Terpenuhi juga permintaan si kakak setelah sekian lama requestnya tertangguh..
Suka benar mereka dengan kek ini..tak jemu2 nampak gayanya..
Menu kek paling selalu keluar dalam blog ni kot.haha.. ia sedap,mudah..dan kaya rasa coklat..guna 4 bahan utama jer..biskut meri,marjerin/mentega,serbuk milo dan susu pekat/krimer manis..Nak lagi best memang tambah 1 lagi bahan,serbuk koko..kalau nak laagii best,guna serbuk koko van houten. Kalau guna serbuk koko biasa2 pun boleh juga..kadang2 kalau kehabisan stok,aku tak letak pun.heh.
Lepas tu kalau taknak guna milo,boleh guna vico..takde susu pekat..guna krimer pekat manis...takde tin pendek..guna tin sederhana dalam 2/3 tin aje yer...ermm..lepas tu aku biasa guna marjerin puteri..
yang penting..guna handwhisk untuk memudahkan kacau mengacau..lepas sebati baru guna sudip besi..yang lekuk sikit tepinya agar mudah nak cedok adunan ke dalam loyang..
Aku tak tau laa bagi orang lain kan,tapi bagi aku..
Apa2 resepi kek batik pun yang guna biskut meri,aku tak suka patah2kan biskut tu bila nak digaul sekali dalam kuali atau nak susun2kan(kecuali untuk penuhkan ruang)..kalau saja2 nak patah2kan tu memang aku tak suka sebab nampak berterabur jer biskutnya nanti..tu bila aku buat la..hehe..
bila biskut tak dipatahkan(ni kek batik yang dikacau biskut sekali laa ek)..bila nak buh dalam loyang memang mencabar sikit tapi hasilnya lebih kemas insyaAllah.. tu cuma pendapat peribadi jer,tak semestinya korang ikut dan jangan kecik ati kalo korang buat gitu sebelum ni..masing2 ada cara tersendiri kan.. :)
Kali ni aku buh almond nibs(badam cincang).. tak merancang pun nak letak,bila buh almond tu baru ingat almond tu adalah almond yang masih belum dibakar. Jadinya,dah kek keras tu..keluarkan dari plastik(alas masa nak membentuk kek tadi) dan buh balik dalam loyang..yelaa takkan nak bakar ngan alas plastik sekali kan..
Panaskan oven ke suhu panas 220c guna api atas je dan bakar dalam 2 minit.hehe..cukup sekadar untuk membakar almond tu aje..satu keroje jugak laa jadinya kan..jadi next time jangan buat masa fikiran menerawang yer..kena bakar almond tu dulu sebab kek ini memang tak perlu bakar atau kukus.. :)
Tapi memang best lagi buh almond ni..yummy!!
Untuk resepi penuh,pepandai laa korang cari dalam blog ni..guna enjin carian kat tepi tu..siap tanya korang nak cari apa tu ha..taip 'kek batik coklat' sure dia bagi list link2 entri yang aku dah post sebelum ni...
sesambil tu leh jugak korang cuci mata nengok2 entri sebelum2 ni kan.. ;)
SELAMAT MENCUBA!
kek nih simple sangat nak buat.dan teramat la sedapnya..nanti nak try la plak resepi kak ssue ni..sbb tak bese susun melapis mcm nih....hari raya ari tuh..ade bg resepi kak sue nih..kat cikgu tadika anak..heheh..cikgu tuh pun berjaya buat!!Tq
ReplyDeletesue..ada lagi kan..
ReplyDeletenak 1/2 loyang..
kau kan tak makan banyak...
jngn kedekut2 ngan aku..
dah terliur ni nengok kek batik kau tu..
menggoda betoiii...
fuiiyooo cantiknya kek marie hasue...nanti buatkan utk akak bila kita jumpa ya sue..haha
ReplyDeleteterimakaseh ya sue sebab sudi doakan yang baik2 utk akak..:))))
Kalau kek sedap n cantik cam ni memang tak jemu punya.
ReplyDeleteAssalam Hasue,
ReplyDeletetak kisahlah untuk ke berapa kalinya... kalau dah memang sedap...tetap sedap!
Assalamualaikum sue..
ReplyDeletecantik n kemas kek tu sue... mmg nampak sedap tu...
comel jer susunan dia..kemas la akak...
ReplyDelete@chikadakbiru
ReplyDeletesama2.. mesti seronok je cikgu tu kan..alhmdulillah..resepi mudah ni mmg disukai family akak gak.hehe
@Mas
ReplyDeleteeh mas..aku mmg x makan banyak..sekali..tapi mkn berkali2..camner tu mas?haha..
ko jan ngengada..gi wat sendiri sana!sedap taw mas..ko jgn pandang resepi mudah ni sebelah mata..haha
@anymz
ReplyDeletekak anim..nanti dah nak jumpa sy bwk bhn2 dier siap2 ye kak.pastu akak wat sndiri..eh??heee..
sama2 kak..semoga dimakbulkanNya.. seronok tengok akak dah kuar sepital...jgn ngengada nak duk sepital lg tau..hehe
sibbaik ank aku dah g sklh, kalo x sah2 dia soh wat..sbb kat jamuan sklh dia ritu ada menda nih, pastu di balik soh aku wat..sampai sudah aku tak wat..bagus betul aku nih..haha
ReplyDelete@rahel
ReplyDeleterasa kek batik ni berbeza dari yg sy biasa buat..yg biasa buat tu leceh skit sbb kena pukul lg.haha..malas je kn.tapi kalo nk mkn yg tu kena wat juge..hehe
kek cheese bila pulak nak masuk entry sini??huhuhuhu
ReplyDeleteAs'salam Hasue
ReplyDeleteamboiii..macam tau2 jer ada yang gemar makan kek batik dalam rumah k.ct erh..hihihi. yalah ank dara k.ct hantu kek batik ni, cuma k.ct ni hantu xmerajinkan diri jer nak membuat..hahaha
apa pun nantilah suh ank dara k.ct cari resipi kek ni dalam blog sue lah suh dia cuba buat sendiri erk..hehhee
Assalam Sue, cantik sungguh kek batik sue tu, tersusun santun je.
ReplyDeleteciklinn datang menyekodeng cheesecake hehehe...
ReplyDeleteterliurnya...tetibe teringin pulak nak buat lama dh x buat kek nie...
ReplyDelete@Amie
ReplyDeletew'kumsalam
oh kak amie..itu tersangat laa betulnya..hehe..ulang2 pun mmg tetap maintain sedap.hihi
Salam perkenalan Hasue, akak dah lama membaca blog Hasue dan dah 2 kali buat kek batik ni. Kalau tak percaya, Hasue gi blog akak, entry tu adalah yg second latest dan yg bestnya akak bg tajuk kek batik coklat paling sedap di dunia. Mmg sedap betul, ikut hati satu tray tu pun boleh akak habiskan. Tq hasue for sharing the recipe. Mmg akak akan selalu buat lagi dan lagi...
ReplyDeletecantik je kek batik ni ya yang penting sedap, saya pun suka gak kek batik ni.
ReplyDeleteAslmkm HaSue cayang. Wah, mmg dah expert lah CikSue kita ni dah selalu2 buat. Along suka selalu makan jer tak suker nak buat selalu2...hehehe
ReplyDeleteAssalamualaikum Hasue...cantik betul kek batik Sue ni...ni jenis susun2 punya eh..bukan tenyeh2 gitu kan...hehee...nnt akak nak try eh.mintak izin :))
ReplyDelete@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletewaalaikumussalam..
tq kak..hehe
Feberet ni.. sedapnyeeeeeeee
ReplyDelete