Monday, August 10, 2009

Rendang Sepit Biru

Semalam akhirnya tercapai juga impian hubby gi mancing bersama kawan2nya..
Yang bestnya..dapat juga rezeki dari hasil memancing itu.
Kalau nak harap beli susah betul nak cari orang menjual buat masa ni..
Yang nih kepuasan pemancing pun dapat..isterinya tersengih lebar ler...hehe...
Yang tak bestnya hari ni masak untuk sorang2 jer..
Anak ku yg sorang nih nak makan sardin laa pulak..
c kakak tak berapa makan udang tak kire apa saiz n masak apa pun..huu

Lepas anak dah makan,teringin lak nak makan udang galah segar(jeling2 orang2 tuu.. :P)
Lepas tu terfikir nak masak apa ek..teringat ngan resepi kak fida yang letak kerisik n daun kari..
Haa..kalo ader encik hubby,dia tak berapa suka sangat makan kuah pekat2 nih..
Yang stail2 goreng2 pun dier kurrengg...
so hari nih dia tak makan kat umah.buat ler untuk diri sendiri jer...masak 2,3 ekor..tuh pun ratah jer akhirnya.aheh..yg sepit biru sekor..yang lelain tuh saiz sederhana aje..heee

Sebelum nih dah pernah buat tapi tepek jelah lagi sekali resepinya ya..kalo versi kari biasa aku buat lak,x letak kerisik n daun kari..dan kuahnya tak sepekat ini...peberet my hubby tu...kalo pekat ntah nape dia taknak lak..hehe..aku telan jer mana2 pun..huu..

Bagi penggemar rendang,cubalah resepi kak fida nih yer :)

Thanks to kak fida :)

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 1 kilo udang harimau - bersihkan dan toskan-guna udang galah
  • 1 senduk cili kisar
  • 1 biji bawang besar *
  • 4 ulas bawang putih *
  • 2 hiris halia *
  • 4 sb serbuk rempah kari
  • 2 batang serai - dititik
  • 2 lembar daun kari - dipetik2
  • 1 cawan santan - drpd 1/2 biji kelapa
  • 3 sb penuh kerisik
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 kpg asam gelugur atau sedikit air asam jawa
  • minyak utk menumis

Cara-cara

  1. Kisar bahan2 yg bertanda * dan campurkan cili kisar dan rempah kari.
  2. Panaskan minyak dlm periuk dan tumiskan campuran bahan kisar,serai dan daun kari hingga wangi.
  3. Masukkan santan,garam,gula,asam dan kerisik,gaul rata,tambah sedikit air dan masak mendidih.Masukkan udang dan gaul rata dan masak hingga udang berubah warna.Matikan api dan siap utk disajikan.
Kat sini tak nampak lak sepitnya tuh..isi sepit tuh manis kalo udang fresh nih.. :)
Nih ler hasil memancing semalam..teringin sangat nak ikut sekali..walaupun tak pernah dapat yang beso2..huu..yerlah,leceh kan..kalo umpan orang tolong pasangkan..aheh :P
Kawan2 hb pun dapat gak sepit biru semalam..seronok ler diorang...tapi tak lama sangat mancing,sebab tempat diorang mancing tuh hujan lebat n ribut melanda...walaupun seketika...hehe..then mereka terus laa balik... :)
P/s: Nih bukan nak menunjuk2 laa ek..cuma nak wat tayangan amal kat orang2 berkenaan tuh jer..ehehehehe...

8 comments:

  1. sue, bak la 5 ekor kat k.nor!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. elegik udang..huhuhuhu...
    jeles la tengok udang2 nih...

    ReplyDelete
  3. waaa.. ha sue pun menjamu si sepit biru ker hehehe. kebetulan plak sama tp menu lain2.. :) tp ha sue punya lg best la sebab ada si sepit biru giant.

    ReplyDelete
  4. Aduuu sedapnye udang galah!!! besau2 belake... terliur terliur...!!!

    ReplyDelete
  5. salam.. saya suker dtg sini tgk masakan dan udang plak tu.. heee, saya dulu pun suka memancing, yg seronok bila pancing mengena dan tarik ikan tu

    ReplyDelete
  6. K Nor > Kalo dekat,nak jer bagi yg masih hidup kalo ader..hehehe...lagi best kalo dpt mancing sendiri kak..uwaa

    alimaz > wkumsalam...sepinggan je laa ek..isi takde..heee

    eriey > mana tau nih?

    Aiydalela > alergik ke?sian dier ek

    halen > sama menu yer..dah musim udang galah kot?ekeke

    blogresipi/ijan > uishhh...kang meleleh air liuq baby dlm pewut tuh....hehe

    k maiyah > wkumsalam..sue pun suka akak sudi datang sini selalu..mmg best mancing kan...puas ati!

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^