Selalu tengok buah melaka a.k.a onde2 nih kan?
Kalau kat sini,biasanya rata2 orang jual inti kelapa nih..jarang2 lak jumpa yang inti gula melaka semata2 tuu..intinya pula terpulang nak letak banyak kelapa atau nak letak gula lebih.
Tapi lebih sedap manis sedikit laa...kalo tawar rasa tepung pulut pun hambar jer kang...
Kuih nih peberet banglong,boleh jadi hari nih pun menu kuih nih lagi sebab ada lagi lebih inti semalam.heee
Bahan2:
- UNTUK INTI:
- 250g gula Apong/gula melaka
- Kelapa parut dari setengah biji kelapa
- ADUNAN TEPUNG:
- 250g Tepung pulut
- Jus Daun pandan+sedikit pewarna hijau secukupnya
- BAHAGIAN LUAR:
- Kelapa parut(putih sahaja) +1/2 sudu kecil garam
INTI:
- Kacau goreng kelapa di atas kuali tanpa minyak sehingga agak kering dan kekuningan. Masukkan gula melaka yang sudah dipotong2.. >boleh tambahkan sedikit gula biasa jika mahu.
- kacau sehingga gula benar2 cair dan gaul sebati. Jika mahu inti nampak lebih gelap,tambahkan sedikit browning sugar. Padamkan api-inti sedia digunakan
KUIH:
- Bancuh adunan tepung sehingga menjadi doh yang boleh dibentuk bulat2. Masukkan inti dan bulatkan kembali..lakukan sehingga adunan habis.
- Jerang air dalam periuk, masukkan bebola tadi dan ia akan timbul setelah masak.
- Angkat dan toskan. Gaul dengan kelapa parut tadi
Tapi tak pernah try lagi letak keledek dilecek..tuh makcik yang jual kuih nih yang bagi tips..supaya tak terlalu rasa tepung pulut katanya..malas beno ler nak rebus keledek ehh..heee
Kalo rajin bleh cuba laa hari nih.. :)
Uish..klu lah Hasue tinggal berdekatan Love...mesti Love dah sampai umah U, nak ngap onde onde nih ;) nyum nyum!
ReplyDeleteRajin ko buat inti sue... Kalau den totap den balun ngan gula melaka jer... hehehhe
ReplyDeletewAh~. . pEbret itE nEh . . .
ReplyDeleteLOVE > Best er tuh love kalo tinggal dekat2..leh tuka2 makanan hri2.hehe
ReplyDeleteche'iza > dah terbiasa makan inti gini...hehee
mintang_telip2 > nak ke?heee :P