Tuesday, May 31, 2011

Kuih Penyaram Lembut n Kelupis Kenduri Makan Tahun

Sebenarnya dari minggu lepas aku duk memprojek kuih penyaram nih..maksud aku memprojek nih adalah menge'test' resepi yang ada,dan ubahsuai sana sini sehingga benar2 menepati citarasa dan tekstur yang kitorang inginkan..
Bercakap pasal penyaram ni memang nak aje yang lembut,takmo keras2 atau liat macam sesuai untuk cabut gigi cara mudah je kan..

Mula2 buat tu ikut resepi sedia ada,dah lembut dah..best jek.. bila sejuk,liat lak..ni komen dari cik abang aku tu laa..dia kalau bab2 jadi tester ni memang boleh gunapakai punya..haha..lagipun kuih ni peberet dia n abanglong..si kakak je tak pandang..si kecik yana lak nampaknya berjinak2 gak dah mula minat kuih ni..
Cubaan kali kedua lak dah ok sangat2,lembut..pastu dah sejuk pun still lembut n rapuh..
Tapi cik abg kata maybe harus tambah lagi tepung beras untuk rasa lebih kenyal sikit..bukan kenyal betul laa,dia harus ada tepung beras tu..bla bla bla..yer bang,yer..lain kali la pulak cuba ye bang..
Sebab resepi yang ni pun dah cukup best..aku akan kongsikan kat sini yer..
Oh..kuih ni kan,kena perap dulu tau..aku rasa at least 2 jam laa..paling baik,semalaman..contoh..(cewawahh..siap bagi contoh..ala..korang pun mesti cam aku gak kan..suke je detail2 nih..hehe)..ok,sambung balik,contoh kite wat adunan sebelah malam dalam kul 8..goreng laa esok pagi dalam kul 7 gitu..kul 8 pun ok..kul 6.30 pun dah boleh da..gitu laa maksud semalaman ni..ehe..kalau nak bancuh pagi goreng kul 5 pun ok..
Tapi tu laa,kite ni asal sebut kena perap ke apa memang cam malas je kan..padahal bukan susah mana punnn..lahaii..nak ngadun tu prup prap prup prap dah siap..pastu tutup je bekas tu(tak perlu simpan dalam peti sejuk)

Satu lagi,kuali. Kalau kat sarawak ni ada kuali khas untuk menggoreng kuih ni..dia comel je warna itam..keistimewaan kuali itu adalah ia dalam sikit dari kuali biasa kite wat goreng ikan tu..jadi bila ia dalam kan,kuih ni pun jadi dengan elok laa 'pipi' dier tu..tersorong2 tembam jek..Bibir kuih pun sangat angelina jolie jer kejadiannya nanti..hehe
Kuih ni nampak menjadi bila bibirnya tu kelihatan haa..takde bibir tu konsider tak menjadi wo..sebab tu pestaim buat dulu masa kat kampung,kitorang excited lebey..siap riuh satu dapur bila satu kuih penyaram menjadi..seronok buat ramai2..uu,tetibe windu ngan kakak2 aku..tskk

Meh layan kuih tradisional nih..

Nampak tak bibir kuih ni yang mungil tu?hehe..aku guna kuali biasa jer,sibbaik jadik ko..
Meh laa aku share kan resepi kat sini pulak..kot2 ada yang ngidam nak makan kan..
Nanti kalo ada resepi lain lagi best atau best nya berbeza(dia sama2 best,tapi best dari sudut lain),aku post lagi resepi yea..

Oh ye,kat tempat korang panggil nama apa kuih ni ye? cucur jawa eh? tak kisah laa ek..janji rupa tu sama..hehe

Kuih Penyaram Lembut
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2:
  • 500g tepung gandum
  • 100g tepung beras
  • 650 air(200ml air pns+450ml air kosong)
  • 3/4 sudu teh garam
  • 500g gula apong/gula melaka
  • Minyak masak secukupnya
Cara2:
  1. Dalam bekas,satukan tepung gandum dan tepung beras.
  2. Dalam bekas lain,bancuh gula apong dengan 200ml air panas(boleh juga dimasak seketika untuk mencairkan gula terutamanya jika guna gula melaka)
  3. Apabila gula cair sepenuhnya boleh lah tambahkan air selebihnya.
  4. Tuang air gula apong tadi ke dalam tepung dan kacau menggunakan hand whisk sehingga sebati. Masukkan garam dan kacau lagi.
  5. Tapis adunan dan perap semalaman.
  6. Panaskan 2/3 cawan minyak masak(guna api perlahan),ambil satu senduk kecil dan tuang adunan di tengah2 kuali. Biarkan sehingga ia masak dari tepi ke tengah barulah diterbalikkan. Toskan minyak. Kuih ini memang dogoreng satu persatu. Selamat mencuba!
Jika kurang paham,lenkali laa aku amik langkah demi langkah bergambar yer..tu pun kalo rajin la.hee..kalau ada kuali hitam tu lagi best..harus carik gak nih

Kuih ni dibiar semalaman ke 2 malam pun masih lembut lagi..ia tahan lama ye,tak mudah basi..sesuai sangat untuk bekal ke..kan.

