Wednesday, May 2, 2012

Kaswi Pandan Lemak

Assalamualaikum..

Pagi ni bila bukak dashboard masih berwajah lama..ingatkan dah masuk bulan baru dia auto tukar..hehe..takpelah,guna yang lama ni pun ok gak kan..nanti pandai2 laa ia tukar sendiri.. dah selalu gak buka yang baru tu,agak2 dah pening tu yang tuka yang lama ni balik.. hee

Sarapan apa pagi ni?
Kepada penggemar kuih kaswi tu mungkin nak cuba resepi yang satu ni pulak..
Kali ni ada kelainan buh perisa pandan..
Hasil penyekodengan di rumah akak kpop semalam..tu yang terpikat dan bawa balik resepi tu.. Sebenarnya masa kak besah post resepi aritu dah teringin nak mencuba,tapi tak tercuba2 pulak..

Jadi minta izin yer kak Q untuk dikongsikan di sini pula...terima kasih kak,juga untuk kak Besah empunya resepi..tq2..

KASWI PANDAN LEMAK
Resepi: kak besah@myr
Sumber: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( 1 loyang )

1 cwn tepung gandum
1 cwn tepung ubi kayu
1 cwn santan
1 1/2 cwn air perahan daun pandan (3 helai)-hasue guna air biasa+pes pandan pekat
3/4 cwn gula pasir
1/2 sudu teh AIR kapur sireh
1/2 sudu teh garam
1 bj telur (xkira saiz)
beberapa titik pewarna hijau.
secawan kelapa parut (putih sj) + secubit garam.

Cara-cara
  1. Kacau sebati tepung2 & gula bersama air pandan & telur. pastu campurkan kesemua bhn2 lain. kacau hingga tidak bergentel. Tapis lah adunan ni
  2. Seterusnye, masukkan adunan ke dlm loyang yg tlh disapu sedikit minyak. jgn lah tebal sangat, dlm 3 cm cukup. pastu kukus lah hingga masak.. dlm 20-25 minit. (oleh kerana penyediaan x ambil masa lama, eloklah panaskn pengukus sbelum mengadun adunan.)
  3. Bila kaswi dah sejuk, boleh la dipotong & digolekkan dlm kelapa parut yg telah dicampur dengan secubit garam. Nota kak besah:di rmh ni bdk2 xsuke mkn ngn kelapa parut.. tp ok jer..coz kaswi ni dah lemak rasenyer..

Pendapat aku pun sama ngan kak Q..kasui ni teksturnya kenyal2 gitu..mungkin kalo nak lembut dan goyang inul lagi, kena cukupkan air pandan tu 2 cawan kot..heee.. mandai jek.

Lagi satu aku tak paham kenapa orang yang parutkan kelapa tak parutkan bahagian putih ajer..tak pasal2 bertahi lalat kasui aku ni ha.. :D

P/s: Hari ni sibuk sket takleh duk berlama2 depan lappy.. banyak urusan perlu dilaksanakan. Nanti kite BW pelan2 yer..tq pada yang singgah! ^_^

26 comments:

  1. Salam, Hasue.. yey! Akak suka yang goyang Inul, kiranya nanti kena ikut cadangan HAsue boh air dua cawan ek..

    ReplyDelete
  2. salam salmatnpg ada kuih lahnnnn...yg goyang2 tu sdp...penah sekalu buah kaswi pandan..next nak try resepi ni pulak :-)

    ReplyDelete
  3. Salam Hasue.
    Nampak sungguh menyelerakan....sedapnya buat sarapan pagi ni.

    ReplyDelete
  4. Assalam dik Sue hahaha...memandangkan kaswi tu tak bergoyang Inul apa kata Dik Sue & anak2 tentera Adik aje yang buat sessi goyang Inul....jgn lupa tangkap gambor....nak juga kita nengok tarian Inul sekeluarga...lepas makan kaswi tu....bak tarian pocho2 gitu!!! Cabuttttt!!!...(Sambil bawa sepotong kaswi yg kenyal tu!)

