Thursday, July 14, 2011

Masak Lemak Cili Api Udang Galah Bersama Terung Asam..

Petang sikit nih baru tenet kurang meragam..tadi jenuh merefresh malas lak ngadap lelama..hehe..

Meh jamu mata ngan menu sedap nih..Korang dah kenyang kannn?? Sibbaik orang yang pegang kunci stor bom c4 tu ngah cuti blogging kan..pembantu dier takde kunci spare kat ganu nun kot.hee.. kalo tak ada jugak yang ngamuk aku tayang menu udang..ahahak..

Menu biasa2 nih memang sedapppp jer layan dengan menghirup kuahnya yang lemak2 pedas..uh!


Resepi kalo rajin aku update malam kang.. ala,resepi mudah jer..orang baru kenal bawang pun leh masak.hee..~

Oklah,macam aku bagitau kat atas ni..aku update resepi mudah ni yer..kali nih aku tak letak kunyit pun.. ;)

Masak Lemak Cili Api Udang Galah n Terung Asam
Resepi: HaSue

Bahan2:
  • 600g udang galah-bersihkan dan tos
  • 1-2 tangkai cili merah*
  • 5-10 tangkai cili api*(ikut tahap pedas masing2)-hasue guna cili jarum,jadi 3-4 pun dah cukup
  • 3 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 150ml santan pekat(santan kotak)
  • 1-2 biji terung asam-kupas,ramas utk mengeluarkan bijinya dan toskan(pastikn tiada biji lg)
  • 1 cawan air/atau secukupnya
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • 2 batang serai---diketuk

Cara2:
  1. Tumbuk bahan bertanda * sampai lumat
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan ditumbuk tadi sehingga wangi,masukkan serai.
  3. Kemudian,masukkan terung asam dan kacau goreng sehingga hampir masak.
  4. Barulah masukkan udang dan kacau rata seketika sehingga kulit udang bertukar warna. Tak perlu masak terlalu lama
  5. Masukkan sedikit air sehingga paras udang dan tunggu mendidih,tambahkan pati santan,garam dan gula secukup rasa.
  6. Sebatikan rasa dan padamkan api.
Korang nampak tak udang yang beso eh!terung asam yang bertenggek tu..itulah penyedap extra menu kali ini..hemmmp..

13 comments:

  1. jap ek.. akak nak gi tukar pakaian.. nak gi amik kunci dr mek ampang, nak duplicate kunci tu.. jap .. jap.. jgn kemana2 tau.. huh.. siap mek sue :P

    ReplyDelete
  2. huhhh..udang galah lagi....
    yang dalam periuk tu aku ambik yerk...he..he..

    ReplyDelete
  3. @K.Nor
    Takde2..mek ampang kate dia takde kat umah laa kak nor..hihi

    ReplyDelete
  4. MMM pergh....cam nak berenang2 je dlm kuah lemak brsama itu udang galah....ahaks!!!

    ReplyDelete
  5. @Mas
    lepas ko amik serai2 tu ko tolong cuci sekali periuknya ye mas.hee

    ReplyDelete
  6. uishhh sedapnya udang galah tu..lama tak mkn masa dok bangla dulu memang puas mkn udang galah besar-besar ni...kalau dapat msk lomak ni maunya bertambah-tambah nasi ni...hehe

    ReplyDelete
  7. assalam ha sue

    wa singgah nk dinner ni ... he33

    ReplyDelete
  8. HaSue..masa acik keje epot..selalu pax dari serawak bawak buah terung asam..ada jugak yang bagi suruh rasa..tapi acik tak ambik..sebab acik tak pernah makan dan tau nak buat masak apa.

    ReplyDelete
  9. bestnya masak lemak bubuh terung asam.... kita nak makan jugak, tapi di sini takde terung asamlah.... terung taiwan banyakla...

    ReplyDelete
  10. Dtg dapur Hasue jamu mata dgn masak lemak udang galah besar tu...sedapnyaaa!

    ReplyDelete
  11. adoii... jenuh merefresh gak baru buleh nengok udang.. tu pon nampak sekor je.. haha... nasib baik x nmpk yg beso terung tu ye.. kalu x tun gi join kak nor ketuk2 umah kak izah.. haha...
    ps: selalu gatal2 bila mkn udang, tp gatai nk makan jugak. hihi

    ReplyDelete
  12. @Ayu Safieza @ Humaira'
    udang galah tu buat aksi kuak mengiring..hehe

    ReplyDelete
  13. Assalam sue.... sedap tu udang galah mkn tang paler dia heheheh, mula tu tgk gambar mcm nenas rupanya terung asam, best ek dok srwk, selalu ada udg galah

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^