Sunday, March 27, 2011

Resepi: Bingka Nestum Pandan Crunchy

Selamat hari Ahad buat semua pengunjung blog ini..
Hari ni dah awal2 pagi berlakunya drama swasta..episod suami ke luar daerah lagi..si isteri pun cam biasa laa kena tinggal harus muncung tu boleh diikat dengan riben..tapi kejap je laa..tak elok laa suami kuar rumah tengok isteri muncung2 je kan..hehe. Harus berikan senyuman paling manis dan comel untuk suami kenang sepanjang perjalanan nanti..hikhik.*ayat gedik
Di samping tu anak2 juga memainkan watak penting dalam episod tersebut..bila si anak kecil menari2 mengikut aksi penari kat tv tanpa ikut sangat rentaknya..hehe
Melihat anak paling kecil (esok baru nak menganjak usianya 4 bulan) itu pula suka ketawa ikut suka hati beliau je..dah laa jakun dengan tangan sendiri,sungguh menggelikan hati bila mata dia sampai terjuling tengok tangan sendiri..hahaha..best jer tengok telatah budak2 nih..

Baiklah,kita lupakan episod drama swasta hujung minggu itu..jom lah kita ngadap sarapan pagi pula..
Pagi ni kita sarapan ringkas2 aje yer..meh jamu mata anda semua dengan kuih bakar ataupun bingka perisa gabungan nestum dan pandan.. Semerbak jer aroma nestum dan pandan ketika bingka nih dalam proses pembakaran..Resepi asal tak letak pandan tapi aku saja je nak ada gak rasa pandan tu.heh..

Bingka nih ada kelainan dari bingka pandan biasa sebab buh nestum tu kan,bahagian atas bingka tu memang crunchy jer..kalau nak extra crunchy boleh laa bakar lagi garing okey...haa tu laa kelebihan main masak2 sendiri nih..nak lebih itu ini,kurang itu ini..kita jer yang pandai ngejas nya..kan kan? ;)

Bingkanya memang lembut jer..dan atasnya memang garing dan agak rangup!

Terima kasih DatinLulu@myresipi.com yang kongsikan resepinya kat myresipi.com tapi dah didurhakakan olehku..durhaka pun manja2 jer..harap2 tak kena sebat laa..eheee
Resepi di bawah ni aku dah siap edit untuk rujukan sendiri di masa depan atau untuk mereka yang berminat nak mencuba sendiri eh..Aku buat separuh adunan dari resepi asal..ingat yer,nak tengok resepi asal..sila klik link di bawah..

Bingka Nestum Pandan Crunchy
Source: DatinLulu@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( loyang 8x8 inci )

* 1 cawan tepung gandum
* 1 cawan santan
* 1/2 cawan susu sejat
* 2 biji telur gred A
* 1/3 cawan gula pasir
* 1/3 cawan susu pekat manis/krimer manis
* 1/2 sudu besar tepung jagung
* 1 sudu kecil garam halus
* 1 sudu besar butter - dcairkn
* 1/2 sudu teh pes pandan
* 1/2 sudu teh esen vanila(optional)
* 3/4 cawan nestum original

*Nestum secukupnya untuk ditabur di atas adunan

Cara-cara

1. Panaskn oven 180'C. Blend / kisar semua bahan
3. Sediakn loyang, masukkn 1 sudu besar butter & panaskn datas api yg kecil...
4. Masukkn/tuang adunan kedlm loyang, tabur bijirin nestum di atasnya
5. Bakar 45-50 minit @ sehingga masak (bergantung suhu oven)
6. Selamat mencuba & menikmati hasilnye..

Kerak yang dihasilkan dengan gabungan nestum ni berbeza dari bingka pandan biasa.. ;)

Kalau nak rasa sila2 laa potong sendiri yer..potong kecik2 udah ler..korang kan segan nak makan banyak2..hak hak! ;P

31 comments:

  1. mek sue ni rajin tul membako..kite bako..kite bako..haha..
    eh sue, bingka ni banyk rasa nestum ke bnyk rasa pandan ke banyk rasa lemak kelapa.paham ke soalan aku neh? cam best je, nk jugak aku try testing bakat bingka nestum lak.nestum bnyk lagi dlm stok tu...

    ek eleh.tak larat aku asik drama swasta je.tengok cam aku, filem antarabangsa weh..hahahaaaaa

    ReplyDelete
  2. nak tanya soalan sama dgn izah.. akk tak da stok nestum stok oat mmg banyak.. klau tukar dgn oat agak2nya sedap jugak ke sue..

    ReplyDelete
  3. @izahdaut
    sebab aku guna pes pandan yg skali ngan pewarna tu..rasa pandan tu mmg ada laa..pastu nestum tu kan aku blend skali..rasa dia pun ada gak..hahaha..apa punya penerangan laa kan.. dia mmg gabungan laa,x asing2..tp yg pasti masa gigit tu mmg terasa laa kenestumannya sbb penyebab crunchy tu pun nestum kan..sng cite,ko cube je sndiri..ahak

    eh?ko bukan drama kerajaan ke?eheee

    ReplyDelete
  4. @dZana
    jawapan sila rujuk di atas ye cikgu..hihi..

    kalau ikut tuan punye resepi tu katanya oat x sesuai kot kak.. lgpun oat nih x crunchy kot kalo dibakar..tp kalo dari segi perisa dalam bingka tu rasanya mcm ok je kan..tp x pnh try lg..akak nak try ke?nanti citer laa rasanya camne.

