Sunday, July 26, 2009

Udang Blackpepper Dengan Brokoli

Kak Norrr...
Udang blackpepper nih tersangatlahh sedapnyaa..haha
Sebenarnya kan, dah lamaaaa teringin nak try resepi kak nor nihh..
Tapi bila dah ada udang,brokoli plak takde stok,bila dah ada keduanya,sos lada hitam lak takde...begitulah selanjutnya sampai laa hari ni..heeee..

Rasanya memang seperti yg dibayangkan..
Maklumlah aku nih sukaaa sangat ngan brokoli..udang tuh mmg ramai yg suka pon..hohoo
Brokolinya tuh aku potong kecik2 sket,kalo beso2 anak2 susah hati lak nengok kang.ngee..
Pastu tak kukus pun,masuk skali ngan udang.dah tn resepi cadangkn gitu..mmg best!

Brokoli gak baik untuk mencegah kanser payudara kan kannn... :D
Yang bestnya tuh,anak2 pun makan berselera sekali..
Bertambah2 nasik lak tuu..hehehe

Resepi asal dari kak Nor yg pemes tuh..thanks yer kak! :D

Bahan-bahan ( 4 org makan )

  • 350gm udang ~ saiz sederhana
  • brokoli secukupnya
  • 1 labu bawang besar ~ dipotong
  • 3 ulas bawang putih ~ dicincang
  • 1/2 in halia ~ dihiris halus
  • 3 sudu besar sos blackpepper
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1/2 sudu teh garam halus
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • minyak
  • capsicum merah ~ optional

Cara-cara

  1. Perap udang bersama garam dan serbuk kunyit. Panaskan sedikit minyak dan goreng udang hingga 3/4 masak. Ketepikan.
  2. Sementara tu kukus brokoli selama 5 minit dlm air panas mendidih dan angkat. Susun atur brokoli dlm pinggan.
  3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan bawang besar dan goreng hingga bawang hampir layu.
  4. Masukkan sos blackpepper dan sos tiram. Kacau hingga wangi dan masukkan udang. Kacau2 sekejap. Jgn terlalu lama, nanti udang menjadi overcook.
  5. K.Nor dah tak masukkan garam sbb dah ada rasa masin dr garam yg kita perap dgn udang dan juga dr sos tiram dan sos blackpepper. Terpulanglah pd selera masing2, samada nak tambah garam lg atau masukkan gula skit.
  6. Masukkan capsicum yg didadukan dan kacau sekejap.
  7. Padamkan api dan bolehlah diletak atas pinggan yg dah diatur td dgn brokoli. Selamat mencuba...
  8. * kalau tak nak kukus brokoli tu, boleh gak masukkan sekali dlm kuali bersama2 udang.
**K.Nor tambah 1/4 sudu teh lada hitam yg ditumbuk utk membangkitkan rasa lada hitam sbb bila guna guna sos blackpepper dlm botol ni rasa lada hitam tu tak membangkit sgt kan..

Close-up sket..
Resepi yang sama leh rujuk kat SINI

*Lepas nih pasti ada siri ulang tayang..sebab hubby x merasa lg,dah makan masa ondaway balik tadi..so masih kekenyangan lagi dah sampai umah..heee..

6 comments:

  1. Wah.. brokoli lada hitam pulak... sedapnye... tak pernah terpikir nak masak cenggini.. kite suke gak brokoli... nanti blh try la resipi nie :)

    ReplyDelete
  2. yuhuu...... ada lg udang + brokoli.. nak ratah nih.. sedap nampak! :D

    ReplyDelete
  3. Wah...Suuuueee nampak cam boleh try ni...tapi kena cari brokoli dulu....kita KIV dulu le...for the mean time jamu mata & selera kat sini jer dulu...hihihihi

    ReplyDelete
  4. mmm...sedapnye!!!dah lama akak dok cari resepi guna sos lada hitam ni...nanti nak cubalah

    ReplyDelete
  5. heheheh nak cuba la macam menarik je...tak yah pening2 nak fikir masak apa ptg nie..thanks..

    ReplyDelete
  6. blogresipi/Ijan>Try lah yer..kalo ska brokoli n udang memang sedappp...hehe

    Kak Nor>yuhuuuu..gak!hehe.mane ader belen dah kak nor..laju jer makan woo...sedappp..tq2!ngee

    Kak Watierman>haaa...jangan tak carik lak brokoli tuh kak..jangan lupa buatkan sue sepinggan yer..hihik

    Kak ima>Cubalah yer..sedap tapi mudah.mudah tp sedap..hihi

    DOUBLE S>memang menarik tuu.hehee...selamat mencube =)

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^