Friday, May 18, 2012

Kek Lapis Choco-Horlicks..

Assalamualaikum..

Perasmian..perasmian..nak rasmi apa? Ingatkan apa laa kan..padahal merasmikan header blog kat atas tu jer.eh nama pun header,takkan duk bawah lak kan.hee.. saje boring2 macam orang takde keje..tu yang gi godek2 header sendirik.. aku kate 'macam' takde keje ..padahal keje tak abis2..maklum la surirumah berwawasan kann..ahak!

Apa2hal, nak wish dulu HAPPY BIRTHDAY buat adikku yang kini semakin meningkat dewasa pada hari ini.. Buat Cik Haza yang kini berada nun jauh di mata..dah tua ko yer sis..hehe.. last jumpa dia masa gi KK aritu jer..rinduuu sangat nak buli dia kat dia dan karenahnya yang unik tu..tak sabar nak jumpa dia balik hujung bulan ni..insyaAllah...semoga menjadi wanita berjaya dan solehah dunia akhirat..aminn

Owh,pasal kek lapis ni lak..aritu dah tayang kat FB..saje nyakat DJ aritu yang tayang kek lapisnya kat FB untuk bertukar kek,tibe2 ramai pulak menge'like' pic kek tu..huhuu..Terima kasih lah semua yer.. maaf baru kuar dengan resepinya ni.. ^_^
Nih kek lapis bodo2 jer..yang bermaksud kek lapis simple amat ..tapi boleh tahan sedapnyer woo!
Untuk buat minum2 petang tempoh hari.. oh dah lama buat aritu baru nak share kat sini yer..saje jek,takut korang mintak!haha..takdelah. Kemalasan ngupdate disebabkan tenet lemau dan semangat lemau..tu yang jadi entri tertunggak..huhu

Mula2 aritu nak buat kek lapis holiday inn..tapi sebab takde stok biskut marie masa tu...jadi godekkan ajelah bahan yang ade,masa tu main letak aje bahannya ikut resepi biasa buat(basic kek lapis)..
So ni laa kejadiannya..

Kek nih tetap moist dan lembut menepati ciri2 kek lapis sarawak biasa .. perisa coklat(tak la heavy sangat, dan perisa horlicks)
Kalau nak perisa coklat yang heavy sket,boleh la guna coklat masakan ..cairkan dahulu coklat masakan tu guna kaedah double boiler.

Duh..aku masih malas amat menaip nih.. tapi aku gigihkan jugak laa..kalau idak makin banyak entri tertunggak karang...heh.. macam banyak sangat kan..

Aku buat dalam loyang 8.5"x4.5".. Kalau nak kek lebih besar kena doublekan bahan yer.. yang nih sebab malas nak simpan baki mentega yang dipek 250g tu,aku gunakan aje 250g.. kalau nak buat sebiji guna 450g pun insyaAllah takde masalah.. ^_^


Kek Lapis Choco-Horlicks
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2:
250g mentega tulen
1/2 cawan gula halus
5 biji telur gred A
1/2 tin susu pekat manis
70g horlicks
30g serbuk koko
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan tepung hongkong/gandum

Cara2:
  1. Panaskan kukusan terlebih dahulu.(pastikan tutup ketika memanaskan pengukus) dan gris loyang dengan mentega dan lapikkan kertas minyak.
  2. Pukul mentega dan gula halus sampai berkrim
  3. Masukkan telur satu persatu. (Masuk sebiji,pukul sebati baru tambah sebiji lagi)
  4. Masukkan pula esen vanila dan gaul sebati. Masukkan susu pekat dan tepung hongkong sedikit demi sedikit sambil digaul rata.(jika menggunakan mixer,pastikan guna speed paling perlahan
  5. Gaul sebati menggunakan senduk dan bahagi 2 bahagian
  6. Bahagian 1 masukkan horlicks,kacau sebati dan warnakan kuning. Bahagian 2 pula masukkan serbuk koko dan kacau sebati.
  7. Pastikan pengukus sudah mendidih sebelum mula mengukus.. Kukuslah berselang seli warna sehingga habis.. setiap lapisan mengambil masa 6 minit(bergantung kuat atau perlahannya api dapur)Tutup loyang dengan aluminium foil ketika mengukus untuk mengelakkan air kukusan menitis di atas kek.
  8. Kukus selama setengah jam lagi selepas kukusan terakhir

Tangan si kecik yang tak sabar nak merasa..huhuuu.. selalu ada adegan ni sebenarnya time menu berposing..hehe

33 comments:

  1. asslm Hasue...cantiknya kek lapis tu...sma rata aje lapisan tu...rasanya pasti sedap ni...

    ReplyDelete
  2. cantiknya kek lapis ni, mesti buat..mesti buat...akak mmng suka kek yg di kukus..masuk list lagi ni..tq HaSue kongsi resepi..sambil taip sambil telan air liur ni..adoyaiiii..

    ReplyDelete
  3. adoila...cntik jer lapisan tu...sy bab lapis melapis nie....mcm x brapa nak ada skill jer.......huhuhu....

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum hasue...
    wah cantiknya kek lapis tu ... kemas jer lapisannya... warnanya pun menarik... suka akak tgk... kemas n nampak sgt sedap kek tu

    ReplyDelete
  5. Cantek kek lapis dan cantek juga header baru...

