Assalamualaikum.. :)
Bertemu kembali di minggu baru,minggu ke dua dalam bulan Ramadhan dan minggu ke dua juga dalam bulan Ogos.
Terima kasih buat semua yang sudi memberi ucapan hari lahir dan mendoakan doa2 yang baik untuk suami n anak sulung aku pada entri lepas..
Sebenarnya minggu lepas memang minggu mencabar minda dan kesabaran gak laa sebab card reader buat hal..jadinya nak ngentri pun takleh sebab gambar duk dalam kamera lagi., bila ngenang card reader masalah..memang malas aje nak amik gambo..Ni dah ada card reader,satu hal pulak nak kembalikan semangat blogging..hehe..alasan2..
Takpelah,kita pelan2 yer..
Entri kali ni adalah kek kukus Sarawak. Kek Lumut namanya.
Bila sebut kek lumut,rata2 orang sarawak yang menggemari kek sarawak sendiri memang boleh imagine rupa dia..cuma dari segi rasa tu mungkin ada yang berbeza..sebabnya resepi pun dah pelbagai versi.
Kali ini,aku cuba buat resepi dari dapur AlongRoz..yang resepi asalnya dikongsikan oleh kak Nur68..resepi lama katanya jadi excited nak cuba. Lagipun dah lama tak mengekek..hehe..
Oh ya,sekarang ni tengah panas isu mentega Golden Churn kan..so baik hentikan terus penggunaannya dan beralih kepada mentega lain. Bila sebut mentega,ia bukan marjerin yer..bukan juga lepa susu..buttercup lepa susu kan? Bukan tak boleh guna,cuma hasilnya berbeza .. Sila baca label ya..jadi tak laa keliru..
Ini untuk menghasilkan kek yang sama..bukan untuk resepi ini jer.Tapi resepi lain juga .. :)
Terima kasih AlongRoz n kak Nur68 untuk resepi nih..sedapppp n moist cuma macam along kata maybe kena kurangkan butteratau telur supaya kek kurang berminyak..tapi nak mengatasi masalah berminyak ni(jika dah terbuat laa kan..)letakkan 2 keping tisu dapur atas talam ke..letak kek atas tu..biar je semalaman..nanti dah tak berminyak dah..
Cam kes aku ni,aku lupa nak kurangkan butter atau telurnya sebab main salin jer terus resepinya aritu. Bila baca balik komen Along betul laa apa diperkatakannya..
Tang gula tu aku tak letak penuh 1 cawan..dalam 9/10 cawan laa..ehee..
Minta izin kongsikan di sini pula ye along..nak tengok resepi asal dalam 2 versi,gi klik link AlongRoz di bawah ni yer.. oh yeer..ni versi separuh adunan :)
Kek Lumut Sarawak
Resepi: email drpd Nur68
Sumber: AlongRoz@HomeKreation
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
BAHAN2:-Saiz: 8" Bulat/8"x8"(menggunakan cawan 200ml)
5 biji Telur
1 cwn Gula Halus
8oz(225g) Mentega - lain kali mungkin nak kurangkan ke 200g je
½ cwn Tepung Suji
1 cwn Nestum - kisar halus
½ cwn Susu Ideal
½ cwn Teh (2 st serbuk teh + air)
Pewarna Hijau (Along guna Pes Pandan)
CARA2:
1. Pukul telur sehingga kembang.
Masukkan gula sedikit2 sambil di pukul.
2. Pukul mentega sehingga kembang & campurkan ke dlm adunan telur.
Masukkan tepung suji & nestum & gaul sebati.
Masukkan susu, teh & pewarna hijau.
3. Kukus selama 2 jam sehingga masak.
ooo...birthday en.somi & anak ye...happy belated birthdaylah untuk mereka,moga bertambahlah kasih sayang anak beranak ye Sue,
ReplyDeletekek lumut tu nampak lembutlah Sue, sedapnyalah...teringin nak buat, tapi tak tahu bila...kalau ada depan mata, 2-3 potong tak cukup tu..
@Amie
ReplyDeleteterima kasih kak amie..insyaallah semakin hari smakin syg..ehee..
a'ah kak..kek lumut ni mmg lembut,tambahan pula sebab tiada penggunaan tepung gandum langsung..nanti ada masa akak boleh laa cuba ye :)
This comment has been removed by the author.
ReplyDeletesekali pandang nampak cam puding buih....adehhh..sedapnya...nak2 tgk bulan puasa ni. mmg suka la tgk kek lapis, kek sarawak kt blog sue ni.. :)
ReplyDeletetergoda mek nangga kek lumut tuk aih..blm pernah gik mek try molah =0).
