api & pindahkan beras ke dalam rice Cooker. Masukkan air secukupnya & garam. Rasakan secukupnya. Masak macam biasa.
- Siap!! Sedia untuk d makan dengan beraneka lauk. Sedap!!
Sebagai lauknya,makan dengan udang goreng kunyit(guna kunyit hidup) dan kangkung goreng tanpa belacan..hehe..
salam sue...mesti sedap ni.nasi gini..terasa kepulutan n kelembutan nasi..boleh di cuba ni
ReplyDeleteAlamak...Love lapar pulak tgk pulut Sue nih! uish uish...mesti sedap! Nakkkkk! :)
ReplyDeleteMana Eyana??? tak dpt cari lak! :(
Cik HaSue, tengah tersandar lepas makan nasi pulut ni ke? hehehhehe... cikliz jeles betul tengok cik HaSue yg sangat rajin memasak nih!!
ReplyDeletenk sruh mak cuba ni slalu wat keras je
ReplyDeleteSalam kak Hasue,
ReplyDeleteFuh, laparnya tengok udang. Nasi pulut ni, buat teringat beras siam yang kami penah beli dulu2. memang terasa cam pulut. Hihi. masuk list dulu nih.
Salam Sue...1st of all happy new year dear...2nd nasi tu nampak so sedap...akak ada weakness dgn semua dish yg ada PULUT ni....suka sesangat...masuk list
ReplyDeleteSalam Sue...kalau kat semenanjung..orang kelantan panggil nasi dagang kan...nasi & pulut campur gitu....but Akak memang tak berapa sangat dengan pulut ni...tapi kalau orang yang suka pulut mesti nikmat...sangat kan!!!
ReplyDeleteKak rosaliza >wkumsalam kak..memang lembut dan sedap jek..makan gitu jek pun sedap.hehe..selamat mencuba eh kak
ReplyDeleteLOVE2COOK > Love suka nasi campur pulut ke?hehee... eyana sempat nyuruk tadik..heee
ReplyDeleteCikLiz > Kite makan nasik ni cepat kenyang tau cikliz..hihi... alaaa,,cikliz lagik rajin.kite rajin bermusim gitu.haha
ReplyDeletekak maiyah > leh cuba nih kak.ehehe
ReplyDeleteindahhouse > wkumsalam..ada gak beras kampung yg rasa cam beras pulut..akak penah makan masa sekolah rendah jek dulu... x jumpa lagik pastu..huu
ReplyDeletekak JC > hepi new yr to u too kakk..heh.ingatkan ader weakness xleh makan pulut tadi. leh cuba kak..insyaallah x mengecewakan
ReplyDeleteKak Watie > oo yeke kak? tak tau lak..mekasih eh bgtau.hehe... kalo penggemar pulut mesti suka nasik nih kak..memang makan gitu jek pun dah sedap.. :)
ReplyDelete