    ReplyDelete
  6. SAlam dear... wah! cantik! cantik header baru tu dengan anak-anak yang comel sukanya...:))

    dan yang lapis-lapis tu wahhhhhh memang mengancam habis! sha pun buat agar2 lapis masih di bekukan dalam peti sejok esok baru rasmikan hehehe...

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Sue...amboiii cantiknya kek lapis tuh...gabungan coklat n horlicks...mst sedap nih! Nampak elok jer moist...alahaaaii bagi akak 4 5 hiris pun jadi laaa...ntah bila nak buat nii...huhu

    ReplyDelete
  8. salam rindu hasue cayang..nmpak jek kek lapis cun hasue nih..terus terbang akak kemari..takut kempunan sehh..hehe!

    ReplyDelete
  9. salam rindu juga heheh wah lawa lah langsir kat atas tu..cute2 belaka...

    kek yg lama sangat x merasa...kek lapis lah nak pulak rasa ho ho holicks hehehe....napk pulak kek dari seberang laut heheheh suka tau.....lapisan yg cantik

    ReplyDelete
  10. comelnyer kek lapis sue tu.. secomel tangan sikecik tu :)

    ReplyDelete
  11. nyaman ada jak rupa kek kitak ya kak....lamak sik polah tok ehh...melapis apatah lagik, da lamak sik melapissss... T_T

    ReplyDelete
  12. bestnyer kek lapis...raya ni bleh buat jual tak??

    ReplyDelete
  13. sedapnya... resipi pun mudah, boleh cuba nih:)

    ReplyDelete
  14. Perisa horlicks tu yang kita suka sangat, dah berapa kali plan nak buat tapi asyik tak jadi...buat!

    ReplyDelete
  15. seyes cantik sgt...sama size je setiap lapisan...

    ReplyDelete
  16. salam Hsue..mula2 k.atie nk puji header tu..cantikkkkkk!!
    Yg kedua kek lapis tu..cantik sungguh lapisannya..ngan kalernya sungguh mengoda.
    patut la tangan sikecik tu xsabar..hihi

    ReplyDelete
  17. Assalam sue, tersangatlah cantik kek lapis tu, mesti sedap ada horlicks, sekali tgk mcm kek lapis holiday inn je kan, suka sangat tgk lapisan n potongan yg sue buat mmg cantik.

    Masuk kali ni ingatkan akk tak perasan tadi, eh ada header baru rupanya baru letak, cantik, semua dah besar2 belaka.

    ReplyDelete
  18. salam Sue,mesti try dulu ni before raya nnt mesti sedap kan lagipun klau kukus ni mmg ngamcam rasanya lembut sngt akak likeeeeee

    ReplyDelete
  19. semua bahan ada kecuali telur. adeh! tangan ni dah gatal2 nak melapis ni. book mark dulu! kite suke resepi kek lapis yang tak payah nk buang2 telur putih cenggini. terima kasih ye kak!

    ReplyDelete
  20. Salam Hasue!!!
    cantik sungguh lapisan kek choc horlicks nie...

    aik ada tangan sikecik plak hahaha

    ReplyDelete
  21. menariknya. macam nak cuba tapi tak pasti sini ada horlicks ke tak

    ReplyDelete
  22. memang cantik dan terpegun tgk lapisan yg cun tu..kalau buat sendiri boleh ke nak jadi cun gitu yer...hehe

    ReplyDelete
  23. stress je tun tengok layer tuu.. masa letak layer tu timbang ke? pesal jd sama je? x puas hati nih.. pastu kan, nape bila tun kukus dia jd mcm beralun2 gitu. layer dia x straight :( nape silap dia. ce citer.. ce citer....

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum tuan rumahhhh....
    ada ke tak de nie...
    aku datang nak tapau kek lapis choco horlicks kau sebekas besar..
    tapaware dah bawa ni......hahaha

    wehhhh....
    lembut lembab jerk aku tengok kek ko tu..
    cantikk lak tu gabungan kuning ngan koko tu....
    tak paham2 lagi sambil hulur tapaware....
    jangan kau kata dah abiss....he3

    sue...
    mentega tulen tu yg mana yerk...
    klu guna mentega biasa boleh...
    cer ko jawab jap.....

    ReplyDelete
  25. Salam,

    Rajinnya la melapis kEk.. Cantik pulak kejadiannya tu..

    ReplyDelete
  26. Dari gambar dah tahu kek lapis lembut dan sedap... Kak Hasue, cantik header baru.

    ReplyDelete
  27. Dear HaSue,
    Tq share resepi, I baru kukus tadi, bebudak dh ngap .. mmg sedap dan menarik :-)

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. salam kak.. tak perlu ovalatte ke?? slalu saya buat kek tak guna ovalette tak jd pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh..akak tak letak ovellete pun..lgpun kek ni dkukus.. try la buat yer.. alhamdulillah setakat ni dh ramai juga yg try buat n menjadi :-)

      Delete
  30. dah try,,, tp sy bakar... each layered 10 mins suhu 180'c api atas bwh utk yg ptama... then next layered sy pakai api atas ja slama 10 mins... suhu ni depends on ur oven jg... sy bakar pakai kaedah water bath... confirm moist,,, sedapp... tq for the recipe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya betul tu..kena faham oven masing2.. trm kasih sudi cuba resepi ni.. :-)

      Delete
  31. 1/2 tin susu pekat ti apa saiznya

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^