Pagi ni bila bukak dashboard masih berwajah lama..ingatkan dah masuk bulan baru dia auto tukar..hehe..takpelah,guna yang lama ni pun ok gak kan..nanti pandai2 laa ia tukar sendiri.. dah selalu gak buka yang baru tu,agak2 dah pening tu yang tuka yang lama ni balik.. hee
Sarapan apa pagi ni?
Kepada penggemar kuih kaswi tu mungkin nak cuba resepi yang satu ni pulak..
Kali ni ada kelainan buh perisa pandan..
Hasil penyekodengan di rumah akak kpop semalam..tu yang terpikat dan bawa balik resepi tu.. Sebenarnya masa kak besah post resepi aritu dah teringin nak mencuba,tapi tak tercuba2 pulak..
Jadi minta izin yer kak Q untuk dikongsikan di sini pula...terima kasih kak,juga untuk kak Besah empunya resepi..tq2..
KASWI PANDAN LEMAK
Resepi: kak besah@myr
Sumber: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan ( 1 loyang )
1 cwn tepung gandum
1 cwn tepung ubi kayu
1 cwn santan
1 1/2 cwn air perahan daun pandan (3 helai)-hasue guna air biasa+pes pandan pekat
3/4 cwn gula pasir
1/2 sudu teh AIR kapur sireh
1/2 sudu teh garam
1 bj telur (xkira saiz)
beberapa titik pewarna hijau.
secawan kelapa parut (putih sj) + secubit garam.
Cara-cara
- Kacau sebati tepung2 & gula bersama air pandan & telur. pastu campurkan kesemua bhn2 lain. kacau hingga tidak bergentel. Tapis lah adunan ni
- Seterusnye, masukkan adunan ke dlm loyang yg tlh disapu sedikit minyak. jgn lah tebal sangat, dlm 3 cm cukup. pastu kukus lah hingga masak.. dlm 20-25 minit. (oleh kerana penyediaan x ambil masa lama, eloklah panaskn pengukus sbelum mengadun adunan.)
- Bila kaswi dah sejuk, boleh la dipotong & digolekkan dlm kelapa parut yg telah dicampur dengan secubit garam. Nota kak besah:di rmh ni bdk2 xsuke mkn ngn kelapa parut.. tp ok jer..coz kaswi ni dah lemak rasenyer..
Pendapat aku pun sama ngan kak Q..kasui ni teksturnya kenyal2 gitu..mungkin kalo nak lembut dan goyang inul lagi, kena cukupkan air pandan tu 2 cawan kot..heee.. mandai jek.
Salam, Hasue.. yey! Akak suka yang goyang Inul, kiranya nanti kena ikut cadangan HAsue boh air dua cawan ek..
ReplyDeletesalam salmatnpg ada kuih lahnnnn...yg goyang2 tu sdp...penah sekalu buah kaswi pandan..next nak try resepi ni pulak :-)
ReplyDeleteSalam Hasue.
ReplyDeleteNampak sungguh menyelerakan....sedapnya buat sarapan pagi ni.
Assalam dik Sue hahaha...memandangkan kaswi tu tak bergoyang Inul apa kata Dik Sue & anak2 tentera Adik aje yang buat sessi goyang Inul....jgn lupa tangkap gambor....nak juga kita nengok tarian Inul sekeluarga...lepas makan kaswi tu....bak tarian pocho2 gitu!!! Cabuttttt!!!...(Sambil bawa sepotong kaswi yg kenyal tu!)
ReplyDelete@Sari Yusa Ibrahim
ReplyDeleteAkak try la,kot2 lebih bergoyang kan..sebab adunan ni buh telur..tu yg tmbh kenyal kot wpun kite tau punca kekenyalannya air kapur..tp yg suka kenyal2 gini harus mencuba resepi ni.hehe
@Sheila Shafeareen
ReplyDeletew'kumsalam n slmt pagi kak..
Akak try lah ye..mana tahu menepati citarasa kan ;)
@Norzie hany
ReplyDeletew'kumsalam..
