Dah lama nak mencuba tapi tak tercuba2 jugak.hehe..biasa laa benda senang pun jadi macam susah bila virus M menular kan kan..
Jadi sebelum ni tak dapat bayangkan la apa rasanya kan..dah cuba tu baru tahu memang sedap jer cream puff ni..
Untuk membentuknya tu aku guna nozzle bintang..ada juga guna yang bulat jer.. jadi untuk yang takde nozzle tu boleh jer guna plastik biasa,pastu gunting bucu plastik tu dan picit pada saiz puff yang disukai..
Yang aku buat nih comel2 jer..muat sekali ngap kalau nganga mulut luas2.. :D
Dah bermacam pesen rupanya..hehe..
Aku guna resepi kak Yani nih..sebab memang target nak try dari dulu lagi..senang amat sebenarnya.. kalau keliru jugak boleh rujuk cara2 bergambar kat SINI
Terima kasih kak yani...meh aku panjangkan pula resepi kat sini..dah ramai juga yang cuba buat sendiri n menjadi..best2
Aku guna resepi kak Yani nih..sebab memang target nak try dari dulu lagi..senang amat sebenarnya.. kalau keliru jugak boleh rujuk cara2 bergambar kat SINI
Terima kasih kak yani...meh aku panjangkan pula resepi kat sini..dah ramai juga yang cuba buat sendiri n menjadi..best2
Bahan-bahan ( 10 biji )-kalau buat comel2 dapat banyak gak..
100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)
Cara-cara
Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih berncampur.
1.Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
2.Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
3.Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
4.Masukkan telur, kacau cepat-cepat
5.Inilah hasilnya setelah dicampurkan dengan telur.
6.Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang seperti dalam gambar. Anggaran diameternya ialah 5cm.
7.Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
8.Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
9.Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.
Bentuk nozzle yang diguna untuk buat cream puff. Saiznye adalah 1 cm
* Boleh juga guna cara ni: Lepas step 4, masukkan doh tepung ke dalam bowl. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul dengan mixer.
100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)
Cara-cara
Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih berncampur.
1.Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
2.Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
3.Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
4.Masukkan telur, kacau cepat-cepat
5.Inilah hasilnya setelah dicampurkan dengan telur.
6.Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang seperti dalam gambar. Anggaran diameternya ialah 5cm.
7.Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
8.Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
9.Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.
Bentuk nozzle yang diguna untuk buat cream puff. Saiznye adalah 1 cm
* Boleh juga guna cara ni: Lepas step 4, masukkan doh tepung ke dalam bowl. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul dengan mixer.
Nih kulit puff yang sedia untuk dimasukkan inti..belah 2 tapi jangan sampai terputus..
Untuk resepi custard cream pulak aku guna resepi honey@myr gak..terima kasih yer honey..
Ermmhh!!sedappp..!sesuai untuk sarapan pagi atau minum petang.. selamat mencuba!
Untuk resepi custard cream pulak aku guna resepi honey@myr gak..terima kasih yer honey..
Cuma aku tak guna microwave tapi panaskan n kacau di atas dapur menggunakan api perlahan dan sentiasa dikacau sehingga pekat.
Penggunaan nonstick pan adalah digalakkan..hehe
Custard Cream
Resepi:honey@myresipi.com
By:HaSue
Penggunaan nonstick pan adalah digalakkan..hehe
Custard Cream
Resepi:honey@myresipi.com
By:HaSue
Bahan-bahan ( lebih kurang 300ml )
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200cc(1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
Cara-cara
Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau.
** Perhatian: Kalau nak guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur tu dengan 2 biji telur kuning.
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200cc(1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
Cara-cara
Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau.
** Perhatian: Kalau nak guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur tu dengan 2 biji telur kuning.
Ermmhh!!sedappp..!sesuai untuk sarapan pagi atau minum petang.. selamat mencuba!
Waaaaaaaaaa...banyak rajin, byk sedap...kalau Sue nak tau, ni lah anara resepi yg akak belum penah harungi lg cabarannya...hahahaha
ReplyDeletecantik puffnya....
ReplyDeletewahh.. jd cantik laa.. tun dh lama x buat. bertahun2 dh.. kalau musim cream puff dtg, rasa nk wat hari2. hihi.. bila lama xwat, nk stat wat tuu mmg liat sket. tumpang makan 2-3 ketull
ReplyDeleteperhhhhh...cantikkk cream puff kau sue....