    ReplyDelete
  5. bau semerbak sampai kat umah akak la sue..nnt soh la zhariff tu tulun anto 4ketoi

    ReplyDelete
  6. sue...sedapnya tengok bingka ni..
    aku tengah pikir ni rasa nestum tu macam mana...
    baik aku angkat bingka yang tak potong lagi tu..kau tak kasi pisau, kene la aku bawa bingka ni balik kerumah aku, boleh potong kat sana..wakakaka
    nanti aku try resepi ni..masuk liat dulu...he..he..
    cantik jer aku tengok bingka kau ni....

    ReplyDelete
  7. alamakkk...tersilap taip....
    masuk list...bukan liat..nanti tak pasal2 kau gelakkan aku...
    jangan gelakkkkk...tutup mulut tu...he..he..

    ReplyDelete
  8. assalam sue..wah sedapnya bingka ni, akk nestum xdak, kalo oat boleh tak heheeh. sedapnya bila tgk bingka tu

    berapa hari lh pulak kena tinggal tu,

    ReplyDelete
  9. As'salam Sue ye lah akk pun dah tertawan gan bingkani mmg npk kuihnya basah dan ragup di atas akk suka kuih cam ni...ank pun suka gak masaing2 dah suruh wat...insyaAllah ada masa nnt nak try...

    ReplyDelete
  10. as salam sue. biasa makan bingka ubi. bingka nestum ni sekali tengok macam kuih bakar je :)

    ReplyDelete
  11. kak mass... muahahahhaha~~~ sorry, dh tergelak dulu dr baca komen jgn gelak ;p
    kt umah xde nestum laa.. nk gi usha resepi kek sarawak laa.. byk kt dapur akak nih rasanyer..

    ReplyDelete
  12. ehemmm.. kalau tak mau kena sebat, meh sini bingka tu 3 potong... bungkus pakai reben tawww! hahaha

    ReplyDelete
  13. Alolo siannyer kena tinggal lagi,xperla kak sue,bingka nestum yg sedap jadi pengubat rindu,bila rindu datang bertandang,ngap seketui,pastu ngap lagi,last2 yana tenganga jer nengok,ngee..Hahaha nak gelak kat kak mas,b4 kak sue gelak,nak masuk liat wat pe kak mas oii..

    ReplyDelete
  14. Salam hasue..

    sedapnya tengok bingka ni, air liur dah meleleh ni..memang lain pd lain la, first time dengar letak nestum..yummynyer

    ReplyDelete
  15. Perghhh!dalam diam ko buat bingka ye??Nak secoet!

    ReplyDelete
  16. Perghhh!dalam diam ko buat bingka ye??Nak secoet!

    ReplyDelete
  17. Aslmkm. Best nya ada bingka, lain lak flavour ni... masuk list dulu, harap2 jgn sampai tahun depan...hehe

    ReplyDelete
  18. @lina_pg
    memang sengaja halakan kipas gi sana td kak..nak suh akak buat sendiri..hehe..zhariff dah tido,xleh antakan..hihi

    ReplyDelete
  19. @Mas
    memang tergelak jer ngan komen ko nih mas...mentang2 laa s dgn a duk berjiran kan..ahahak..sibbaik ko dah siap2 warning..aku nak gelak pun tetap gelak jugak..hihihih..

    nanti ada masa leh laa ko cuba mas.jgn lupa ganti balik yg ko bw balik smlm tu tau

    ReplyDelete
  20. @Kak Rosaliza
    w'kumussalam kak.. akak boleh rujuk kat jwpn komen kak dzana tu..pasal nk guna oat..hehe

    esok baru balik kak.huwaa...huhu

    ReplyDelete
  21. @Sheila Shafeareen
    waalaikumussalam kak..aiseh,semangat tul nak membaking wpun dlm pntg ye kak..hehe..
    untuk orang dalam pantang boleh je kalau skip telur tu kak.

    ReplyDelete
  22. @wachak
    waalaikumussalam..a'ah,mmg spesis kuih bakar laa ni wachak..hehe

    ReplyDelete
  23. @Ijan
    haha..kalo xde reben kena sebat x jan?

    ReplyDelete
  24. @Zaliedana
    amboiii...nak suh akak ngap seketui2 kalo rindu btandang yea?kalo byk kali bertandang rindu tuh kang,berketui2 laa akak ngap..hb balik kang x kenal bini dia dah..sebijik cam bingka haa..takde pattern.kakaka

    ReplyDelete
  25. @Ladysirna
    walaikumussalam..
    eh,lap2 laa air liur tu..kang basah lak kibod.hehe..nanti leh laa try buat,leh ngetest rasanya camner yer..kalau penggemar bingka rasanya yg ni mmg boleh thn sdp tu

    ReplyDelete
  26. @Ryo Azhar Rahza
    mana ada dalam diam..ada tu..bunyi blender masa buat..ko je x dgr sbb jauh..hihih.. ko kan x suka mkn bingka..dah!gi sana

    ReplyDelete
  27. @HomeKreation
    waalaikumussalam
    haha..tahun dpn kita buat flavour lain lak yer along..perisa dulce de leche dah ada yg buat lum?hehe

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^