Nanti ada masa leh cuba ye norzie..
eh selalu gak nampak norzie bertandang ke sini...nanti kite kunjung balas yee...x nyempat2 lak..hehe
@Watierman
ReplyDeletehahaha..sabo jela dengan komen kak watie nih.. apa kata akak goyang dulu sy amik video?pastu upload kat utube..sure byk hits dpt ..hahaha
As'salam Hasue
ReplyDeletenampak penyediaan nya sangat mudah, selalunya guna tepung gandum, tepung beras dan sedikit tepung ubi. Yang ni cuma guna 2 jenis tepung aje. bolehlah amik resipi ni kot2 nak cuba kan..hehehe
Tang takut ada tahi lalat kak sharipah aini tu bila part suh kukur nyior tu mintak ler yang putih jer dik, jadi tak adalah banyak tahi lalat tu..hehehe
Salam kenal...Hasue..nampak sedap kaswi tu...
ReplyDeleteAssalamualaikum tuan rumahh....
ReplyDeleteni aku datang nak ngendeng kaswi ko tu...
perhh...hijauuuuuuuuuuu
mengancam uuuuuu......
Assalam sue, dh kuar kaswi hijau pulak mesti sedap lemak2 n kenyal2 nih. nak mkn kena la buat nih.
ReplyDeleteSedapnya kaswi pandan...aromanya menusuk ke lubang hidung k.gee nih... siap ada tahi lalat buat penyeri lagi... hehehe
ReplyDelete@CT Delima
ReplyDeletehaha..masalahnya kak,dah cakap kat tukang parut kelapa tuuuu..masih jugak diparutnya dengan itam2 skali..camana tu kak?hehe
@leen
ReplyDeletesalam kenal juga leen.. mekasih singgah.. jemput laa jamu mata ye.hehe
@Mas
ReplyDeleteWaalaikumussalam..masuk laa ke dalam.. ada bawa pinggan x arini mas?
@EmbunRosaliza
ReplyDeletew'kumsalam..haaa,sibbaik paham sendiri ye kak..haha.. kena la buat sndiri tu kalo nk tau rasa dier.hihi
@Gee®
ReplyDeletewangi kan aroma pandan..hee..tula,ada penyeri lg ..sabo jelah..
Tak pernah lagi daku menerai kaswi. Baik yg hitam baik yg hijau. Tapi kalau ada jamuan, cari kuih ni jugak la. Psttt..dah try nasi ayam komok. Marbeless!!!
ReplyDeletekak sue.. tun terasa mcm lemak2 kt peha ni dh joget2 tgk kaswi ni.. dia xsabar nk berlaga sama2 peha.. huhu
ReplyDeleteSalam Kak Sue..msk list dulu lah kuih kaswi nii tp hati dh meronta2 suh bt..cane tu ^_^..suka sgt klu kuih ada salut kelapa..mkn x hingat dunia leerr :-)
ReplyDeleteaku baru berura2 nak try kaswi pandan kak yatie tu tengok la man yng menjadik ni esok. eh esok lak kan.. hehe.esok lah leh puaa khamis ye dk.. tetibe insaff.. hehe
ReplyDeletewahh dah buat ye..hehhehe..kita pun dari minggu lepas nak buat tapi duk bertangguh...kekekke...ingat nak buat lagi le...suka rasanya..:)
ReplyDeletekenapa lah asik nampak kuih ni je skrg...? menggugat keimanan betol..
ReplyDeleteambooii dah buat yer sue..fames ames btl kuih nie.mesti sedap.cantik btul colour ijau tu su...nk menerai jgk ler nnt..:)
ReplyDeletesalam sue..bila nak keluar kuih kaswi biru lak??..hihi..berkenan betul nampak kuih nih...salin dulu!!!
ReplyDeletei wan nobody, nobody but you!!ewaaah! (hihi sedap lagu wonder girls nih buat peneman bersilat di dapur...demam kpop gak nih)