ReplyDeleteaku pun tak buat2 lagi.....
tak sampai seru lagi kot..he..he..
kak sue..saya dh banyak kali buat...tp bila bakar tak jadi alur nye...jadi bulat mcm kuih bom aje..ade tak petua?ade org ckp..mungkin terkurang tepung betul ker?
ReplyDeleteAku pun tak nah buat sue. Sedap ye. Ada kta makn masa suam la sedap. Bile sejuk 0puff tu liat ye? Cantik je kejdian puff ko suee. ComeL
ReplyDeletecantik cream puff k.sue nnt klu rajin nk try gak la
ReplyDelete@Ummi
ReplyDeleteTu laa kak..dah lama duk dlm list ni..semenjak baru2 berkecimpung dlm myr dulu.hahaha..rupanya senang yg amat nak buat..pastu mkn x sedor diri sesambil buh inti byk2.hee
@SNACK HOUSE
ReplyDeletetrm kasih :)
@tun_telani
ReplyDeletehehe..yg bermusim tu bukan cream puff je tun..kat umah ni kalo yg sedap mmg nak buat aje sampai boring.hihi
@Mas
ReplyDeleteaku ingat aku jer ketinggalan zaman mas..hehe.. tp betul la sng nak buatnya..ikut je step kak yani tu..eh?ada ke ko kate susah?hahak
@chikadakbiru
ReplyDeletealurnya yg mana ek CB? yg tengah2 mengelilingi tu ke?
Kalau yg tu,masa picit adunan tu kasi pusing lebar sket kot..macam dalam gambar tu,akak guna nozzle bintang..kalau guna nozzle atau plastik jer hasilnya bulat jer walaupun dah dipusing kan..
akak ada gak buat yg bukan guna nozzle bintang tu..mmg ada yang tak beralur sangat tp yang akak lebarkan sikit atas dier tu jadi lak.. rasanya bukan masalah kurang tepung..sbb ni dah elok je lembut..kang tmbh tepung keras lak..
cuma perlu mahirkan skill je kot.dah cuba guna pattern nozzle yg lain x?
@izahdaut
ReplyDeletewohh..ada geng jugak yang lom buat..ingatkan aku sorg je.hehe.. a'ah dier lg best laa mkn time suam2..ala,cam karipap gak..suam2 laa best kan..dah sejuk dia x sebest masa suam laa..hehe..tp nak kate liat tu x perasan lak..heee..ko try laa buat.. ;)
@julia
ReplyDeletekena rajin tu kalo nak mkan.hikhik..tq julia ;)
Adeh Sue... teruja la plak tgk bebanyak bersusun tu... meh la 3 ketoi buat bukak pose... :)
ReplyDelete@Aymy With L♥ve
ReplyDeletecukup ke 3 ketui tu?nah amik seketui cukup yer..org buka pose xleh mkn byk2..hihi
pengsan!!!!!!!!!!!
ReplyDeletetadi komen tang durian...
nie puff pulak..
sue, ko rasa, kalau ko pindah sebelah umah aku....
okey tak??
adussss....dah lama nak wat..tak terbuat lagi..kalau kastard tu ada doyan lagi sedap
ReplyDeleteKAK SUE,sy prnah wat skali,sedap kan,pastu inti sy tmbah jagung,kalo letak doyan pon best gak,hihi..Rajin toi akak sorang nih.
ReplyDeleteSue..dah habis ke sue? buatkan aku sikit
ReplyDeleteaduyaiii...comey2nyer cream puff dia..geram nengok..
ReplyDeletesedap nya hasue lama juga tak buat.. kalau makan ni terasa kenikmatannya.. kadang makan dengan ais krim pun sedap..:)
ReplyDeletebila la nk buat, dh lama masuk list ni sue...tak terbuat2..mcm2 alasan ada
ReplyDeletealahai..sedaap. atie pestime buat aritu...hehe tp takklah comel.nati nak godek2 gambar..nak tempek jgk lah kat belog hehe
ReplyDeleteAssalamualaikum sue..
ReplyDeletecomelnya... nampak kemas gitu... rajin sungguh sue buat... akak nie x perna lg buat nie... kagum ler ngan sue nie.. apa jer yg sue buat pasti menjadi...
Dah lama cari resepi ni... selalunya bila jumpa resepi macam x yakin je.. yg ni nampak senang je. Bolehlah buat nanti..!
ReplyDeleteaduhaiiii..comeinyee....bak cni 20-30 biji kak hasueee...
