Aku suka kuih udang bila dibuat begini..senang nak makan..sedap pulak tuu..
Tapi tak boleh makan selalu laa,kena jaga kolestrol kan?hehe..
Sekarang ni musim udang dah tiba kot..semalam sempat gi pasar tu..tengok udang punya laaa banyak dan segar bugar..besar2 lak..haihh..ikutkan rasa tamak,rasa nak borong aje laa semua sekali..hehee.. bila ada udang gitu rasa nak melaksa lak tekak ni tapi rajin jer yang tak sampai2 lagi..agaknya flight delay kot..nanti dah si rajin tu sampai ada laa laksa tu terjadi..haha..merepek..merepek..
Jom laa jamu mata nengok kuih udang nih pulak..yang nampak hijau dalam kuih tu bukan daun lalang yer..daun teh pun bukan..tapi daun sup..banyak ow daun sup sekarang..hehe..
Penggemar kuih udang mesti dapat imejin apa rasa kuih nih kan kan... Tak cicah sos cili pun dah sedap jer ke tekak aku..kalo nak cicah sos cili thai pun apo salahnyer kan..ikut tekak masing2 jer..hehe
Kalau dah boring melayan kuih manis2,boleh laa layan kuih udang nih pulak yer..sebelum nih aku dah kongsikan,tapi aku post lagi sekali ngan siap diedit sedikit untuk memudahkan rujukan di hari tua..Kuih Udang
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan2:
250g Udang tanpa kulit (saiz L lagi best) tanpa kulit - ambil 5-6 ekor untuk dicincang halus atau tumbuk sekali bersama bawang merah)
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan air
1 ulas bawang merah*
1 tangkai cili merah*
Daun bawang & Daun sup- diracik halus
Garam dan perasa secukupnya
Secubit gula
Secubit soda bikarbonat
Pewarna kuning untuk warna menarik
Cara2:
Bahan2 * ditumbuk /dikisar lumat.-cili boleh juga dihiris halus
Di dalam bekas, satukan tepung gandum, bawang merah, cili , garam dan perasa, gula dan pewarna kuning.
Tambahkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan hand whisk.(utk adunan yg benar2 sebati lebih baik guna wisk nih)
Tambahkan daun bawang,daun sup serta cili cincang dan udang yang dicincang halus.
Panaskan minyak dan celupkan udang ke dalam tepung dan goreng sehingga keperangan..
Sedia dihidang untuk minum petang atau sarapan pagi..sedap dimakan begitu sahaja atau dicicah dengan sos cili kegemaran anda..
huhh.. xleh jadii niii.. nk kene gi tamu usha udang gemuk2 nih.. kdg2 bila duk siang udang tu jd gatal tangan. tu yg lemah sket tu.. akak tolong buang kulit udang tu siap2 ye, nnti tun gi amik.. hihi
ReplyDeleteudang lagi...menciiii..
ReplyDeletekasi aku sepinggan...
salam sue...lama xbuat kuih udaang nie,tumpang sarapan kat sini larrr
ReplyDeletebesornya udang tu....
ReplyDeletetak leh makan banyak2..nanti akak high colestrol...
sampai hati betol ko tayang udang udangan ni ye
ReplyDeletesalam sue ye le akk pun lama x buat kuih usang..same le kita pun pangil kuih udang juga... sdp nya..fv suami akk ni
ReplyDeleteSue....kak cek suka...kak cek suka sgt kuih udang ni....kalau sue lrtak daun sup kak cek pulak letak daun kunyit....harum bau daun kunyit bila kita menggoreng....kechurla pulak...:)
ReplyDeletenak 10 ketul ...
ReplyDeletesalam hasue - sedap nya :)
ReplyDeleteassalam sue... sedapnya kuih udang tu nmpk garing kat luar lembut didlm, mmg terguda di buat sue. dengan aroma daun sup mmg teasa2 kesedapannya
ReplyDeletekAK SUE,SEDAPPPPPPPPnyaaaaa..Uii mmg terliur nih..Sekbek kat umah pong da udang gaKnih..Akak nak mnta kompom dah abiskan,dahla kak mas mnta sepinggan,kak nor lak mnta 10ketui..Xperla jamu mata udah lah,huhu..
ReplyDeleteadess terliuq kena ngan kuah kacang sedapnyerrr
ReplyDeletekolestrol kolestrol.. muekekee.. laki aku pada satu ketika dulu sukeeeeeeee sangat cucur udang. tapi sekarang tidak lagi. kikiki... padah
ReplyDelete