Bila tinggal 2 minggu jer lagi nak raya...radio2 dah mula meng'udara'kan lagu2 raya...
Ni dah kurang 2 minggu jer lg nak raya ka...
Of coz lagu2 lama dan nostalgia laa menggamit jiwa raga...
Tapi lagu2 yg dulunya kita rasa baru pun dah rasa nostalgia bila dengar sekarang..macam lagu2 Siti Nurhaliza..lagu artis2 yg ramai2 tuu...n banyak lg
Err...adakah ini maknanya
Alaa...x kessahh laa kan..yg penting,ada raya.ada lagu raya...
Yang tak dapat balik kampung..meh makan jeli kelapa..hah??kelapa pun x jumpa??
Jamu mata jer udah..jangan nak banyak cerewett.hak hak hak :P
Dah tertangguh hampir seminggu..err,ker lebih seminggu?haha..
Akhirnya terbuat juga...tertangguh bukan sebab sengaja...(mula laa alasan kuar nih)
Tapi nak carik agar2 sepeket yg 10g tuh punya la susah...
Memandangkan tuan punya resepi nih susah2 duk sukat n buat ujikaji sendiri supaya menepati piawaian citarasa n kondisi serta tekstur jeli seperti yg sepatutnya..jadi xnak laa men'spoil'kan dengan menggunakan agar2 sukatan berbeza dengan memandai2 nak ejas air...
Haaa..kemain lagi pendirian yg kupertahankan selama seminggu ya..
Bila dah 2,3 kali turun kedai/supermarket x jumpa2 juga...
Terpaksa laaa juga meng'alter' sedikit resepi tuh sebab yang ada cuma peket 12g n 13g..
Pastu pepandai tambah air sket..n gula..heee...sibbaik tak jadi agar2..ehee
Pulak tuh.kelapa tu rupanya dah tak muda sangat dah..dah nak tua
Yelaa..agaknya dah lama sangat tunggu turn kan..hehe
Tapi yang penting,best makan sejuk2...makan malam2 lak tuh..hikhikk...
Komen cik abe,sedappp..rasa jeli tuh macam makan isi kelapa muda yang lembut...
Err..betul ke gitu sepatutnya kak nor?hehe
Oklah...meh kita tengok resepinya ya...
Resepi dari Kak Nor..lagi?iyer..Kak Nor yg pemes tuh lerr...hihi..Thanks kak!!
Bahan2:
- 1 paket agar2 serbuk (10gm)
- 2.6 liter air kelapa ~ k.nor guna air dr 3 bj kelapa muda
- isi kelapa muda ~ boleh kaup guna sudu atau sagat
- 11 sudu besar gula ~ terpulang pd citarasa masing2
- 3 helai daun pandan
Cara-cara
- Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
- Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda. Padamkan api.
- Biarkan sejuk sedikit dan boleh lah dimasukkan kedalam bekas yg disukai.
- Sejukkan dlm peti ais dan bila dah sejuk bolehlah dimakan.
oooooooo baru buat ya........... punya la lama peram baru siap.. ok la tu kiranya jadi la.. kalau dah cik abg kata sedap, kembang la ek.. hehe
ReplyDeleteSalam Su...peram resepi tak pe...jangan sampai air kelapa tu jadi masam dah..hahaha..rajinnya korang ni...akak tabik le!!
ReplyDeleteSodapnya jelly tuh! Hasue, hantarkan ke umah Love cket! tenkiu2 in advance...hehehe ;)
ReplyDeleteElyana apa khabar???
sama la sue akak pun x jumpe agar2 yg 10g tu yg duk tangguh tu.hihihii alasan yg boleh pakai ke idak?
ReplyDeletekena try nih.cam sedap sajork..
ReplyDeleteK.Nor > Memang best kak...lama duk terperam sibbaik lom masam...kalo wat ngan kelapa yg muda belia lagik best kot..tp yg nih dah puas ati..hik..tq yer :)
ReplyDeleteK Watie > tuh laa kak.sibbaik lom masam..menten jer sedap..hehee...akak tuh yg rajin...sue wat simple dimple jer :D
LOVE > amboi love...tq in advance yer..taun depan kot advance nya tuh..hihi...eyana sihat jer...babygirl to be next week..heee..tq love :)
Chik Mi > boleh kot kak..alasan kukh gak tu.hihi...kalo x pun akak create lagik resepi guna 12/13g agar2..hihi
cookie devine > kena try tuuu..bukan macam jer,memang sedap n best masuk tekak..cam makan isi kelapa muda yg lembut lg tu haaa
dah lame teringin nak buat.smalam pun lalu tepi gerai jual kelapa tu mmg dah teringat nak beli kelapa tapi kedainya tutup plak...hukhuk tetiba nampak kat sini plak.... uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ReplyDeleteK Fiza Nordin > adehh kak..jgn laa nangiss..ahehe...dalam esbok tuh ader lagi kak...wat sendiri nih leh dpt byk wo..puas ler makan...hehe...dah2..gi amik nun..hikhik...
ReplyDeleteoohhh...ini la resepi yang ku cari-cari
ReplyDeleteJieda > tahniah kerana menemuinya.hehee..selamat mencuba :)
ReplyDelete