Ini projek
Apa yang mendorong sue mencubanya ialah bila bace komen2 yg dah mencuba resepi nih tapi tak jadi dan bila tengok laporan masakan ramai juga buat dah jadi..hehee..
Alhamdulillah,bila mencuba...jadi juga.
Cuma resepi asal doh tu patutnya diwarnakan supaya nampak menarik,tp bagi Sue...putih pun menarik juga...cam milk cookies yang kat bakery tuu..heee
Resepi c n p dari myr..Thanks to merpati66 -sue edit sket supaya senang nak faham..
Bahan-bahan ( satu adunan boleh dpt hampir 100 biji )
- 250grm tepung jagung
- 1 tin susu pekat manis (yang kecik jgn abiskan)
- 1 sudu baking powder
- butter /marjerin untuk uli tepung
- perwarna -ikut suka
Cara-cara
- Gaulkan tepung + susu>dalam sebuah bekas,tuangkan tepung..kemudian baru tuang susu pekat sedikit demi sedikit sambil digaul dengan sudu.
- Bila tepung dan susu dah sebati tambah marjerin utk menjadi doh .>bila dah nak jadi doh baru uli dengan tangan..jadi tak ada masalah melekit..
- Bahagian doh kepada dua bahagian - satu letak warna merah or warna yang disukai
- Bakar dlm oven 180 = 15 minit...dah masak sejukan dulu baru alihkan dari dulang pembakar
- Perhatian: Biskut nie amat lembut dan cair didalam mulut, jadi berhati2 bila mengangkat biskut dari dulang pembakar...pastikan sejuk betol baru alihkan..
Bila dah jadi doh..boleh laa warnakan dan bentuk ikut suka..sue buat bentuk bulat/leper sikit dan tekan dengan garfu untuk membentuk garisan..
Biskut nih perisa susu..nama pun biskut susu..hehee..ia gebu n agak rapuh juga.. Cair di mulut.
tapi yang sue nak ketengahkan nih bukan rasa biskut nih,tapi part nak menguli tuh jer..
Penggemar biskut susu nih boleh laa try yer..yang dah mencuba dan tak jadi tuh jangan putus asa...
Kadang2 yang bagi resepi susah nak explain macam mana nak bagi sukatan bahan dengan tepat..
P/s: Harap jika kawan2 lain ada cadangan boleh laa diutarakan yer.. sue pun amatur juga nih..rasanya kalo tambah susu tepung best gak kan..heh
ann penah try resepi ni...time nak bakar jadi panik jap coz adunan tu melepek kat dulang...dah ke tong sampah setengah tapi last²nya try bakar gak...naik kembung..baru tau memang pesyen kuih raya ni.
ReplyDeletewah sue dah panasssss enjinnya pastu laju pulak tu jalannya
ReplyDeletek.nor dah dua kali raya buat kukis ni.. mmg betul dah kaedah yg sue terangkan tu kat myr.. sepatutnya tak leh gaul sekaligus semua bahan tu. tu yg jd lembik. dan sepatutnya jgn mudah give up bila buat sesuatu tak menjadi dan menyalahkan resipi kan sue :)
ReplyDeleteMemang la..tapi lain kali detail la sikit. Tulis la yang adunan kena masuk sikit2. Dah 3 kali buat tak menjadi. Membazir masa, duit & tenaga. Beginner mcm I ni, yang baru nak berjinak2 dgn dapur kalau buat asyik tak menjadi, mmg blh putus asa..tau! Nasib baik ada blog ni. Very useful.
DeleteAnn > hehee.usaha tangga kejayaan ya ann..tuh ler baiknya mencuba resepi2 baru nih.menambah skill yg kdg2 dpt secara x sengaja.hehe..
ReplyDeleteChik Mi > uish kak..mana lak laju..kayuh pelan2 nih.hihi
K.Nor > haa..betul sangat tuh kak..memang takleh salahkan resepi kan..lagipun dah terbukti ada laporan masakan(termasuk akak nyer) of coz bleh punya...hehe.. apa2 pun mekasih sudi bg komen kak..lega sue kita guna cara sama..hee :D
Mamalah antara yang buat biskut ni dan tak menjadi... hehehe... siap angkat tangan dan mengaku tu! Hahaha...
ReplyDeleteMamaFami > wooo...mama orangnya ya..habis laa masuk tong pastu ek?hehe...sue pun baru blaja buat ni.hee
ReplyDeletebelum penah try maka biskut ni..tp penah makan dan amat sedap..tp boleh tahu x berapa banyak butter yg kena taruk?
ReplyDeletenapergok: kena try buat tu..simple jer..sukatan butter tu memang tak dinyatakan pada resepi asal sebab ia bergantung masa kita nguli..cuba letak dalam satu sudu dahulu..kemudian uli sebati..jika masih berderai adunannya tambah lagi sedikit demi sedikit sehingga boleh dibulat2kan..selamat mencuba..
ReplyDeletehi HaSUe,
ReplyDeletenak tanye sikit..kalo takde baking powder bole jadik tak resipi nih.sume bahan2 dah ade.nk keluar pegi beli baking powder mls la pulak.hehe.
eylaRaz: hi eyla..tqq singgah yer. memandangkan baking powder satu2nya bhn penaik utk biskut ni,rasanya xleh tinggal laa kot.nanti biskut jadi keras n x naik langsung lak..kalo ia ada guna telur mungkin b.powder boleh di skip..apa2pun x salah kalau nak mncuba.. :)
ReplyDeleteSelamat Menyambut Hari Raya yang bakal menjelang tiba HaSue... kita jumpa kat blog ni stelah sekian lama xjumpa. ingt lagi x kek coklat air ais n akma_4th kat MYR?
ReplyDeleteHaSue, nak tanya ni. sy baru je lepas mengukis biskut susu. letak dlm papercup jer. masalah sy, knp biskut ni dah menyerupai cupcakes lak... mcm xlulus jer nk hidang kat tetamu.
Sy agak, sbb sy letak 1 sb baking powder, sbb xdinyatakan dlm resipi ni sudu teh or sudu besar.
Pls help me... TQ.
1 sudu baking powder tu, sudu kecik ke besau? hehehe :D
ReplyDeleteSalam kak Hasue, semalam sy ade try..tapi tak jadilah kak..kuih saya melepek dalam tray masa masak dalam oven.. mula2 boleh buat bentuk bulat2, tapi bile masak jer cair melepek.. nape eh kak sue? saya letak 3/4 susu pekat. letak sikit demi sikit. amount susu pekat saya terlalu banyak ker kak...harap akak dapat membantu. terima kasih.
ReplyDeleteTpg jagung nk bubuh brala cawan klau sukat pakai cawan??
ReplyDeleteBrapa*
ReplyDeleteSalam sis..nk tya, guna api tu atas bawah ke bawah je
ReplyDeleteSalam sis..nk tya, guna api tu atas bawah ke bawah je
ReplyDeleteSalam sis..nk tya, guna api tu atas bawah ke bawah je
ReplyDeleteAssalamualaikum..kak nak tanya klau tukar susu pekat dengan susu tepung bleh x?
ReplyDeleteAssalam, nak tanya api oven guna atas bawah atau bawah je
ReplyDeleteagak agak nya kalau susu pekat manis tu ditukar kepada susu badam , okeyh tak?
ReplyDelete