Dah ramai yang mencuba resepi kek nih kan..dan rata2 kate sedap...
Secara jujurnya...(nih penilaian sendiri bila dah rasa yer)
Tak dinafikan rasanya memang sedap..cuma memandangkan kek nih memang 'spesis' gebu jadi agak 'kering' sket bagi tekak aku n dia..hehee..maaflah kalau ada yang tak sependapat ya.
Ke kek aku nih tak jadik?hahaa..lenkali leh try wat lagik.hehe
Tapi hawflakes membantu 'membasahkan' sikit kek tu..(harap leh paham bahasa nih eh)
Nih pendapat masing2 laa ek...ke tekak kitorang je rasa gitu?huhu...
Tapi sesiapa kat luar sana belum mencuba resepi nih dan suka kek yang gebu2,try laa k...pasti anda sukakannya....nak buat pun simple jer..dan pasti menjadi :)
Resepi c n p dari myr eh...tq kak fida..manalah akak menghilang..rindu lak..huhu
Hawflakes dihancurkan dan ditabur pada setiap lapisan..(memandangkn kat sini x jumpa hawflakes beso tuh,malas no nak nyusun hwflakes kecik2)heee
- 5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
- 225 g gula halus (1 cwn rata +2 sb rata)
- 220 g tepung gandum*(2 cwn rata)
- 1 sk rata baking powder*
- 1 sb ovalette
- 150 ml susu cair
- 1/2 sk garam
- 100 ml minyak jagung/masak
- 1 sk esen vanilla
- pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka
- secukup hawflakes (akak gunakan yg sebesar syiling 50 sen) <>
Cara-cara
- Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
- Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
- Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
- Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
- ***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...
- Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.
Wow cantik kek tuh Sue. U r right, everyone has their own taste kan! Dah habis ke kek tuh??? Ingat nak mintak Sue poskan cket! ;)
ReplyDeleteMMMMM!!! okey dah pun cubit BB Eyana puas2!!! Aiks, nangis plak!! eh eh sorry erk Sue! ;)
Kak HaSue... cantik kombinasi kaler tue. Nampak menyelerakan betulll.... skali tgk mcm kek lapis serawak pon ade.hehe
ReplyDeleteKalau2 akak belum terbaca lg, Kak Fida balik Msia ayahnya kembali ke rahmatullah 15.10.09 hari tue...
LOVE > nak poskan gambar jer bleh x love?heheee...
ReplyDeleteaik,sempat lagik yer..haaa...dah nangis!takpe,latihan suara..eekekeke
blogresipi > Ijan,akak baru tahu nih..maklum laa,akak jarang2 dpt bukak myr sekarang nih,so memang agak ketinggalan zaman..apa2 pun al-fatihah untuk arwah ayah kak fida..tq 4 da info ye ijan
sue...lawanya kek velvet sue...bab kukus mengukus ni E surrender...maklumlah xde pengukus..wakakakaka!!...lg satu..sue..nama kek ni velvet..mmglah gebu...uuhuhuhu...tak pernah try lg.rasa mcm ada serupa bahulu ke?
ReplyDeletewah menarik nih... :)
ReplyDeletecantek kek, rcp baru ka,lom prnah nangga gik, sama sik ngn kek asam manis
ReplyDeletesalam Sue wah meriah betul warna tu suka akk negok....mcm clor baju raye hehehe g umah k.dayang pun jumpa kek ni masuk umah Sue pun jumpa kek yg same gak ..rajin yeeeee..
ReplyDeletemmg cantik warna warni tapi tak bleh makan kek huhuu
ReplyDeleteMcE > yu..betul tuh.dah nama pun velvet kan.tp nama kek belacan,x rasa belacan pun..eekekee...ampunnn!!hihi...haaa,betul2,rasa iras2 bahulu gitu..ke tekak kite jek gitu?hehe..
ReplyDeleteDaniera > leh laa try iera..hehe
surisarawak > resepi amik kat myr kak..lain rasa dari kek asam manis...kitak try la..hehe
kak sheila > ahaha...cam kaler baju raya eh kak?hee..tuh laa,cam berjanji lak ngan dayang kan.
kak maiyah > takpe laa kak..dapat tengok pun jadilah.hehe