Panjang lak intro ek..sebenarnya dah pernah share kan camner nak goreng cempedak yang rangup lembut sebelum nih?
Nak resepi lagi ke?mesti korang malas nak belek n3 yg lepas2 kan..hehe...
Sebenarnya bahan2 nih leh agak2 jer...kadang2 marjerin banyak leh buat tepung lembik..tp lembut la..huhu..
Sukatan air lak aku bagi basic 2 cawan sebab kadang2 kualiti tepung x sama...
Kali nih aku cempedak digoreng tanpa bijinya sekali sebab guna cempedak nangka atau cempedak kawin yang besar seulas tu..kira kalo goreng seulas tuh leh muak waktu makan dibuatnya...buang biji belah 2...best laa makan...x risau ngan bijik dah..hehe
Adunan nih juga boleh digunakan untuk menggoreng pisang,keledek,keladi dan sebagainya...
Boleh tengok pisang goreng kat
Bahan2:
- 2 Cawan tepung gandum
- 1 sudu mkn marjerin-melembutkan adunan
- 1 sudu mkn gula-utk kelihatan cantik berkilat tuu..
- 1 sudu kecil garam-merangupkan adunan
- Sedikit pewarna kuning
- 2 cawan air-boleh adjust sendiri,jangan terlalu pekat dan cair
- Cempedak masak secukupnya
- Satukan tepung gandum,marjerin,gula,garam di dalam bekas.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dkacau rata mggunakan whisk dan warnakn kuning.
- Masukkan cempedak dan salut dengan tepung sambil minyak dipanaskan
- Goreng dgn minyak yg panas sehingga sedikit keperangan.
Cempedak atau pisang yg manis akan mengeluarkan sari sendiri apabila digoreng..jadi kena pandai2 adjust gula ya...
Ohya..cempedak goreng nih hanya tinggal gambar...dah abis sekali harung oleh kitorg anak beranak...sedappp..weee :P
fulamak.. cempedak tu
ReplyDeletekak maiyah > suke cempedak ke kak?hehe
ReplyDeleteHasue..nak tambah petua sikit, dari my sister dan pernah kamek cuba mmg menjadi..sesudu cuka ke dalam adunan tepung pakey merangguppppkan lagi..by the way..cempedak...nang minat benar kmk...sik terbeli2 lagik cmpedak kay molah cucur...:)
ReplyDelete