Ia juga boleh dimasak tumis seperti sayuran lain..
Bahan2:
- 200g labu kuning-x kisah yg tua atau muda,yg tua lg lemak ler..>Kupas dan dipotong dadu kecil
- 1 tangkai cili merah*
- 2 ulas bawang merah*
- 1-2 ulas bawang putih*
- Segenggam udang kering/ikan bilis* -juga boleh ganti udang segar dikupas kulitnya
- 1/2 sudu makan belacan*
- Perasa-garam,pak aji dan sedikit gula(jka perlu)
- minyak untuk menumis
- Bahan2 bertanda * ditumbuk lumat atau dikisar bersama menggunakan pengisar bahan kering
- Panaskan sedikit minyak(dalam 1/3 cawan),tumis bahan2 yg ditumbuk tadi sehingga naik bau
- Masukkan labu yg sudah dipotong dadu kecil dan dicuci bersih,gaul sebati..perlahankan sedikit api
- Kacau lagi jika perlu sehingga lagu kelihatan sedikit lembut dibahagian tepinya.
- Tambah air sehingga menenggelami labu dan tutup periuk.
- Setelah labu empuk(jika belum,tambahkan lagi air),perasakan dengan garam,serbuk perasa. Jika labu tidak manis langsung,letakkan secubit gula.
- Padamkan api setelah semuanya serasi dan labu benar2 lembut.
- SELAMAT MENCUBA
Kadang2 mix dengan pucuk manis juga sedapp..
Tak pernah cuba lg resepi ni...terima kasih ats prkongsian...
ReplyDelete