Wednesday, May 11, 2011

Resepi: Kuih Udang.. Nyumm2.!

Sebab apa aku tak panggil cucur udang sebab ia berbeza sket dari cucur udang yang biasanya udangnya bertenggek kat atas tu..
Aku suka kuih udang bila dibuat begini..senang nak makan..sedap pulak tuu..
Tapi tak boleh makan selalu laa,kena jaga kolestrol kan?hehe..

Sekarang ni musim udang dah tiba kot..semalam sempat gi pasar tu..tengok udang punya laaa banyak dan segar bugar..besar2 lak..haihh..ikutkan rasa tamak,rasa nak borong aje laa semua sekali..hehee.. bila ada udang gitu rasa nak melaksa lak tekak ni tapi rajin jer yang tak sampai2 lagi..agaknya flight delay kot..nanti dah si rajin tu sampai ada laa laksa tu terjadi..haha..merepek..merepek..

Jom laa jamu mata nengok kuih udang nih pulak..yang nampak hijau dalam kuih tu bukan daun lalang yer..daun teh pun bukan..tapi daun sup..banyak ow daun sup sekarang..hehe..

Penggemar kuih udang mesti dapat imejin apa rasa kuih nih kan kan... Tak cicah sos cili pun dah sedap jer ke tekak aku..kalo nak cicah sos cili thai pun apo salahnyer kan..ikut tekak masing2 jer..hehe

Kalau dah boring melayan kuih manis2,boleh laa layan kuih udang nih pulak yer..sebelum nih aku dah kongsikan,tapi aku post lagi sekali ngan siap diedit sedikit untuk memudahkan rujukan di hari tua..

Kuih Udang
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2:

250g Udang tanpa kulit (saiz L lagi best) tanpa kulit - ambil 5-6 ekor untuk dicincang halus atau tumbuk sekali bersama bawang merah)
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan air
1 ulas bawang merah*
1 tangkai cili merah*
Daun bawang & Daun sup- diracik halus
Garam dan perasa secukupnya
Secubit gula
Secubit soda bikarbonat
Pewarna kuning untuk warna menarik

Cara2:

Bahan2 * ditumbuk /dikisar lumat.-cili boleh juga dihiris halus
Di dalam bekas, satukan tepung gandum, bawang merah, cili , garam dan perasa, gula dan pewarna kuning.
Tambahkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan hand whisk.(utk adunan yg benar2 sebati lebih baik guna wisk nih)
Tambahkan daun bawang,daun sup serta cili cincang dan udang yang dicincang halus.
Panaskan minyak dan celupkan udang ke dalam tepung dan goreng sehingga keperangan..
Sedia dihidang untuk minum petang atau sarapan pagi..sedap dimakan begitu sahaja atau dicicah dengan sos cili kegemaran anda..

Dengan aroma daun sup dan daun bawang..ditambah rasa pedas2 cili dan manis isi udang segar..apa lagi yang aku harapkan selain bersyukur dapat menikmati semua ini..sedap sangat!

13 comments:

  1. huhh.. xleh jadii niii.. nk kene gi tamu usha udang gemuk2 nih.. kdg2 bila duk siang udang tu jd gatal tangan. tu yg lemah sket tu.. akak tolong buang kulit udang tu siap2 ye, nnti tun gi amik.. hihi

    ReplyDelete
  2. udang lagi...menciiii..
    kasi aku sepinggan...

    ReplyDelete
  3. salam sue...lama xbuat kuih udaang nie,tumpang sarapan kat sini larrr

    ReplyDelete
  4. besornya udang tu....
    tak leh makan banyak2..nanti akak high colestrol...

    ReplyDelete
  5. sampai hati betol ko tayang udang udangan ni ye

    ReplyDelete
  6. salam sue ye le akk pun lama x buat kuih usang..same le kita pun pangil kuih udang juga... sdp nya..fv suami akk ni

    ReplyDelete
  7. Sue....kak cek suka...kak cek suka sgt kuih udang ni....kalau sue lrtak daun sup kak cek pulak letak daun kunyit....harum bau daun kunyit bila kita menggoreng....kechurla pulak...:)

    ReplyDelete
  8. assalam sue... sedapnya kuih udang tu nmpk garing kat luar lembut didlm, mmg terguda di buat sue. dengan aroma daun sup mmg teasa2 kesedapannya

    ReplyDelete
  9. kAK SUE,SEDAPPPPPPPPnyaaaaa..Uii mmg terliur nih..Sekbek kat umah pong da udang gaKnih..Akak nak mnta kompom dah abiskan,dahla kak mas mnta sepinggan,kak nor lak mnta 10ketui..Xperla jamu mata udah lah,huhu..

    ReplyDelete
  10. adess terliuq kena ngan kuah kacang sedapnyerrr

    ReplyDelete
  11. kolestrol kolestrol.. muekekee.. laki aku pada satu ketika dulu sukeeeeeeee sangat cucur udang. tapi sekarang tidak lagi. kikiki... padah

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^