Cempedak goreng nih peberet cik abe..
Tapi kalo yang rangup keras memang tak laku kat umah nih..
Kena gak goreng guna adunan biasa buat tuh..dah terbiasa laa kot.hee
Kadang2 guna adunan tepung gandum ngan tepung adabi juga..tapi kitorang masih prefer resepi nih..
Bila dah biasa buat,memang tak yah sukat2 kan..
Tapi untuk yang nak mencuba,boleh rujuk resepi pisang goreng rangup sebelum nih..
Kalo nak juga,meh sini nak bagi resepi..
Bahan2:
- Cempedak masak ranum
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu makan rata marjerin
- 1/2 sudu kecil garam
- pewarna kuning-guna yang serbuk
- 1/2 sudu kecil gula-bukan nak bagi rasa tapi nak bagi cantik warnanya berkilat sket
- Air secukupnya-dalam 1setengah-2 cawan air
- Masukkan semua bahan2 kering ke dalam sebuah bekas, masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau menggunakan whisk.
- Adunan jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair.Kalau tak pasti,celupkan sudu(untuk testing) dan bila adunan melekat elok,maknanya adunan dah ok..
- Celupkan cempedak pada adunan dan goreng dalam minyak banyak yang sudah dipanaskan terlebih dahulu
Gosh! Cempedak Goreng my favourite!!! Tolong hantarkan ke umah Love cket Sue! ;) tenkiu2...hihi
ReplyDeleteemh..dah lama dok cari2 mcm mane nk kasik tepung goreng tu rangup dan berkilat..mcm kat gerai2..pelik gak kekadang apa dorang isi..
ReplyDeleteTQ!
LOVE > lor,peberet ke love?banyak cempedak beli semalam nihh..meh ler dtg umah..hehe
ReplyDeleteShemmi > kadang2 ada gak yang letak tepung beras nak kasi rangup tp sue prefer gini ler..sebab guna tepung beras kadang2 tuh leh terkeras lak rangupnya lagi2 bila dah sejuk.. sama2.. :)
salam.. nak jugak, nak jugak bab goreng pas tu cempedak lak mmg ler rasa tak tahan
ReplyDeletewkumsalm kak..nak ke?meh laa mai umah..banyak lagi cempedak nih..yg dah goreng jer abis..hihi
ReplyDeleteAssalamualaikum....Sue. Tq so much for sharing. So simple and nice... truly appreciate it...
ReplyDelete
ReplyDeleteTerima ....resipi ni Berjaya...Tq tq tq....superb