    ReplyDelete
  5. @Sari Yusa Ibrahim
    Akak try la,kot2 lebih bergoyang kan..sebab adunan ni buh telur..tu yg tmbh kenyal kot wpun kite tau punca kekenyalannya air kapur..tp yg suka kenyal2 gini harus mencuba resepi ni.hehe

    ReplyDelete
  6. @Sheila Shafeareen
    w'kumsalam n slmt pagi kak..
    Akak try lah ye..mana tahu menepati citarasa kan ;)

    ReplyDelete
  7. @Norzie hany
    w'kumsalam..
    Nanti ada masa leh cuba ye norzie..
    eh selalu gak nampak norzie bertandang ke sini...nanti kite kunjung balas yee...x nyempat2 lak..hehe

    ReplyDelete
  8. @Watierman
    hahaha..sabo jela dengan komen kak watie nih.. apa kata akak goyang dulu sy amik video?pastu upload kat utube..sure byk hits dpt ..hahaha

    ReplyDelete
  9. As'salam Hasue

    nampak penyediaan nya sangat mudah, selalunya guna tepung gandum, tepung beras dan sedikit tepung ubi. Yang ni cuma guna 2 jenis tepung aje. bolehlah amik resipi ni kot2 nak cuba kan..hehehe

    Tang takut ada tahi lalat kak sharipah aini tu bila part suh kukur nyior tu mintak ler yang putih jer dik, jadi tak adalah banyak tahi lalat tu..hehehe

    ReplyDelete
  10. Salam kenal...Hasue..nampak sedap kaswi tu...

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum tuan rumahh....
    ni aku datang nak ngendeng kaswi ko tu...
    perhh...hijauuuuuuuuuuu
    mengancam uuuuuu......

    ReplyDelete
  12. Assalam sue, dh kuar kaswi hijau pulak mesti sedap lemak2 n kenyal2 nih. nak mkn kena la buat nih.

    ReplyDelete
  13. Sedapnya kaswi pandan...aromanya menusuk ke lubang hidung k.gee nih... siap ada tahi lalat buat penyeri lagi... hehehe

    ReplyDelete
  14. @CT Delima
    haha..masalahnya kak,dah cakap kat tukang parut kelapa tuuuu..masih jugak diparutnya dengan itam2 skali..camana tu kak?hehe

    ReplyDelete
  15. @leen
    salam kenal juga leen.. mekasih singgah.. jemput laa jamu mata ye.hehe

    ReplyDelete
  16. @Mas
    Waalaikumussalam..masuk laa ke dalam.. ada bawa pinggan x arini mas?

    ReplyDelete
  17. @EmbunRosaliza

    w'kumsalam..haaa,sibbaik paham sendiri ye kak..haha.. kena la buat sndiri tu kalo nk tau rasa dier.hihi

    ReplyDelete
  18. @Gee®
    wangi kan aroma pandan..hee..tula,ada penyeri lg ..sabo jelah..

    ReplyDelete
  19. Tak pernah lagi daku menerai kaswi. Baik yg hitam baik yg hijau. Tapi kalau ada jamuan, cari kuih ni jugak la. Psttt..dah try nasi ayam komok. Marbeless!!!

    ReplyDelete
  20. kak sue.. tun terasa mcm lemak2 kt peha ni dh joget2 tgk kaswi ni.. dia xsabar nk berlaga sama2 peha.. huhu

    ReplyDelete
  21. Salam Kak Sue..msk list dulu lah kuih kaswi nii tp hati dh meronta2 suh bt..cane tu ^_^..suka sgt klu kuih ada salut kelapa..mkn x hingat dunia leerr :-)

    ReplyDelete
  22. aku baru berura2 nak try kaswi pandan kak yatie tu tengok la man yng menjadik ni esok. eh esok lak kan.. hehe.esok lah leh puaa khamis ye dk.. tetibe insaff.. hehe

    ReplyDelete
  23. wahh dah buat ye..hehhehe..kita pun dari minggu lepas nak buat tapi duk bertangguh...kekekke...ingat nak buat lagi le...suka rasanya..:)

    ReplyDelete
  24. kenapa lah asik nampak kuih ni je skrg...? menggugat keimanan betol..

    ReplyDelete
  25. ambooii dah buat yer sue..fames ames btl kuih nie.mesti sedap.cantik btul colour ijau tu su...nk menerai jgk ler nnt..:)

    ReplyDelete
  26. salam sue..bila nak keluar kuih kaswi biru lak??..hihi..berkenan betul nampak kuih nih...salin dulu!!!

    i wan nobody, nobody but you!!ewaaah! (hihi sedap lagu wonder girls nih buat peneman bersilat di dapur...demam kpop gak nih)

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^