Cantiknya tarikh hari ni.. :)
Ermm..kalau sebelum nih..dekat2 nak raya,masing2 pembuat biskut/kek untuk raya akan menyelongkar buku2 resepi yg ada dalam simpanan..
Yelah..sepandai mana pun pembuat kek/biskut tuh...dia tetap masih memerlukan resepi sebagai panduan KECUALI biskut/kek yang acapkali dibuat..
Tapi sekarang nih semuanya di hujung jari..
Janji ada line tenet jer..carik kat internet dah macam buka banyak buku resepi...
Tinggal nak pilih jer nak cuba yang mana...kan kannn...heee
Oklah,meh citer pasal biskut lak..projek malam td dgn anak2..
Resepi marmar carries nih memang simple nak buat..
Tapi hasilnya memang best..sedap..boleh dikatakan memenuhi piawaian biskut seumpamanya..hehe
Projek malam tadi,tapi dah tinggal sedikit sebab masa sahur tadi duk enak je makan..
Nampak gaya kalo nak hidang untuk tetamu masa raya kena buat lagi..
Tengok lah ya..kalo vitamin 'R' ada lagi stok dalam peti ais tu.. :)
Eheemmm..ehemm..eja betul2 ya murid2..hihihh.. :P seronok lak buat biskut nih..lepas nih kalo buat lagi ingat nak lukis pemandangan sawah padi ke...pantai ke..haha :p
Tapi wat masa nih lorek2 kan jerlah ikut
Resepi c n p dr MyR...terima kasih banyak utk mama kastam tioman yg sudi berkongsi resepi dan skill untuk membuat biskut ini :)
Bahan2 (lebih kurang 160 biji)
- 400 gm/ 4 cawan tepung gandum
- 300 gm mentega ( 250 gm + 50 gm )
- 2 sudu makan/ 1/2 cawan tepung jagung
- 100 gm / 1 cawan gula aising
- 1 sudu kecil esen vanila
- KRIM
- 2 biji putih telor
- 150 gm/ 1 1/2 cawan gula aising
- 1 sudu kecil membumbung tepung jagung
- Sedikit serbuk coklat/coklat emulco/warna pilihan
Cara-cara
- ADUNAN BISKUT
- Pukul mentega bersama gula halus dan esen vanila sehingga sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang tak melekat di tangan.
- Canai setebal 1/2 cm dan terap dengan acuan berbentuk 'love'..
- Sapu krim putih dengan jari dengan cara enjut jari pada krim, sapu sampai rata. Semasa mengenjut, jari tidak menyentuh permukaan biskut.
- Lorek permukaan krim tadi dengan krim coklat menggunakan lidi sate/ pencungkil gigi. Lorek mengikut kreativi sendiri.
- Bakar pada suhu 180'F selama 15 - 20 minit - sehingga masak. Siap..
- ADUNAN KRIM : Masukkan semua bahan kedalam mangkuk kecil, agak2 senang untuk di pukul dengan mixer..
- Pukul sehingga pekat dan berkilat. Angkat pemukul, jika adunan yang melekat pada mixer tu tak meleleh turun dengan lajunya , maka elok lah tu..lebih kurang 3 - 4 minit dengan cara putar pelahan dulu, pastu speed laju dan pelahan semula. Berulang2 sehingga adunan itu terasa semakin pekat...pukul terlalu lama pun tak bolih juga..adunan yang terlalu keras menyebabkan krim tadi akan longkah/ terasing dari biskut..jadi agak2 lah semasa memukul.
- Asingkan krim tadi anggaran 2 sudu makan ke dalam sebiji mangkuk kecil. Kemudian masukkan pes coklat atau sedikit serbuk coklat atau apa2 warna yang di sukai..untuk di lorek di atas krim putih yang telah di sapu di atas biskut.
Oklah,selamat mencuba pada mereka yang berminat nak cuba ya
Suuee...agak-agak cukup tak nak eja Kak Watie...nak semekut sama!!!
ReplyDeleteSalam sue,kak Deeja amik ye resipi ni...ingat nk cuba...doakan akak wat jadi ye...pse dulu cba xbrapa elok...
ReplyDeletepernah gak cuba buat kuih ni beberapa tahun yang lepas tapi sayang topping atas tu tak menjadi
ReplyDeletehahahahhahah... ni sekolah tadika ke sekolah org dewasa!!! hihihihihihi
ReplyDeleteWhoa...suka tgk semua buat biskut...dah musim Raya! wohooo! Sue, biskut tuh cute la...nak cket...! ;)
ReplyDeletesalam.. haa, mood raya sampei
ReplyDeleteKak Watie > aa..kalo kak watie wat sendiri,mesti cukup nak buat nama akak tuh.hehee
ReplyDeleteK deeja > wkumsalam..amik laa kak..sue doakan agar biskut akak menjadi dengan jayanya :)
Jieda > tang topping tuh rasanya jangan over kembang sebab nanti ia lekang dr biskut..mcm tips kat resepi tu :)
K Nor > Nih sekolah campuran..hihii..dah eja lom?hikhik :D
LOVE > kiut yer love..mekasih2..heh heh..love x nak join buat biskut ke?hihi
K maiyah > wkumsalam..ye betul :)