ReplyDeleteterliur tenguk..umphh sodapnya..nanti nak buat aaa
ReplyDeleteaik!! ijau?? apasal tak tukar kaler biru? ehh ada ke lumut kaler biru? hehee
ReplyDeleteakak pun dah lama tak mengekek, tengok kek Hasue ni bleh tergoda plak, hehehe
ReplyDeleteapasal nmpk mcm ada layer2 je tu kak sue? akak kukus selapis2 ke?
ReplyDeletegurlp..sedapnya,.:)
ReplyDelete@inaku79
ReplyDeletems puasa nih sumer nmpk sdp yer ina?hihi..trm kasih rajin cuci mate tgk kek2 tu.. ;)
@Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi
ReplyDeleteaa..bagus ktk try molah kedirik..hehe.kmk rasa mun rgkn butter atau telo br krg bminyak tek..tp tok pun ngkah atas tisu ya,ok juak.hee..eh!bau nestum dlm kek yaa nang bau raya jak ko..hahaha
@kak ina kl
ReplyDeleteselamat mencuba kak.. :)
@K.Nor
ReplyDeletehahaaa..tu lumut kat padang pasir tu kak..tmpt jrg dijumpai lumut.hihi
@Sari Yusa Ibrahim
ReplyDeletetu laa kak..mengekek sesi pnskn urat2 yg dah lama cuti mengekek..hehe
@tun_telani
ReplyDeleteTu sebab akak guna pemotong agar2 yg bergerigi tu tun..hehe..kalo nk melayer,baik buat kek lapis evergreen..br nmpk layernya sbb dbakar
@kha
ReplyDeletesabar2..puasa kannn..hehe
Hasue..
ReplyDeleteWahhh..betul2 warna lumut kek tu kan.. Sabar..sabar..dugaan...
Assalam sue, cantik kaler ijau tu sue, kalo dpt rasa lagi cantikkk heheh. Mesti harum je bau tu
ReplyDeletewoo dah mngekek ko sueee...memang nampak moit n minyak2 sikit kan.. alahaii tak dapat aku nak membayangkan kek sarawak yg mois2 gini...
ReplyDeleteAs'salam hasue
ReplyDeleteKak ct tak rajin nak buat kek dalam bulan pose ni lah sue. kot2 kalau rajin pun buat2 tak rajin jer... hahaha.(alasan nak juga kata malas)
As'salam Sue
ReplyDeleteWah, dah mengekek dahnya owh....kamek suka version asal Kek Lumut tok, berlemak2 jak rasanya...kek tok mun diidang masa raya sik lamak, sik smp 2 hari mun rumah kamek org...tauk lengis Sue...
TQ for cuba resepi tok juak...p)
raya taun ni aku macam nak tak nak je wat kek....lelebih lagi x berkesempatan beraya bersama kekorang kan.wallaweyy..macam la jaoh.hahahaha
ReplyDelete@Naz
ReplyDeletesedap tau kak..hehe
@Kak Rosaliza
ReplyDeletew'kumsalam..kalau akak buat sendiri bertmbh2 cantik.hihi..a'ah kak,semerbak je aroma nestum
@izahdaut
ReplyDeletekalo tak dapat bygkan harus buat sendiri tuu..tak cuba tak taw kan kan..hehe
@CT Delima
ReplyDeleteNih bukan sebab rajin sangat pun kak..rajin nak makan..hehe..dari aritu duk terbyg2..lgpun bhn2 semua ada..tu yg projek jalan lancar. ^_^
@Nur68
ReplyDeletew'kumsalam..
nang bena ya kak..cayak kamek. kek jenis camtok nang selalu laku time raya..nok basah2 ya laa nak dicari org.hehe..
sama2..tq juak share resepi lamak tok eh kak
@Ryo Azhar Rahza
ReplyDeleteBanyak laa ko x berkesempatan..tu nak ngelat laa tu xde masa pagi raya...huh..ko abis je bertugas lekas2 balik tauu..malas aku takeover tugas ko motong kek.haha
salam~
ReplyDeletenak tnya eik, kalo msa kukus tu di kurangkan blh x?? :)
Salam HaSue. Pujian dari Along sbb cara letak rujukan pada sumber & tuan punya asal dan juga copy yg perlu. (ada yg lain tu tak minta izin pun, dah tu ciplak bulat2 dwibahasa pastu, rujukan pun tak bubuh sempurna....)
ReplyDeleteMaceh cuba & am sure Nur68 pun happy gak.
kak hasue.. teh tu teh apa ya
ReplyDeleteminx izin copy n share ek...cam sedap la
ReplyDeletecantik kek y
ReplyDeleteSue,tq.Finally kamek nemu kek lumut makei air teh. lamak dah carik version tok
ReplyDeleteTepung suji blh ganti dgn tepung gandum x?
ReplyDelete