Dimasak begini memang salah satu masakan lama,turun temurun..
Kat semenanjung tak tau ler dipanggil apa yer..
Rasanya kat sabah pun dipanggil ampap jugak,tul tak jiya??hehe
Ikan kecik2 pun sedap dimasak gini..
Masukkan semua bahan dan gaul sebati,letakkan air dan masak dengan api perlahan sehingga airnya hampir kering..aroma daun kunyitnya,fuhh..memang sukaaa sangat
Nih gambar sebelum dimasak,setelah digaul dengan bahan2 yg ditumbuk
Kalau ada antara korang tak pandai makan nih..takyah cuba tau..kang susah nak berebut2 hati ikan yu nih kat pasar ikan..hahaaTapi memang takleh makan selalu...makan pun cubit2 sikit sekali suap..tuh pun dah sedaappp sangat mkn ngan nasik...malas nak citer panjang2,kecur air liuq aku sendirik..huhuuu...peberet tahap gaban neh!!
Hati yu? urmm..tak penah makan pom..huhuhuh...
ReplyDeleteBtul tu...x pnah makan malah x pnah tgk pun hati yu ni...
ReplyDeleteHasue, kita baru makan ampak ni masa g umah kawan kt kg belud, 1st time cube makan ngan masi panas2..perggghhh sedapppp wehhhh..1 lagi yg ain suka ambuyat..kecur dah nie!!
ReplyDeletenmpk mmg sedap la..ampap ikan basong penah la mkn n ni lom penah lg..
ReplyDeleteye la belum penah makan lagi la mintak secubit.. hehehe..
ReplyDeletexpernah mkn hati ikan yu...ampap punya masakan pun xpernah...sy yg pelik2 n xpernah mkn ni lag sy suka nak makan..suka try2 ni...:)
ReplyDeleteAiydalela:tak penah mkn ke?bagus2..hihi
ReplyDeleteEyna's:bagus tu...x luak ati yu kat pasar ikan.hihi
Ainzali:hepppp!!!aphal ain penah mkn n kate sedap lak nih??haha...habis laa nak berebut ngan ain kat pasar ikan kang.hehe..ambuyat tuh lain version tuh.hehe
Mummyseri:Cara masak sama jer ngan ampap ikan..cuma yg nih sedappp lg dr ampap ikan..(selera lain2 kan)hehe
CiterMenarik:siler laa cubit sendirik..hehe
Hanim: Bagus jugak kalau org yg suka mencuba macam hanim nih...sue pun suka gak..tp kalo yg pelik sg x mkn gak..heee
msk ampap?xpenah dgr..he2..biasa bakar je..letak dlm daun pisang,kemudian bakar..best =]
ReplyDelete