ReplyDeleteSedapnya!!...suka inti custard tu..my fav kuih ni dah lama masuk list resepi buat cream puff ni tapi tak terbuat-buat juga.asyik tenggelam kena timbus ngan resepi terbaru jer....hehe
ReplyDeletenadiah nak buat cream puff tak terbuat2 lagi. angin rajin tak brp nak ada..huhu..
ReplyDeletep/s: 3 hari lps nadiah try resipi roti goreng rangup akak tu tapi nadiah bukan goreng roti..goreng pisang :D. sedap sgt! betul2 rangup. tq ye kak :)
Assalam Sue, akk pun punya hasrat hati mmg dah lama sangat nak cuba buat cream puff ni, tapi rasa mcm susah sanagt bab2 kacau atas dapur tu, pas tu rasa mcm tak yakin je ngan kejadian tu huhu....
ReplyDeleteSelalu gak mkn tapi yg jiran buat, bila nampak sue buat rasa semangat berkobar2 sikit heheh, pd pandangan sue, susah tak buat menda ni heheh.
Cantik sangat kejadian creampuff sue tu, kebakaran pun elok je.
sangat cantek... sebijik cam tuan dia... ahai
ReplyDelete@Citarasa Rinduan
ReplyDeletetang durian mana lak ni ayu..hehe..
ok jer...leh ayu tolong masak2kan,kite goyang2 kaki jer.kan ayu kan..best2
@Nazrah
ReplyDeleteoh duyan usah disebut2 kak..hehe..ntah bila nak musim kat sini..adehh
@Zaliedana
ReplyDeletebak sini doyan 10 bijik!hehe..inti jagung buh yg ada krim tu yer?
@Anna Qawina
ReplyDeletecukup ke kalo buatkan ko sikit nih?cam x percaya je fakta ko tuh.haha
@Rabiatun Adawyah
ReplyDeletetq kak tun..kalo akak buat lg comeyy.. ;)
@Ida,Japan
ReplyDeleteTu laa pasal kan kak..padahal x lama pun nak mmbuatnya..yg create mcm2 alasan tu yg membuat tertangguh.hehe
@atie @ ejay
ReplyDeleteaa..tepek jgn x tepek..sng nak rujuk di lain hari kan.. :D
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletewaalaikumussalam..
tq kak.. kite jadi ke x jadi,comel ke x comel ttp buat tygn gak.haha.. kak Diana lg terer buat tuu.. ;)
@Noor
ReplyDeletemcm2 resepi skrg ni kan..apa2pun slmt mencuba yer ;)
@MeknaBlog
ReplyDeleteamboiiii sikitttt mekna orderrr tuu...haha..akak bagi sebijik jelah yer wat sample utk buat sendiri.hihi
@Nieza
ReplyDeletebetul tu..banyak tertimbus resepi baru..ni pun sibbaik tergali balik..hehe.. mmg sng je nak buat ni..kalau hayati resepi betul2 mesti boleh imejin.hehe
@Nadiah Sidek
ReplyDeletealasan standard la tu nadiah..sama laa akak pun..tp semangat berkobar2 je nak buat bila nafsu nak merasa tu menebal.haha..
tq sudi cuba yer..akak pun baru pas goreng pisang guna resepi tu td..biasa mmg guna batter tu aje utk goreng kuih muih ni..hehe..sama2 nadiah ;)
@Kak Rosaliza
ReplyDeletewaalaikumussalam kak..
pd pandangan saye laa kak..(cam menteri lak ni..hehe).. kalau bace macam susah jer kann..tp kalau hayati n bayangkan sekaligus cuba buatnya,tak susah mana pun.. cam bancuh tepung nak goreng pisang jer cuma buat atas api..
masuk air ngan mentega dah cair tu buh tepung gaul rata2..pastu masuk telo..kacau lg.tu jer kak.hehe
apa2pun nanti akak try laa ye..tq kak
@Gee®
ReplyDeletemakacih kak gee cayang..hehe
emmm mesti anak2 terlonjak2 nak makan nie...yummy...lau guna cheese mesti boleh kan sue...lg En Somi suka...nak cuba try test...
ReplyDeleteKat mane nak dapat nozle?
ReplyDeletesalam..nak tanya kalau nak bakar cream puff ni guna api atas bwh ke..?
ReplyDeleteSaya dah cuba , menjadi dan sedap....minta izin copy paste resepi kat blog saya yer...tq...
ReplyDeleteXguna tpung castard ke?
ReplyDelete