Tuesday, October 11, 2011

Resepi: Kek Lapis Keju Persona.. buat penggemar keju

Guruh berdentam dentum..cuaca amat mendung dan awan kelihatan sarat mengandung air.. bermakna hujan bakal menurunkan diri mereka sebentar lagi..ini mungkin boleh menjawab persoalan mengapa talian broadband putus2 jer dari tadi..sabar ajelah..

Buat penggemar cheese cake! Jangan bergerak!
Ini mungkin resepi yang korang bakal buat sebab selama ni asyik2 mengeluh takde oven nak buat kek keju bakar atau tak jumpa gelatin halal nak buat nonbake cheesecake ke..kan.
Jika sebelum ni bawa gi opis asik2 kek batikkkkk..jer kan,apa kata kali ni korang cuba buat kek cheese ni pulak..senang amat! Asal rajin guna tangan jer..kalau malas,nak guna kaki boleh gak..tapi sendiri mau ingat laa kan..

Sebenarnya dalam simpanan aku tu ada gak resepi kek gini cuma ada penggunaan nestle cream..kiranya resepi ni lebih simple dan hasilnya pasti menerujakan korang..
Aha..aku cadangkan korang suh orang terdekat korang rasa jer dulu,jangan bagitau bahan2 dier..mesti orang tu tak tau diorang ngan makan biskut marie. Sebab memang tak rasa biskut marie dah..lepas tu mesti dia nak mintak sepotong lagi.ngahaha.

Kalau tak caya silakan laa bertanya kepada blogger masakan lain yang sudah mencubanya seperti Kak Nor, Mas, CT Zaliedana, Izahdaut, kak Azlita.. dan ramai lagilah yang mencubanya..tu antara orang terawal aku nengok dah cuba resepi Ryo Azhar nih..anak teruna jati bumi kenyalang..dengar cerita dia ada seorang kakak blogger masak2 gak..tapi kejap timbul kejap tenggelam ler kebelakangan ni..ahak ahak..

Ok dah panjang dah intro tu..meh nengok rupa kek nih..

Aku buat separuh adunan sahaja dari yang dipaparkan pada resepi yang akan disertakan di bawah..untuk warna lebih menarik korang leh guna biskut marie perisa coklat cam ryo buat atau perisa coffee cam kak nor buat.

Jenama biskut yang aku gunakan seperti yang disyorkan oleh Ryo..supermarket ke 2 baru jumpa..tu pun perisa original je ada dan hanya tinggal 2 bungkus! Ryo kata nih brand amat sesuai untuk buat kek ni..katanya lagi kalau guna brand munchy's hasilnya kurang memuaskan! Lepas tu rendam tu jangan lama2..jangan sampai kembang seperti masa ko celup sekut tu masa minum petang..sebab kan air susu tu dipanaskan..bila rendam kejap n susun elok tu dia kembang lagi sikit.
Lepas tu ko jangan ngengada nak ganti dengan biskut yang mudah rapuh seperti biskut oreo ke..tiger ke..nanti kalau tak jadi jangan salahkan aku..aa,lebih kurang gitu laa ugutan si Ryo tu masa dia buat kek nih ketika aku balik kampung aritu sesambil cekak pinggang lak tu..err...tu antara benda dia cakap laa,ada selebihnya tu aku tokok tambah lagi..nak tambah rating penonton..ahak..

Boleh tengok kek2 keju mereka yang dah mencuba pada nama2 di atas tu..korang jelajah blog mereka n tengok sendiri yer..tak larat makcik nak bagi link entri satu2 ni..lagipun diorang buat baru2 ni jer..mesti masih duk entri terbaru lagi di blog mereka..ehe..

Tanpa buang banyak masa lagi,meh tengok resepi yang dicopy dengan sewenang2nya dari blog RYO..never stop to learn .. Terima kasih bro! lama aku tunggu ko update resepi nih kan,sampai abis sekut cis aku 2 bungkus aritu..haha..

Kek Lapis Keju Persona
Resepi:Ryo@ryoazhar.blogspot.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2: (Saiz 9x9)-hasue buat separuh adunan dan guna loyang 5x7"

A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan

B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Kebetulan ada sahabat lama cik abg datang rumah petang semalam...jadi langkah kanan laa beliau.. cik abang n anak2 suka banget!sedapp..


Caranya :

Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

close up sikit..biskut tu lembut jer macam kek biasa,lepas tu enak rasanya bila digabungkan dengan adunan creamcheese..!
Rasanya kek ni tidaklah menggemukkan asalkan tahu had pengambilan masing2 ya..pastu pepandai laa bakar kalori dengan keluarkan peluh..hehe..tapi insyaAllah tak rugi korang cuba sendiri resepi simple nih.. Selamat mencuba!!

Opps..buat penggemar kek keju..anda dah boleh bergerak sekarang.hee..

52 comments:

  1. sue...dah nitik air liur kat kebod nih..haha..aku tggu la dulu nak buatnya..makan ko punya sikit deh..

