Assalamualaikum..
Satu cara nak menikmati roti burger selain dibuat burger adalah dengan buat roti tu jadi gini.. Waduhh,syok betul makan..sedap2x..!
Sori kak nor,bukan pandai2 nak tuka nama resepi..supaya sendiri senang nak bezakan kat post blog nih.hee..kalo sebut roti sumbat sardin terus terbayang resepi kak nor nih.. :D
Lama dah nak buat roti sardin ni ha..sungguh tau,aritu last nampak masa kak Norlie tayang..terus terbayang semula..
Semalam,beli roti dan sardin terus buat menu nih..sebelum tu asyik bertangguh jadi tak terbuat..
wahh2,akuk sukak nik.. cik abang n si kakak pun sukak gak.. mula2 tu buat 2 biji roti burger..makan 3 orang,kejap je lesap...buat lagi,baru snap gambo nih.hee
Terima kasih kak nor atas idea n resepi.. inti tu rasanya tak kisah laa nak adjust ikut selera masing2 ek..sendiri mau makan maa...tul tak kak nor? ^_^
Ohye,untuk melihat cara2 bergambar,sila la rujuk link ke blog kak nor di bawah ni ya..cekedaot!
ROTI SARDIN
Resipi idea asal: K.Nor@SecubitGaram
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
10 bj bun burger -4 biji bun
1 tin kecil sardin ~ dilenyek hancur - 2 ekor sardin dr tin besar n sedikit kuah(buang tulang)
1 labu bawang besar ~ didadukan - 1/2 labu bwg besar+2 ulas bawang putih(lenyek n cincang halus)
1 bj cili merah ~ dicincang -5 biji cili api
1 sudu besar jus limau nipis -Jus dari 1 biji limau kasturi dan sedikit garam
2 bj telur
minyak
Untuk Inti:
Satukan sardin yg dah dilenyek dgn bawang besar dan cili merah.
Masak utk 1 minit dan masukkan jus limau nipis.
Padamkan api dan kacau hingga sebati.
Ketepikan.
Cara2
Potong dua bun burger.
Toreh bahagian tengah tp jgn sampai tembus ke belakang
Penyekkan sedikit bun supaya membentuk seakan poket.
Masukkan inti sardin ke dalam bun td dan buat la sehinga habis.
Celup dlm telur yg dah dikocok hingga sebati di bahagian yg dimasukkan inti td sahaja.
Goreng dlm pan yg dah dipanaskan dan dimasukkan sedikit minyak.
Bila dah bertukar warna coklat, balikkan biar bahagian bawah bun lak yg digoreng.
Utk bahagian bawah goreng utk seketika jer, kalau tidak hangus nanti.
Gorenglah sehingga selesai, jika minya dah kering, tambahkan sedikit demi sedikit tiap kali nak menggoreng yg lain. Jgn lupa toskan roti yg dah siap digoreng tu ya..
**Yang berwarna biru tu yang HaSue buat.. :D
wah..sepdnye
ReplyDeleteAslmkum Sue.
ReplyDeleteAkk cpt2 masuk nak tgk jg roti sumbat sardin mcm mn. Kot mcm tauhu sumbat ka. . Hihihiii. . Ini rupanya ya.
Sedap tu. . :)
mmm....kreatif betul sifu2 ni ye...kena masuk list ni.....buat petang ni ok gak kan....
ReplyDeletewah kreatifff...mnarik lak roti tu bile dpelbagaikan...nmpk sedap sgt tu
ReplyDeletebaru je buat bun burger semalam. ada lagi balance ni. kene cari sardin la pulak.
ReplyDeletebru jer semalmanya buat roti sardin gulung.... hehe...
ReplyDeletex smpt pun lagi nak buat n3....hehe...
sedap.... makan berapa ketul agaknya tu???
ReplyDeleteAssalam sue, bestnya roti sumbat tu, kalo akk mmg tak ada idea nak buat apa dh kalo roti beger tak habis. rumah akk jarang sangat beli roti beger ni, sbb kalo beli wajib tak habis. bagus utk menghabiskan stok roti ni . terima kasih berkongsi n memanjangkan resipi kak nor ni sue
ReplyDeletesedappp..yana suka jgk roti sardin nii..bt 3 bijik kejap jer lesap hihii..
ReplyDeletesalam sue, akk dah lama plan nk buat tp xjd2 pun lg....bila tgk kat sini, mmg sah kena buat cepat la ni, terliur laaa....hihihii
ReplyDeletekalau wt sarapan mcm ni mmg laku kat rumah akak...
ReplyDeleteNyaman ada eh.. Mantap.. atui ta yak.. hehehe.. :-) bah post sitok sikit sue ;-)
ReplyDeleteHuahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh yang ni pun sedappppppppppppppppppp.... roti tu gebunyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa dengan inti sardin tu pengsan kalau dapat sebuku ni jadilah
ReplyDeletewah...wah...sodap ni..tpi xdo stok sardin tok.mun ada kompom x sempat kei nyumbat roti..hehhehe...jadi lauk jak..lain kali spare sardin tin maok juak diat roti ktk tok!
ReplyDeletemenu wajib dibulan puasa .. best tau wat berbuka puasa dgn roti gini tau sue.. kalau pekena dgn air lada dia lg sedap dr cicah cili sos :)
ReplyDelete