Friday, May 25, 2012

Ikan Masak Taucu .. pembuka selera

Salam Jumaat untuk semua..
Mesti ramai dah sibuk kemas barang nak balik kampung kan..cuti sekolah ni mula meriah laa suasana kampung lepas ni..kenduri kendara sini sana.. rakan taulan bertemu jodoh kan..alhamdulillah... semoga selamat sampai ke destinasi masing2 yer..

Oklah,takmo citer panjang untuk entri kali nih...ehe

Tak tau nak masak apa tengah hari ni?
Minat taucu ke? Meh cuba resepi dari nina mirza nih..simple jer tapi InsyaAllah sedap..boleh membuka selera sebab ada rasa pedas dan masin dari taucu tu sket kann..

Aku guna ikan merah...kepalanya aku masak kari,badan ke ekornya aku masak taucu nih.hehe...tambah cili kering lagi tambah power.eceh..nak power ajer..badan pun makin power berlemak ..ehh,ikan takde laa berlemak..kalau makan nasi bertambah2 memang boleh menambah berat badan tu..huu..insap2.

Terima kasih nina mirza untuk resepi simple nih..tapi membuka selera..selamat mencuba!
Nina,minta izin share resepi kat sini yer...tadi cuba kopipes cara biasa tak dapat,kite kopipes cara luar biasa jer..boleh kann?hee.. jangan marah aa.. :D

Buat yang belum mengenali Nina Mirza,salah seorang blogger masakan juga..boleh la buat kunjungan ramah tamah ke blog beliau di SINI.. ^_^

Ikan Masak Taucu
Resepi:Nina Mirza@ninamirza.blogspot.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan
3 ekor ikan kerisi (atau ikan pilihan anda)-hasue guna ikan merah
1 camca besar taucu
1 camca besar sos tiram
1 cawan air (atau secukupnya)
Sedikit sos ikan
Secubit gula
1 biji bawang besar saiz sederhana - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 batang cili merah - dihiris
1/2 inch halia - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris kasar utk hiasan
beberapa tangkai cili kering(potong 2)-hasue tambah

Cara-caranya

Ikan dipotong pada saiz sederhana, cuci bersih, lumur dengan sedikit kunyit dan garam, kemudian goreng dan toskan.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, cili merah dan halia hingga harum dan keperangan
Masukkan taucu dan sos tiram masak hingga mendidih
Setelah mendidih, masukkan ikan dan renjiskan dengan sos ikan.
Rasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Sedia dihidangkan bersama nasi putih. .. makan panas-panas memang menyelerakan !! Paling sedap kalau makan ngan bubur nasi

Oh ye,bahan2nya tu sendiri laa korang adjust ikut selera ye..contoh kalau nak berkuah banyak tambah la air,taknak rasa taucu tu kuat sangat,kurang kan ler..ala korang pun tau kan..saja je aku bagitau kot2 ada yang tak tau.hikhik :P

17 comments:

  1. errrr...aku memang suka masak cenggini, tapi aku tk tau kena tambah kena kurang tu...pe kata haku rasa dulu ikan ko yg dahsyat no pozing tu barulah aku reti nk ejas sendiri...

    ReplyDelete
  2. berselera sungguh tengok ikan masak taucu ni.. feveret nih... nyum nyum

    ReplyDelete
  3. tun x reti makan taucuu!!! kat ganu orang x guna sgt taucu nih. tp blk johor mmg ada stok taucu dlm peti. tiap2 kali berharap jgn laa mak mertua suruh masak guna taucu tuu.. huhu.. nk kene belajar jugak makan nih, nx time mesti MIL ter-impress ngan menantu masak guna taucu dgn hebatnyer.. hoho..

    ps: kari kepala ikan merah mmg terbaik!!

    ReplyDelete
  4. As'salam Kak .....

    Jutaan terima kasih kerna sudi berkongsi resepi yg simple nie..!!
    Amacam kak? Terbuka ker selera makan atau membukakan zip seluar..
    Ooopsss..!!!!
    hehehee . . . .

    Salam sayang,
    Nina Mirza

    ReplyDelete
  5. @Chah
    Ahh..tu taktik ngendeng semata2..malas nak layan..hahaha.. kak chah..jom gi mancing! :D

    ReplyDelete
  6. @liemaopurut a.k.a ana
    tambah2 lagi di kala kelaparann..kan..hee

    ReplyDelete
  7. @tun_telani
    Akak pun tak reti sangat tun..kire manja2 gitu.. tp kan ia spesis makanan yang tak susah nak belajar mkn..tak mcm nak mkn siput..aduh,akak masih dalam tempoh percubaan lagi..bila tah nak pass..ahahak..

    p/s jugak: kari mmg best

    ReplyDelete
  8. @Emma
    komen yg ringkas dan padat..tq :D

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum hasue...
    Taucu Sedap... Akak suka.. Lain kali bole cuba resipi nie... Nampak sedap ikan tu sue... Tambah lg kalu campur ngan ikan mcm nie.. Sedap!!!

    ReplyDelete
  10. sedapnya tengok ikan ni Sue walaupun masa ni akak dah kenyang tapi lapar la semula tengok ikan taucu ni hadoiiiiii

    ReplyDelete
  11. assalam sue, lama sudah tak msk taucu, jrg2 beli taucu hehe, mmg membuka selera resipi mcm ni

    ReplyDelete
  12. myelerakan la tgk lauk ikan tu...nmpk sedap la..

    ReplyDelete
  13. lauk kegemaran saya bila bujang2 dulu. suka sgt masak taucu ni sebab dia ada rasa sup2 berempah sikit. makan dgn nasi putih panas2..uihhh..sedap sgt. tapi bila dh kawin dgn org kedah ni, husben n famili xbiasa makan. jadinya masak utk diri sendiri jela.hihi. tq for the resepi. nak try utk iftar hari ni. ;)

    ReplyDelete
  14. Nmpk sedap tgk gambar...pernh cuba masak skali tp x jadi...alhamdulillah ikut resipi ni mjadi...anak2 makan bertmbah...hehe

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^