Tuesday, July 7, 2009

Butter Prawn

Hee...orang buat butter prawn dier nak buat jugak.
lama dah tunggu udang x muncul2 gak...yg beso2..
Skali ada udang galah nih,aku cilok sket nak try test buat butter prawn..
Walaupun orang len dah lama try buat.nak try jugak buat..saja nak test power..huu

So,sapa2 yg dah cube tuu..sila komen sikit..(tutup muka) jadik ke rupa gini aaa?ngeee
Tapi kan,sue takde daun kari...mengalahkan org duk oberC!campak jer daun kunyit yg dimayang...lagi semerbak plak bau kunyit tuh.huuhu

Kelihatan sedang berselubung penuh,kesejukan kot.ehehe
Sebenarnya takde klu langsung camner nak buat nih,
Ikut step kat dapur kak nor je..
So jangan gelak ler kalo rupanya tak macam yg sepatutnya yerr..huhuu...

Bukak sikit 'selimut'nyer...baru nampak yg terselubung td.hehe

Kak Nor,resepi nih sue c n p bulat2 dr blog kak nor yer...tq2

Bahan2:

12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur ~ K.Nor guna 2 bj sahaja
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng

Cara2:
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.

Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.


*Nak tips lebih lengkap,sila2 ler skodeng dapur kak nor yg baik ati tuh yer.. ;)

Komen hubby,rupa tuh dah ada..tapi kena letak garam sket dalam kuning telo tuh..mcm yg kat restoran atau hotel biasanya ade rasa masin sket..err...takpelah yang,kurangkan garam yer..(kaver2)heheee...
Pastu dier kata lagi,rasanya kuning telo tuh diletak masa udang tuh duk dalam kuali lagi..sebab ia sepatutnya lebih melekat kat udang tuh..ehee...

Hb aku nih memang pengkritik tetap masakan aku kalo kat umah nih..
Sebab kritikan dier laa menambah semangat aku nak mencuba menu2 baru saban hari..hee..
Tq sayang...atas doronganmu laa isterimu ini berminat nak jadik chef..errr,chef at home ajer..hikhik

Tapi over all...memang sedappp...hubby pun cakap sedappp..yg atas tuh extra komen jer..so thanks pd yg rekomen resepi nih(diorg tayang kat blog memasing kire rekomen ler tu eh)hehe...

*Edit Sikit eh..

Atas permintaan ida/sunkist,
nih laa rupa acuan roti jala yg baru dirasmikan dgn membuat butter prawn nih..hehe...
Untuk permintaan kak e dan ida gak..
Bukan nak ngajo yer,segan lak nak ngaja org lg terer masak2 nih tau..
Nak share jer camner sue bleh dapat jurai gitu...
Komen akak2 yg dah buat nih kate jadik dah tuu..hee

>Sue guna kuning telur 3 biji-sebab telur tuh sue ingat kecik,takut x cukup..rupanya jadik banyak gak..huhu<--yg nih x tau ler membantu ke tak

>Pastu k nor kata buang tali pusat telo tuh supaya acuan x tersumbat,sue tapis jer terus(kes org malas)hehe..so nanti bila dah letak dlm acuan ia tak sekat2 nak keluar.. <--pun tak tau membantu ke tak.

>Lepas goreng udang tadi,kalau minyak tuh kelihatan terlalu panas,padamkan jap..sebab kuning telo nih senang nak hangus... <-untuk mngelakkan kuning telur trlampau hangus

>Letak/dirikan acuan roti jala dalam mangkuk,tuang adunan dalam acuan roti jala..dah sedia nak digoreng..baru angkat dari situ..dah angkat kat kuali,just hold acuan roti jala tu sebelah kiri..biar garfu(dipegang sebelah kanan) yang dipusing perlahan 1 arah jer..so ia automatik akan membentuk lingkaran kuning telur yang tak putus2.. <--rasanya yg nih byk membantu

Hmmm...tuh jer laa kot..sue pun ikut imaginasi jek selain rujuk tips k nor bagi.ehee..

P/s:Sorry yer kalo ayat skema jer...nak senang bg kawan2 faham..hehe

Kepada kawan2 yg nak mencuba tu selamat mencuba yer..
Harap tips tambahan nih boleh membantu :)

13 comments:

  1. wah...sedapnya udang mentega ni..sedapnya..sedapnya..hehehe..
    tqah penah wat butter prawn ni, tp xmenjadi..tersgt xmenjadi sampaikan jd bhn gelak2 kwn2..hehe..
    tqah ada post dlm blog..nanti nak cuba resepi kak sue ni...tp kalau guna udang xbesar xpe ke?

    ReplyDelete
  2. laaa dah siap rupanya BP dia.. ingatkan utk menu esok! sue, cantik jurai telur sue buat.. cun sgt.. bg akak la sue, masin tu boleh dtg dr butter, boleh lebihkan butter dlm minyak so rasa telur tu tak la tawar sgt.. apa pun tahniah.. pandai dia.. sedap ek letak daun kunyit? mesti harum jer kan..

    ReplyDelete
  3. Canteknye selimut udang tue.. kite suke sangat bahgian selimut dia tue... lemak2 gitew... best2.

    ReplyDelete
  4. nengok gambo npk sedap
    agaknye bau dia menusuk idung mak aihh....sdapnye

    ReplyDelete
  5. cantik lak butter prawn sue ni... takyah letak susu ye sue, kebanyakannya resipi ada letak susu... tapi cenggini pun dah cam sedap banget seyh...


    err... salam singgah!

    ReplyDelete
  6. atiQah:sedap kan tqah..tqah cube laa ek...k sue dah edit balik tuh,bagi extra tips..guna udang kecik pun ok tqah..terpulang jer..

    K Nor:cun yer kak?tq2x..cuba2 buat jer kak..hehe.tq gak sbb bg tips kat blog akak eh
    Tp letak daun kunyit mmg sedap..ingat sotong msk kunyit tuh pun nak letak daun kunyit diracik halus gak

    blogresipi:sedap kannn

    neezareef:takleh hidu sampai sana ke?hehehe

    ReplyDelete
  7. rupenya pakai acuan roti jala yer..pernah cube skali tp telur tu mcm jd telur dadar hancur..tak jadi berderai mcm sue punya. Pernah baca kat mana tah dia xckp pun pakai acuan roti jala. Lepas ni kene cr lah kan acuan roti jala tu. TQ sue...

    ReplyDelete
  8. Hanim: Nih sama kes macam kak zura cakap tadi ler kot,jadik udang telo dadar ek?hehe...pasnih leh try lagi yer..amik gambo tpek kat blog :) good luck!

    ReplyDelete
  9. dina: sorie,x perasan lak mesej dina td..memang tak letak susu resepi nih..sue ikut jer..hehee...tq sudi singgah yer. :)

    ReplyDelete
  10. Sue...looks perfect la ur buttered prawn...especially telurnye itu!!! sedappp!!! ;)

    ReplyDelete
  11. sedapnyer..meleleh dah tengok, biler nak try resepi ni, ain buat telor jd berketol..sungguh tak chantekkk..lepas nie kena cari acuan roti jala la gamaknya..baru jadi!!

    ReplyDelete
  12. love2cook:thanks love..

    Ainzali:kena carik acuan tuh.hehe..pas buat tunjuk kat blog eh

    ReplyDelete
  13. Sue... bulan puasa nantilah kak e try ekkkk hehehehe

    * THANKS

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^