    ReplyDelete
  2. salam kak,adoi sedapnya...terpersona sudah...

    ReplyDelete
  3. mmmm sedapnya..cara buat pun simple..Liza masuk list dulu yer...

    ReplyDelete
  4. kalu makan kek nih..mmg sure tak ingat nye la...memang tak bole tahan godaan diaa...

    ReplyDelete
  5. terpikatlah dengan caranya yang ringkas ...nampak mudah, simpan dulu dalam list ye Sue....tq.

    ReplyDelete
  6. semalam tgk kat umah k ita masam manis... tp k ita guna biskut tiger, kan... ish mmg simple dimple resipi ni... ala2 gabungan kek marie batik dan tiramisu gitu ek... nak try tp tunggu sampai seru hihiiii

    ReplyDelete
  7. cantik tinggi kek lapis kau sue....
    meh sikitttttt....

    ReplyDelete
  8. kek ni mmg best. nnti aku nk buat lagi nii.. *sambung kayuh lagi.. hahahaha.. kayuh makan nasik daaaa

    ReplyDelete
  9. Kak sueee..




    aii xnakberganjak,sbb akak xjamu kek nih lagiii..



    Xkan sekeping pon xda kut,dah baca n3 smp abis nih...



    Nih nak tanya nih kak,sapa eks kakak si ryo tuh,blogger msk2 juga eks,cun x,ahaks...


    Cantik lah lapisan kek akak tuh,cer akak bagi sy rasa 1,sbb nak tau sedap betoi ke,hikhi..Bara kak sue,sbb panjang lebar taip komen..

    ReplyDelete
  10. akak tetap tak nak berganjak sbb sue tak bagi pun rasa sekpg kek tu.. guna yg kopi lagi la best sue.. cam makan tiramisu jer hehe

    cis ada lg sekut jer tak ada.. nanti la gi borong sekut tu lagi.. terbayang2 lak kesedapan ciskek tu.. ermm...

    sue.. kirim salam kat kakak si ryo tu ya.. si blogger tu.. camna la rupa dia tu kan.. agak2 gemuk tak? ke cekeding? hehehe

    ReplyDelete
  11. Assalam sue, cantik kek lapis sue ni, suka akk tgk tersusun indah, mesti sedap sangat rasa ni, itu lah dah beralih ke demam kek lapis pesona lak la ni...kalo lah yg bertandang tu akk , alangkah bahagianya dpt mknnya heheh

    ReplyDelete
  12. adoiiiiii~~~ tergoda! tergoda!! mmg akan menyerah jugak pada godaan nmpk gayanya nih..

    ReplyDelete
  13. mula2 akak nak bagi salam kat kakak ryo yang tak buat2 lagi laksa utara.Asyik dok kepoh je dlm fb nak buat nak buat tapi tak buat2 sampai ikan kembung tu akak rasa kalau boleh berenang mmg sah2 dah balik ke laut dah tu.hahaha

    meh sini kek ni sikit.nak rasa je.sikit je.sbb kejap2 lagi akak nak buat.dah keluarkan dah dari esbok cheese tu.sekut marie pun dah beli semalam..

    cam tak puas je nak komen kat sini.agak2 ko kan sue,ko kenal tak kakak si ryo tu.yang pasti ryo ni memang akak tak kenal.kakak dia tu ermmmmmm.....kalau tanya akak kan,zhariff tu akak kenal le sangat2.wakakaka

    ReplyDelete
  14. nak tanya ler brand Philadelpia n Tartura mane lg sedap...
    tx

    ReplyDelete
  15. sue..sedapnya..hari tuh lagi dah masuk list, tapi tak sampai2 giliran lagi hehhhe

    ReplyDelete
  16. Dah buat ek...takpa2..tunggu kau...

    ReplyDelete
  17. yum yum sedapnya nampak.. ramai yang dah buat.. tergoda nampak hasue

    ReplyDelete
  18. huuu.. sedapnya sue.. tunggu giliran jer ni.. ambik no dulu boleh..hihihi

    ReplyDelete
  19. Nasib ler Along dah buat ni, baru semalam n3. Kalau tak memang dh kebas kesemua tu bawa balik... Along buat sekut ceklet marie, cicah dgn susu kopi... pastu tabur ceklet hershey berbadam... fulamak, kalah yg HaSue buat... kikiki jangan marah.

    ReplyDelete
  20. Sue, ada lagi ke x tuh...mai akak rasa dulu la...kalau sedap, baru akak buat sendiri...hehe

    ReplyDelete
  21. ampun sue...
    lama ayu tak singgah sini kan..
    hahahha.
    baru bermanja2 dengan blog semula..
    lama ayu bercuti sebenarnya

    aduh!!!!!!!!
    ayu peminat keju.
    ajer gile kepalaku layan kek ko sue

    ReplyDelete
  22. Lum buat lagi kek cheese ni...tapi teringin juga nak buat jap pi cari sekut dulu..hehe

    ReplyDelete
  23. @Anna Qawina
    ko nak mkn kek ke ko nak mkn kibod aku nih?heh...ko buat kang aku nk seloyang tau

    ReplyDelete
  24. @nonierahman
    w'kumsalam..kalo dah terpesona..apa tggu lg..hehe

    ReplyDelete
  25. @Liza
    silakan2...dah byk ke yg masuk list tu liza..hehe..

