Memang best jer resepi nih..biasa guna bikarbonat jer,nih guna yis lak..
Memula tuh pelik gak adun guna 3/4 cawan air,pas dah buat baru paham..
Sapa2 dah try mesti dah dapat bayangkan kelembutan cucur nih..
Sue tambah bawang merah ditumbuk lumat untuk menambah kelembutannya..sori yer kak nor..eheee...
Dah biasa letak bawang merah sebab kelembutannya dah terbukti.cewah.. :D
Pastu nak perabis stok kacang panjang sket n lobak merah..semua potong kecik2 n campak dalam adunan..
Sapa2 yang belum try lagi resepi nih..sila2 lah ya.senang dan sedapp....Opps! :P sori bg yg berpuasa..ehee
Resepi c n p dari myR..thanks kak nor..again! :D
Bahan-bahan ( 3 - 4 org makan )
- 1 cawan isi jagung
- 1/2 cawan isi udang ~ dipotong kecil
- 2 cawan tepung gandum
- 1 bj telur
- 1 sudu teh yis mauripan
- 1 sudu teh garam halus
- 1 sudu teh gula
- daun saderi dan daun bawang ~ dihiris halus
- 1 bj cili merah ~ dicincang
- 1/2 labu bawang besar ~ dicincang
- 3/4 cawan air
- minyak untuk menggoreng
Cara-cara
- Masukkan kesemua bahan2 kecuali air dan minyak ke dalam sebuah bekas.
- Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
- Biarkan seketika, lebih kurang 15 - 30min atau sehingga adunan nampak naik.
- Panaskan minyak dan gorenglah sehingga masak.
- Toskan dan boleh la dihidangkan dgn sos kegemaran anda.. Selamat mencuba..
Selamat berbuka puasa!! :)
Allaaaa ni yg malas nak bukak tenet time berbuka...ni kecur tgk cucur jagung yg mmg jd kegemaran nih...nak ckit...
ReplyDeletesalam kak sue terima kasih saya dah amik...tunggu jagung tak berapa nak boleh pungut lagi...mertua tanam...heheheh
ReplyDeleteK HASNAH > nak banyak pun boleh kak...tp kena laa buat sendirik yer..hihih
ReplyDeleteAlimaz / zila > wkumsalam...ur welkam..kena tunggu dah benar2 sesuai nak tuai tuh zila..hehe
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete