Friday, March 18, 2011

Resepi: Blueberry Cheese Tart

Lewat sedikit bersiaran ke alam maya hari ini.. maklum laa,baru lepas episod drama swasta dengan suami tercinta yang nak pergi main badminton lagi kat miri nun..tskk tskk..
Tak pasal2 kena tinggal lagi untuk 2 hari setengah*nak jugak sebut yang setengah tu supaya lama sikit bunyinya..ngeee..

Dalam keberatan hati nak kena tinggal tu,sempat juga laa nelan cheese tart yang dah disejukkan dari malam tadi ni haa..
Tak sedar, gigit punya gigit..kunyah punya kunyah..telan punya telan..abis seketul..huwaaa!! panik!!camana leh abis sebijik sekali harung nih..abis laaa dietkuuuu...iskk..iskkk..nyesal lak..
Begitulah yang berlegar kat minda selama beberapa minit sebelum capai lagi sebijik.heh..sedap giloss..makan setengah bijik jer pastu..nanti2 laa sambung balik..ahaks

Aku cuba mengkreatifkan diri dengan cubaan melorek blueberry filling nih,nak cuba2 bakat yang sah2 perlu rendam tangan dalam soflan..siap ada yang bentuk pokok dan bunga versi lukisan kanak2 tadika tahap satu yang jarang hadir ke sekolah sebab takut cikgu marah tu ha..kreatif sungguh aku rasa.
Cuma yang tu telah ditapis untuk tayangan umum..dikhuatiri akan membawa seribu persoalan bagaimana aku membentuk lorekan yang begitu dramatik kerana aku sendiri pasti tidak dapat menghuraikannya dengan kata2..
Bagaimanapun,yang pastinya bila aku melorek2 tu,ada pula persoalan dari mulut kecil di rumah ini yang mengatakan inti purple tu haruskah diletak sedikit sahaja? Kenapa tak letak banyak2.. Lepas tu terbantut terus hasrat aku nak terus mengkreatifkan diri. Tu yang aku buh jer filling tu gitu2 jer..* at least ada jugak alasan aku untuk tidak terus melukis objek yang adakalanya tak nampak bentuk objek pun..aheh

Sebab acuan tart aku ada 5 jer..(dulu 6,yang satu dah balik kampung agaknya sebab cari2 tak jumpa gak..)jadi aku bakar kulit tart atau shell nya tu 5 jer laa sekali harung.. Kalau jumpa lagi pasnih nak tambah lagik acuan tuh..baru tak lama tunggu siap..huhu

Ni hasil tart shell yang aku dah bakar dan sedia untuk digunakan.. ada blog2 yang menjual tart shell nih..kalau malas nak buat,order ajelah dari mereka..korang tinggal nak isi inti je lagi..
tapi kalau korang rajin macam aku,lagi berbaloi2 laa kalau buat sendiri..muehehe..
Kononnya aku ni rajin laa kan..dah lama tuuu anak request nak makan tart cheese nih..lama ni haa baru terbuat..rajin bebeno lerr..huhuuu..selera jer banglong makan. Suka lak aku tengok kalau dah makan beria gitu.. :D


Yang ni memang letak inti blueberry lebih..dah kurang kreatif laa kan...tapi rasa masam2 blueberry ngan cheese filling tuh menghasilkan rasa yang ummmpppppph... nyummmmm2..


Jom kite cerita pasal resepinya lak..resepi nih aku intai kat dapur kak Am Flora..resepi asalnya daripada Kak Azita.. kedua2 mereka nih bisnes kek,biskut n kuih muih dsbgnya..
Aku salute sangat2 kat mereka yang bisnes tapi pada masa yang sama tetap kongsi resepinya..benar kata orang,semakin kita memberi..semakin banyak kita terima..insyaallah berkat ilmu yang dikongsi,rezeki pasti akan senang jer diperolehi..tak rezeki dunia..rezeki akhirat pasti ada asalkan keikhlasan kita mencurah ilmu kepada yang memerlukan..
Jadi terima kasih buat kak am n kak ita yang berkongsi resepi ni..mamafami pun dah try buat..anggun2 belaka tart mereka..

Aku c n p resepi nih dari dapur kak am-flora,terima kasih semua akak2 cayang..semoga kalian semakin dimurahkan rezeki.. :)

BLUEBERRY CHEESE TART
> Kak Azita dan Kak Am-flora


BAHAN PASTRY
1 biji telur
100g butter
75g icing sugar
200g tepung gandum

CARANYA
Semua bahan disatukan dan diuli sehingga menjadi doh
Bulat2 kan doh sebesar ibu jari dan tekan dlm acuan tat & cucuk2 kan sikit dgn garpu.
Bakar selama 15minit - 160°C
KRIM CHEESE
250g keju Philadelpia (atau apa2 brand yg halal)
60g icing sugar
1 biji telur

CARANYA
Pukul semua bahan sehingga halus & rata
pipekan dulu sedikit blueberry filling kemudian tutupkan pula dgn krim cheese
lepas tu barulah dilorek mengikut corak disukai
(sedikit krim cheese + sdikit bluberry kaler - dan dilorekkan ke atas prmukaan tat)
kemudian di bakar sekejap

Updated:
Lupa lak nak bagitau, masa uli doh nih aku tambah lebih kurang 1 sudu besar tepung sebab doh agak lembik dan susah dibentuk..lepas tu aku guna acuan diameter 6cm menghasilkan 24-25 biji tarts. Semasa nak bentukkan kat acuan tu,aku bulat2kan doh sebesar 2 ibujari,dan diletakkan di tengah2 acuan,barulah ditekan2 sedikit ke tepi-tepi acuan..gunakan satu jari untuk menekan doh mengikut bentuk acuan supaya doh tak terlebih tebal..
Lebih kurang gitu laa cara aku buat..nak bagi tips banyak2 pun bukan pandai sangat..kot2 ada yang nak kongsi,sila2 laa yer.. :)

Ohhh sungguh sedappp...yummyyyy2!!


Selamat mencuba bagi mereka yang nak mencuba sendiri! ;)

45 comments:

  1. Assalam kak sue,sampai awal nak ngendeng tart yg sedap n cung tuh,ngee..Fuhh tabik toing2 la ngan akak,rajin betoi menge"tart" yer,ngan da handbag..Sy dah lama xbuat,uii nak buat pikir pnjang kak,nak kelebek sebiji2 tuh,mau nya lama..Hehe..

    ReplyDelete
  2. sue...aku x nk cuba bt tp nk cube mkn jerk..:p~

    ReplyDelete
  3. yummy..yummy..
    ok tgk pn dh tau sedap.. hehe :D

    *xpernah try,slalu beli jer la..

    ReplyDelete
  4. yummm yummmm akak nak seploh biji ya... :)

    ReplyDelete
  5. Assalam sue...sedapnya cis tat tu..huhu lama tu kena tinggal. nape tak ngikut heheh

    Cantik dah lorekkan tu mmg dh lembut tangan n kreatif, ape2 mmg sedap snagt n gebuss tgk

    ReplyDelete
  6. @Zaliedana
    waalaikummussalam..
    hehe..kan byk kali rest tu..guna acuan 5 bijik jer..sesambil tu leh layan dak kecik tu haa.. wat shell semua dulu(kecuali 1st round tu,buat tart..x sempat sejuk pun dah laris) lepas tu bila2 free leh sambung balik ngisi fillingnya..kalo sekali jalan tu siap mmg bukan sekarang ler ct..hihi

    ReplyDelete
  7. @Deliah's Deli
    adakah ini maksudnya ko nak seketul?hehehe

    ReplyDelete
  8. @unknown girlz
    satu hari nanti nak try buat,sila laa pth balik ke sini nengok resepi..mmg sedap! :D

    ReplyDelete
  9. Salam kak...

    Nak tanya..berapa biji dapat kalau ikut resepi akk tu yer? tq...

    ReplyDelete
  10. @K.Nor
    Amik kulit tart ajelah ye kak..filling tu nanti kat umah akak godek2 sendiri..bukan kedekut,takut basi jer..ekekeke

    ReplyDelete
  11. @Kak Rosaliza
    walaikummussalam..sedap kak..nak ke?hehe..kang org mintak dibagi kulit tart aje ye dak?haha..
    takleh nak ngikut kak,dia ikut rombongan kumpulan skali,x naik keta sndiri..huhuh..lgpun balik ahad takut budak2 nih keletihan sbb isnin dah start sekolah kan...

    ReplyDelete
  12. baik ko ckp jujur... bape bijik sebenonyer ko dah makan?? haa haa haaaa..... wakakakakakaka... acuan tart tuh la aku ngidam lama... blk nih ntah2 bila dah jumpa wat dunooo jerk! xpe la kot kan! hahaa

    ReplyDelete
  13. @ShEiLa dA bOmB
    salam sheila.. ha,dah agak dah,ada org akan tanya soalan ni..hihi.. saja x sebut kat entri sebab tak sempat nak kira..
    er,jap,nak kira..aa,skali bakar tu dah 5,pastu buat lagi dalam 10..pastu 9..eh!banyak gak rupanya...ada 24 bijik gak laa gitu..mungkin kalau dah biasa buat,boleh dapat 25 kot..akak buat nih ada yang tertebal sikit gak.maklum ler amatur.. ngeee

    ReplyDelete
  14. hohh!tart blueberry plak ye..agak2 kalo tart blackberry,ko letak BB kat atas tu jugek ke..hawhawhaw

    ReplyDelete
  15. @hana
    Errrkk..baru berkira2 nak amik yang ketiga terus insaf jap baca komen ko kak..kakaka...insaf jap jer laa..hahaha...

    tu laa..kang dah tengok bersepah ntah melintas aje sbb leh beli je bile2 masa..haha..ngengade tul org tuh kan..hihi

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum kak sue..
    sedapnyer!!! sy nih kdg2 buat pastry xjadi, tang mane salah pon xtau..
    lerr.. nape x ikot sekali enchik abg tu dtg sini, setakat 2ari setengah tu, buleh je duk umah tun nih ^^
    gi men badminton kat mane?

    ReplyDelete
  17. @Ryo Azhar Rahza
    Kalo tart BB,aku guna BB jadik acuan aku yg ke 6..gantikan yg ilang tuh..hahah..ko nak order ke?tp terpaksa laa korbankan BB ko kan..ahaks

    ReplyDelete
  18. akak pun dah lama tingin nak buat benda yg sedap nih.. tp belum sampai lg seru nak menggentel pastrinya tu.. nak kena byk sabar nak siapkan pastri/casingnya tu.. kalau tebal tak sedap.. nnt cheese dpt sikit.. hehehe.. jd kena tunggu mood betul2 rajin baru boleh buat benda2 ni.. apa kata pos kat akak 5 biji pun jadikla... heeeee...

    ReplyDelete
  19. @tun_telani
    waalaikummussalam wth..
    sedap!sedap!ehh..kalo dah ade oven leh try resepi nih tun..akak pun tmbh tepung sikit2 sebab doh tu agak lembik..tapi bagus laa diberi sukatan tu supaya senang nak ejas..daripada lebih nanti keras lah dohnya..akak tambah tu pun ada kot dlm 1 sudu besar..nanti akak edit..

    nak ikut camana tun..diorg gi naik van reramai..kang dgn 4 org askar ni lg mana akak nak letak?haha..
    diorg main kat area krokop kalo x silap ..

    ReplyDelete
  20. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    Doh ni senang nak bentuk kat acuan kak..sy tmbh sikit2 tepung tu sampai senang nak bentuk sbb mula2 tu mcm lembik sikit bg amatur mcm sy.ngeee.. nak pos kulit tart jelah ek..sampai sana kompom tinggal serdak..haha

    ReplyDelete
  21. filing dia tu nampak cantik dan gebu jer...kalau saya tentu habis 4 5 biji...

    ReplyDelete
  22. tak terbuat2 lg..asyek dok sokedong resepi je.. kalo teringin msti g cari kat kedai.. :P

    ReplyDelete
  23. akk mmg suke cis tart.. trasa2 pulak nk membuatnya..setuju sgt dgn kata2 sue tu..akk pun prnh main msg2 dgn ita tu tanya pasal cistartnya yg gebu.. tak lokeh dia mmeberi tips n rspi.. smga rezeki mereka melimpah ruah n diberkati .. amin.

    ReplyDelete
  24. ampun sue.. atas tu anak bujang akak punya blog.. tak perasan pulak.. ni lah jadinya kalau anakbranak bblog... hihihi

    ReplyDelete
  25. sangat cantikkk nanti nak try gak...penah buat tart telur tp xmenajdi dia punya pastri..xtau mana silap...tgk org lain buat jadi jek..jelesnyer...

    ReplyDelete
  26. sedapnya nampak Sue..tergeliat air liur nengoknya..

    p/s: baby tecik awak tu dah rope cam orang Jepun lar..

    ReplyDelete
  27. Assalam kak...aduyaiii...sunggh cumil dan cun cistat mu itu kak...meh le kat kite 9-10biji (sambil tadah pinggan ngan muka kesian)

    ReplyDelete
  28. alaa..beshnye..mtk ckt k.hasue..

    ReplyDelete
  29. @syuhaila binti mustafa
    Pasni leh laa cube...sng jer sebenarnya tu..hehe...doh pun uli terus jer,xyah pukul2 pun..

    ReplyDelete
  30. @dZana
    Tu laa kak..tengok gambar lelaki,tp bahasakan diri akak..tp x pelik sgt laa kdg2 ade juga yg buh gambar anak2 kat gmbr profile,cuma yg diletak tu gmbr knk@yg masih baby..apa slhnya akak letak gmbr anak bujang kan..ekekeke..

    pasal mereka yg berkongsi tu mmg best diorg nih kan kak..kalo lokek2 pun x ke mana gak..yg berkongsi tu manfaatnya digunakan sampai bila2..insyaallah..

    btw,akak nak seketui ke tart nih?kate suke kan..hihi

    ReplyDelete
  31. @WarisanBonda
    Insyaallah jadik laa kalo ikut resepi nih..sy dah update sikit cara sy yg amatur nih buat..harap yang baru pertama kali cuba pun boleh laa buat sendiri pasnih.. slmt mencuba yer..jgn lupa kongsikan link nya kalau dah cuba nanti :)

    ReplyDelete
  32. @MeknaBlog
    w'kumslam..mekacih2..hehe
    pinggan kecik laa..x muat..tengok,tengok!muat seketui jer..dah2,seketui je cukup laa ekk..markah kesian tu..hahaha

    ReplyDelete
  33. @ayunalisa
    nah amik setengah,belen akak mkn..x gigit tuu..akak patahkan jer..ngeee..
    eh!td kan mintak cikit jek..hihi :P

    ReplyDelete
  34. salam.. nampak sedap dan cantik banget tart ni .. tumpang ambik resepi yer.. ;D

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum. Cantiklah kak Sue punya tart. Kemas je. Saya buat tak cantik. :D First time akak buat, memang terus comel ke atau dengan susah payahnya baru terciptanya kecomelan itu? Budak baru belajar, nak menuntut dari insan2 yang pemurah ilmu inshaALLAH. ;)

    Assalamualaikum.

    ReplyDelete
  36. sue,cantik betul lorekan yang sue buat.As pernah buat tapi cheese filling tu nampak bersepah dan tat cantik macam sue buat .sue pakai ape ye.bila2 free lawat lah blog as ye...

    ReplyDelete
  37. @NADYA ANWAR
    sila laa amik resepi tu..mmg utk dikongsi2 kn..hehe

    ReplyDelete
  38. Assalam kak,

    nak mintak tips la ngan akk camne nk wat shell tart2???sy selalu buat mesti trhangus..bakar api atas bawah or bawah j???pastu xkemas la sy buat...help meee.....

    ReplyDelete
  39. terbaek dr kebun la kak..heheheh
    sedapnye...
    tp mcm leceh jek nak buat.huhuhuhu..
    xpe.suatu hari nnt pasti intan buat pnye..caiyok..caiyokk!!!

    ReplyDelete
  40. akum HaSue...
    sejak saya bc blog HaSue hati berkobar2 nk masak tart ni..saya nk tnya adakah tart ini tahan seandainya saya nk buat ia sebagai hntaran klu pjalanan tu mengambil ms 6jam @ lebih?

    ReplyDelete
  41. comel dan cute betol tart akak.. geram kita tgk.. terus g order tart shell dgn kwn (sbb kita kurang rajin nk menenyeh doh acuan tart tu sebijik2.. heeee).. ptg ni nk buat filling..

    ReplyDelete
  42. salam kak..adunan ni dpt berapa biji yer

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^