Sama lak tayangan menu dengan mas arini..
Cuma resepi jer lain sikit sebab aku guna resepi biasa aku campak2 jer tu pastu tambahkan rempah cajun..cajun tu datangnya dari Penang nun..semoga semakin murah rezeki adik sorang tu..cajun yang satu lagi tak sampai2..ntah kenapa laa lambat bebeno sampainya..sabo jela ngan perkhidmatan pos msia kat sini..rasa nak protes jer sampai taknak pakai khidmat pos diorang.. sibbaik tak emo sampai gitu kan..nanti nyusahkan diri sendiri jugak..hehe
Berbalik kepada menu ayam nih..
Sebut ayam goreng memang budak2 riang ria jelah..kesukaan.
Kalau goreng berempah2 lak bukan budak2 jer suka..mak bapak budak2 sekali tumpang sekaki sukanya..
Ayam goreng ni memang beraroma.. best jer buh serai banyak2.. aku sebenarnya mula2 jatuh chenta dengan serai nih adalah masa baru2 kawin dulu..masa tu ada kenduri doa selamat kat rumah seorang kawan cik abang kan..aroma ayam yang sedang digoreng menusuk hidung n melaparkan perut..sedap jer baunya..Pastu bila tengok serai yang berselerak tepi2 ayam tu baru tau rahsianya..
Lepas tu,pantang goreng ayam,atau ikan,atau daging..memang sukaaa je nak buh serai..kadang2 ada masanya malas tu buh simple2 gak.heee...
Tapi kali ni lagi best,sebab bukan jer aroma serai..tapi digandingkan dengan aroma cajun..sapa2 tau cajun nih mesti dapat bayangkan kann.. ;)
Lepas tu,satu tips menarik nak share ngan korang..nak dapat aroma serai harum yang extra,tumbuk serai tu(tak perlu hiris2),biar panjang dalam 4 inch gitu..pastu tumbuk keseluruhannya..dari pangkal sampai hujung..pastu buh sedikit air,baru gaul n perap ngan ayam..baru aroma serai tu lagi mengancam!
Resepi biasa2 aje,cuma kali nih aku tambah cajun..memang lagi sedapppp..kaya dengan rasa rempah..rasanya macam sesuai sangat kalau gandingkan dengan nasi beriani atau apa2 jelah..ratah pun sedap nih..
Terima kasih buat kak nor dan kawan2 yang menyebarkan penggunaan cajun nih..dah sampai sarawak dah ni haa..hehe
Nak kongsi resepi yang aku gunakan ni yer..nak tengok resepi versi kak nor klik SINI
Ayam Goreng Cajun Berserai
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan2:
- 2-3 ketul peha ayam-Buang lemak dan kulitnya.Potong saiz hidangan,cuci dan toskan
- 5 ulas bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 3cm halia*-bahan2 bertanda * ditumbuk/kisar halus
- 4 batang serai-boleh letak lebih(biarkan pjg lebih krg 4 inci dari pangkal,tumbuk hampir lumat keseluruhannya dan tambah sedikit air)
- 1 tbsp serbuk kunyit-boleh guna kunyit hidup yang ditumbuk
- 1 tbsp serbuk ketumbar
- 1 tbsp rempah cajun
- 1 tsp serbuk jintan putih
- Garam dan perasa(jika suka)
- Serbuk cili(jika suka pedas)
Cara2:
- Gaulkan ayam dengan semua bahan2(termasuk serai dan jusnya sekali) dan perap seketika (atau semalaman dalam peti ais.)
- Panaskan minyak terlebih dahulu dan goreng sehingga keemasan
sue,
ReplyDeletejarang sangat nak dengar....org tolak / tak mau makan ayam goreng!
sue....give me 5....
ReplyDeletebestkan ayam goreng...
apa lagi letak cajun...marbeless....
nanti aku nak try mcm kau lak..
letak seraiii....
aku suka....
aAssa;lam sue, mmg menjadi kesukaan, mak2 n bapak bdk2 ni aym berempah gini, kalo bdk2 dok ulang ratah lh kalo msk yg wangi2 ni, mesti masa dok goreng2 tu, ulang alik kedapur nk cer tgk hehe
ReplyDeleteheheh demam cajun dah merebak ke mukah :)
ReplyDeletesalam Hasue...baru kita kenal cajun tu apa...lepas ni kena carilah benda tu
ReplyDeleteehem...nak ayam..nak ayam...
ReplyDeleteermmmm wanginya bau ayam goreng cajun ni... rasa nk makan dengan nasi briyani gam pulak... mai kak gee seketoi nak rase...
ReplyDeletepagi2 nie datang dapur sue terus bertambah lapar akak d buatnya bila tgk ayam tu tau sue... nak nak naaakkk... sedap nya..
ReplyDeleteSue....ada Cajun lagi...hu hu hu...bila la kak cek dapat beli cajun ni...kengkawan sume masak2 ada cajun...tak pun nak mintak la kat Sue ayam seketul...sedapla pulak kak cek tgk...:)
ReplyDeletesalam..aku gak yg x terbeli cajun nih..hehehe...sedap yer.. sume dah mencajun harusla sedap kan..leh cr nk kuar soping nnty :)
ReplyDeletesue...cheq sue nak cajunnye aje buleh?
ReplyDeletedasat aa penangan cajun ni.. cajun tun samp aft 2 minggu di pos. haha.. lg seminggu dua sampai aa kt mukah tu.. hihi.. nnti nk try goreng letak serai pulak.. tun mmg suka beno mkn letak serai. ni baru tanam serai tepi umah. hehe
ReplyDeleteWaaaaaaaaaaaaahhh...nampak lebih sedap yg Sue, berserai sakan gitu...cik abg akak suka la makan serai2 gitu...habis dia sapu..hehe...akak save dulu eh.. Cajun sebotol pun dah berbulan beli, ntah bila nak abis...hahahaa
ReplyDeletemmmm Hs Sue....bercajun sakan noooo.....mana la ayu nak godak mende ni kat doha...puas duk hambat 4-5 pasaraya dah....apa rasenye cajun ni eik????/
ReplyDeletesedap nya ayam goreng...nak seketul ...tp jauh nya nak seketul kan :)
ReplyDeletesana sini tayang menu cajun ni,akak pun gi beli gak la menda alah cajun ni.Tp dok simpan gitu jerr.nmpk best sgt ayam goreng sue ni,kalau umah akak,menu ayam kompom laku punyer
ReplyDeletetu dia sana sini sinun depa msk cajun...org sini lum terkena tempias lagi ni..hehe tapi sure bestkan aroma serai ngan cajun tu..nk kena buat ni..:)
ReplyDeletesalam hasue sedapnya nampak ayam awak ni.. tambah letak cajun tu yek.. tentu rasa pedas2 ayam ni
ReplyDeletehr ni bt ayam goreng gak..tp x plak letak cajun...cuma bygkan aje la rasanya yg sedap tu. :)))
ReplyDeleteTak rasa lagi... tapi boleh bayang dah sedap dia macam maner?.... Kalau dpat yang ko goreg mesti lagi sedap kan sue...
ReplyDeleteBuah terap tak der musim ker...
@Amie
ReplyDeletebetul,kak..mmg laku je ayam goreng kan.hehe
@Mas
ReplyDeleteselamat mencuba mas..mmg best je buh cajun nih.hehe