    ReplyDelete
  26. @chikadakbiru
    tak terasa tangan mencapai sepotong lagi lepas merasa sepotong..

    ReplyDelete
  27. @Amie
    wajib dicuba kak sbb sng amat..sedap lak tu.hehe

    ReplyDelete
  28. @Fiza Nordin
    ha'ah..betul tu,ala2 tiramisu.lg jelas ketiramisuannya kalo guna sekut perisa kopi.hehe

    ReplyDelete
  29. @Mas
    tq mas..aku guna loyang kecik tu yg tinggi tu..hehe.ngade ko mas..gi wat lagik sana

    ReplyDelete
  30. @izahdaut
    terharu aku ko stop kejap makan nasik semata2 nak ngomen..hahaha

    ReplyDelete
  31. @Zaliedana
    haha..ni meroyan ke apa ct payung nih. mekasih baca smpai abis.nah amik sekeping...sekut marie je.kek nya dah abis..hihi

    kakak ryo tu jwn salam dah..katanya dia x gemuk x cekeding..body ala2 jessica alba jer.ahahak

    ReplyDelete
  32. @tun_telani
    menyerah jelah tunn..akak makan bagai nk rak..x rasa gemuk pun..ke sbb mmg dah gemuk?hahaha

    ReplyDelete
  33. @anymz
    uittt..syhh syhh..dendiam kak nim..ahahak..hb sy cam x caya jek sy beli bunga kantan semua tu..ekeke...esok kot kak..buleh yer..hihi..
    bak sini separuh loyang kek akak tu..

    eh agak2 sy kenal kak..bukan ex model keja ngan tyra bank dulu tu ke?hahahah.. kerdip2 je mata zhariff nengok omaknya gelak2 dpn skrin nih..

    ReplyDelete
  34. @Anonymous
    nama sapa ek? :)
    kalau ikut pengalaman...selalunya mmg philadelphia lebih sedap terutama kalau kek keju yg bakar..tp aritu adik sy guna tartura utk kek nih pun sedap gak

    ReplyDelete
  35. @Ozzy Choc D'Luscious
    dah banyak yg duk dalam waiting list yer..hehe

    ReplyDelete
  36. @rahel
    dah buat nanti jgn lupa panggil tolong mkn kn yer. :D

    ReplyDelete
  37. @dZana
    akak pun amik no giliran ya..mesti dah bykk dlm list gak nih.hehe

    ReplyDelete
  38. @HomeKreation
    amboii lagi meletop along nyer yer..hehe.tak smpt tengok smlm...x berblogwalking sbb kebizian.nanti nk gi tgk along nyer...ada lg ke idak?kalo ada nk ngendeng seloyang 2

    ReplyDelete
  39. @Ummi
    takde dah kak..apa kata akak gi wat sana pastu kite mkn sama2..nak?

    ReplyDelete
  40. @Citarasa Rinduan
    takpe ayu,sama laa kite..baru nk bermanja2 ngan blog semula...cuti tanpa nnotis lak aritu.hehe

    meh laa jamu mata mehh..

    ReplyDelete
  41. @Nieza
    senang tak nak dpt sekut marie kat sana?

    ReplyDelete
  42. memang sedap resipi ryo nie... akak pun suka sgt... mudah jer nak buat kan sue...

    ReplyDelete
  43. Alamakkkkkk...baru je beli biskut merie capucino brand munchy's untuk resipi ni....dahhh ada yang warning....

    ReplyDelete
  44. hasue...if takde biskut marie, selalu guna cream cracker atau kalau ikut kak wan citarasawan boleh guna cheese cracker...cara dan hasil sama...rasa masing-masing berbeza skit tapi tetap sedappppp

    ReplyDelete
  45. slm hasue, sama kah dgn kek lapis philapdepia(slh eja, confirm!).. HEHEHHE ada resepi kek ya?? heheh tqvm

    -zai-

    ReplyDelete
  46. Salam sue...

    Sya try sdh buat kek ni... sedap gilak!!!... my kids suka sangat2, sampai kena buat lagi sekali... hehehe...

    Izin kan sya copy & paste resepi ni ke blog sya ya sue...

    Thanks ya sebab share resepi yang sedap sangat... lepas ni sya mau try kek cheese pandan sue plak... :)

    ReplyDelete
  47. Wehh...salam. nak kenalan leh. Aku suka baca bebelan ko ...pastu baca resepi. Tumpang ambik dan tiru ek. Tqvm

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^