Thursday, September 20, 2012

Biskut Almond Eye

Assalamualaikum.. 

Syawal dah berlalu tapi resepi biskut baru nak kongsikan di sini ya.. takpe,biskut boleh lemau tapi resepi tetap sama jugak gitu kan...*kaver diri sendiri
Bila ku lihat,dah sebulan lebih entri ni terperam dalam draft..keskes...tu maksudnya biskut ni pun dah tinggal kenangan indah aku dan dirimu laa kan..

Sebenarnya, biskut almond eye ni guna acuan tart bentuk sampan..tapi aku guna acuan yang aku ada masa tu jer...ada munger2 tepi tu..jadilah ia almond eye yang pakai mascara..hehehe.. Tapiiii,baru2 ni aku terjumpa dah acuan yang tart sampan tu,jadi aku dah berjaya membelinya..insyaAllah lain kali guna acuan tu la kalo nak buat lagi almond eye nih ek.. Lagipun sonang ba itu nak buatnya..kalo malas nak buat 'mata hitam' kat eye(mata) ni,boleh simpan dulu..kemudiannya baru letak inti ceklat sebagai mata tuu..ehe..ada jugak laa yang lama tak bermata biskut aku nih aritu gara2 rajin lambat sampai.huuu..

Nak tau rasa? aaa...rasa pastry atau biskutnya tu pun dah sedap..pulak tu aku guna mentega kan,sebab tu la sedap(memang puji diri nih..haha).. yerla,kalau guna marjerin atau buttercup pun insyaAllah sedap juga.. tak caya tanya kak wan..hehe.. tapi apa2 biskut pun rasanya yang terbaik la guna mentega tulen kan..hee.. Dah laa pastrynya tu sedap rangup rapuh gitu kan,bila buh ceklat ngan badam lagi memang rasa iras2 almond london gitu..tapi lain. iras jer..heh

Cantik tak biskut mata almondku yang pakai mascara tak berwarna nih?huhuhu.. nak tengok biskut original sila klik link kak wan kat bawah ni ya..kak wan memang femes seantero malaya dengan kekreatifan beliau menghasilkan seni dekorasi masakan nih.. Terima kasih yer kak wan sebab kongsikan resepi yang sedap nih..izinkan saya kongsikan bersama rakan2 di sini pula..  

Biskut Almond Eye
Resepi /Sumber: Citarasawan@resipicitarasawan.blogspot.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

 Bahan-bahan
130gm mentega
60gm gula ising
250gm tepung gandum
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh perasa vanila

 Hiasan : Badam panggang dan coklat masakan cair

 Cara-cara :
1. Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanila pukul hingga sebati.
2. Masukkan tepung gandum dan uli menjadi doh. Simpan selama 15 minit di dalam peti sejuk.
3. Canai dan terap dengan acuan sampan.
4. Bakar selama 150C selama 15-20 minit.
5. Sejukkan biskut dan paipkan coklat masakan cair. Letak sebiji badam sebagai hiasan.

Selamat mencuba! ^_^

14 comments:

  1. perghhh.. sedapnya biskut... ni utk raya haji plak ke? hehehe.. :) tapi best wat kudapan time nonton tv ni.. tak sedar makan last2 abis sebalang.. ehehehhe

    ReplyDelete
  2. kalo almond london leh lagi semunyik badam sekerat...kalo biskut ni xleh nak semunyik..kene letak sebijik...heheheh

    ReplyDelete
  3. Assalam.. menarik nampak biskut ni.. mohon dikongsi resepinya yer..

    ReplyDelete
  4. Asslmkum HaSue.
    Ni klu akak la kan..kutei2 almond kat tengah2 tu. Kompem sekut ni almond dia hilang dulu. hihihiiii..

    ReplyDelete
  5. wehhh...mewahnya sekut ko su...
    seketoi2 badam tu...
    i likeeeee..
    meh anto pos laju kat aku 2 balang...kikikikii

    ReplyDelete
  6. Akhirnya kuar juga n3 sue, akk lum rajin lagi sue..canti mascara tu hitam pekat, kalo kat mata betul dh takleh kelip2 mata hehe. Rajin sue buat sekuk ni walaupun dh lama habis

    ReplyDelete
  7. Nyaman sekut ktk...brapa mcm sekut haya thn tok tek sue....:-)

    ReplyDelete
  8. Lawo almond eye pakai maskara ko ni sue..ni maskara rozita che wan ke sue..melentik beno gayanya tu..wakakaka...

    ReplyDelete
  9. wohh bsekut koooo.. tak terlawan sekut aku.. sekut lawoo, canggih gojess menawan tertawan menggoda teransang semua ada.. hahahhaa...

    ahh pos kat aku sket. jgn pos doh sekut tau

    ReplyDelete
  10. I am not real superb with English but I find this real easy to understand. Important and famous people from throughout history born on this day. Search thousands of historical, noteworthy and Celebrity birthdays in our archives.

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^