Saturday, October 24, 2009

Egg Tofu Berkuah Sos Tiram

Salam ditengah malam..hehe...
Maklum laa...server ngah lengang kot sekarang nih...sebab tuh agak ok je banding siang hari..huhu
Malas nak huraikan pepanjang pasal server..meh cakap eh!cakap pulak..meh bicara(kan ke sama jer maknanya tuh) pasal menu nih..
Sebelum nih,pernah laa masak sos tiram gini..cuma x letak telur jer...rupanya lagi sedap letak telur..hehe...
Penggemar segala tauhu,tofu,kungfu dan segala jenis FU..sila2 laa try eh..mana tau kena dengan selera...

Resepi c n p dari myR..tq cahayer

Bahan2:
  • 2 tiub egg tofu
  • 2 tsb sos tiram
  • 2 tsb kicap pekat
  • 2 cawan chicken stock (kiub ayam campur 2 cwn air)
  • 1 biji Telur
  • 3 tsb air tepung jagung utk pekatkan kuah
  • 4 ulas bawang putih dicincang
  • Minyak
Cara2:
  1. Potong egg tofu dan goreng sehingga golden brown, ketepikan
  2. Satu sudu minyak, panaskan dan goreng bawang putih sehingga sedikit garing, terus masukkan chicken stock 2 cawan.
  3. Bila air dah didih masuk sos tiram, kicap pekat, kacau2 kejap masukkan telur dan kacau laju.
  4. Bila telur dah masak, masukkan egg tofu dan air tepung jagung, bila pekat dah boleh angkat.
  5. Boleh tambah isi udang time tumis bwg putih kalau suke.. kita buat kosong jek.
Sedap nih kalo makan ngan nasi ayam...kan kannn...

4 comments:

  1. Sedappnye egg tofu nie... kite suke sgt makan kat ciken rice shop tue.... :)

    ReplyDelete
  2. blogresipi > try laa resepi cahayer nih ijan..mana tahu kena ngan selera..hehe

    ReplyDelete
  3. salam..kak..egg tofu 2 potong2 n trus goreng je eh?? die x hancur ke kak?? huhuhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sakura..kne pstikan myk btl2 panas..bru masukkn tofu tu..klu myk xbtl2 pns kn bt tofu tu hancur..siyes fvrtre ni..sdp..😊

      Delete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^