Jadinya,goreng ikan tongkol yg segar hari tu jelah..
Aku ratah jer..suka goreng ikan tongkol gini..
Boleh gantikan ngan ikan sardin bagi yg tak makan ikan tongkol
Lagi2 kalo perapan asam jawa tuh dah meresap,
Goreng plak masih basah2,jangan terlalu garing..uihh...memang x sedar diri makan tuh..huhu
Resepi nih simple jer ye.
Mungkin ada yg dah selalu buat pun..tapi,rahsia nak sedap,jgn goreng ikan nih terlampau garing/kering..masih kebasahan gitu..hmmm..sedap!
Bahan2:
- 1 ekor ikan tongkol segar sederhana besar-potong2 dan cuci bersih
- 1-2 sudu makan asam jawa
- 1 sudu makan penuh garam-letak lebih sedikit agar senang meresap
- Serbuk perasa-tak letak pun takpe
- 1-2 batang serai-diketuk (utk aroma serai-tak letak pun takpe)
- 1 cawan minyak untuk menggoreng
- Lumurkan asam jawa pada keseluruhan isi ikan dan gaulkan kesemua bahan lain bersama ikan kecuali minyak masak.
- Rasa sedikit dengan hujung jari,harus terasa garamnya sebelum diperap.Perap sekurang2nya setengah jam sebelum digoreng
- Jangan goreng ikan terlalu lama kerana isi ikan tongkol yang garing rasanya agak kering..
Salam, iyalah jarang gerau masak ikan ni. Tapi yang ni nampak menyelerakan. Macam best aje. Nak cubalah. Gatah aje ek!
ReplyDeleteIni memang sedap nie... kite pernah buat rebus dulu dengan asam keping... pastu goreng... rasa masam2 tuh yg lagi best.. resipi ni sgt menarik utk di cube nie...
ReplyDeleteyummy...mmg sodap ikan tongkol goreng asam nie...dah lama x makan! pekena ngan nasi panas2...emmm....x toleh kiri kanan dah!
ReplyDeletemeh hantar setongkol kat akak...nak masak sendiri malas la....nak makan yg org masak jea ni...
sue, kau ni macam2 la, aku ni dah le tak berapa gemarkan ikan tongkol, tapi bila tengok masakan kau ni, mula la aku teringin2 lak nak mencari ikan tongkol... menggoda iman betul!
ReplyDeleteSedapnyeeeee nyum nyum nyum!!! Sue ni rajin tul ler! ;)
ReplyDeletegeraugebang>wkumsalam..memang sedap jer nak ratah nih..hehe..selamat mencuba yer :)
ReplyDeleteblogresipi/Ijan>senang jer untuk dicuba..mana tahu kena dengan selera..kalau rebus dulu tu x kering ke isi ikan tu eh?
k Fa'e:sue nak anto lah nihh..tapi kang mesti kulat lebih banyak dari ikannya lak dah sampai sana..heheheee
dina: ehekk..kite pon bukan suka sangat tongkol..tp bila goreng gini memang sedap jek..janji jangan goreng kering,ok..isi ikan tuh masih basah2 gitu.pehhh sedapp..heee
love2cook:memang shedap..heh..rajin?nih lauk org malas tp nk mkn niii..hihii
ala sueeee akak dah rebus ikan tu baru nmpk rcp ni keluar tak pa nnti masuk sopping bag
ReplyDeleteChik Mi> hehee..ye ke kak?takpe2..lepas nih leh laa try ek.. err,masuk shoping bag ke masuk shoping list?hehe..
ReplyDelete