Gambar kat bawah ni lak aku cilok dari gambar yang kakak aku tag kat FB.. Ahad lepas kan kenduri makan tahun kat kampung aku.. so tiap kali kenduri memang ada laa kelupis ni haa.. kiranya setiap kampung memang akan buat kenduri gini setahun sekali..tarikh yang berbeza..sebelum ni aku dah citer rasanya.hehe..

Ni set kelupis yang para tetamu akan dapat selepas acara makan2.. seikat kelupis,sebiji kuih penyaram dan sebiji wajik..kadang2 ada sebiji pisang lagi..semua orang pun dapat termasuk kanak2..

Kelupis tu nampak cam lepat kan? Tapi ia sebenarnya nasi pulut dalam tu..rasanya lemak2 gitu..ala,cam lemang..cuma sedapnya berbeza..ia lebih lembut lagi..adeh,tetibe aku terliur bila citer pasal kelupis n tengok gambo nih..huwaaa..
sihzmah,bila makan tahun kat kampung lak ekk..?(ngengada nak gi kenduri makan tahun kat kampung cik abg aku lak..haha) kampung sendiri tak pergi kan..ada jugak yang kena buang kampung kang..hihi..

43 comments:

  1. Assalamualaikum sue..
    kat tempat akak pun panggil penyaram... cantik sungguh penyaram yg sue buat tu... pasti lembut jer nie kan.. nmpk pun cam lembut jer.. apatah lg bila dah merasanya... n rajin sungguh sue buat penyaram yer.. kemas n cantik plak penyaram tu...

    ReplyDelete
  2. pandainyer bt kuih ni..pas ni ko bt kuih karas lak ye..lama dah x mkn :))

    ReplyDelete
  3. @Diana @ Melley Mey
    waalaikumussalam
    aaa...akak duk sabah kan..rata2 sama je bahasa ngan kat sana terutama yg tradisional cam kuih penyaram ni n ambuyat kan..hehe..
    tak rajin mana pun kak aih..tapi sebab ada tukang makan tu..rajin tu automatik ada stok lak.hehe.. tq kak!

    ReplyDelete
  4. @Deliah's Deli
    tq del..ko puji2 ni ko nak seketui ye?hehe..
    kuih karas tu nama lainnya kuih apa ye?cam nama kuih sabah je..ke kuih perut ayam tu?cer citer cer citer

    ReplyDelete
  5. sue, my peberet ni dua2 sedap..masa dok sabah bolelah mkn kalupis tu..
    kalo penyaram tu boleh gak buat snirik..kalupis tu takot tak pas ja nnt buat..

    ReplyDelete
  6. rasanya betul ler org kat semenanjung panggil cucur jawa.. akak pun baru gak tau.. masa bebudak dulu akak panggil ni kuih topi.. dah rupa dia macam topi mexico kan.. apa lagi.. kuih topi ler jadiknya.. kekeke..

    ReplyDelete
  7. Assalam sue..kat klate pun ada tapi buat ngan gula biasa je kaler putih, kita panggil kuih cucur, atau yg muda belia sikit panggil kuih topi hweheheh..tapi kuih cucur tu mcm berminyak sikit eh kuat..nak mkn kena lap2 ngan tissu dulu.

    penyaram tu mesti sedap sbb guna gula melaka atau gula apong tu, tu yg lagi sedap n wangikan..terasa nak makan pulak. mmg ya sue kalo kuih yg kena perap2 dulu selalu lambat la nak buat, apa tak nya bila adun je terus nak mkn huhuhu..kalo buat senyap2 esok baru goreng baru jadi heheh

    kalupis,..memnag tak pernah makan la, tapi akk rasa mcm pulut dakap kut, cuma beza cara ikat n rantaian tu je. best ya ada acara tahuanan gitu, mesti meriah..apa lagi makan yg biasa di hidangkan sue.

    Wah panjang lebar pulak buat karangan umah sue..umah sendiri tak n3 lagi heheh..malas tak tau nape, ni pun baru buka blog keke

    ReplyDelete
  8. Slmlkm..
    Chumel nye Sue.. :)

    Kalo kat Semenanjung ini dipanggil Penyaram juga, ataupun kuih Topi; @ kalau yg berlubang kat tengah2nya mcm donut bersaiz keck2 tu(adunannya sama gak ngan penyaram ni) dipanggil kuih Denderam atau Telinga Keling. Tapi rasanya ada yg lembut n ada yg rangup! Sedapp...

    ReplyDelete
  9. Kak sue,kalo area utara nih panggei cucuq jawa,xpernah buat,or rasa,tgk ajer pernah,huhu,jakun toi kan..

    ReplyDelete
  10. sue...cantiiknya bibirrr kuih penyaramm tu.....
    pandai kau membuatnya....
    aku pernah try kuih ni resepi kak hana...
    bibirnya tak berapa nak timbul la...kikikiki

    ReplyDelete
  11. la kuih ni namanya penyaram yeaa.selalu makcik jual nasik lemak depan umah ade jual tak tau pun kuih menda main beli je suka tang kerak dia yg keras2 bergula2 cam bes je kunyah

    ReplyDelete
  12. kenduri makan tahun tu apa?
    kelupis tu apa?
    cucr penyaram ni aku beli kat paso malam je pernah, tapi sangat berminyak. jadi aku tak perh jumpa la yang lembut semalaman ke. sebab biasa beli tu kejap je terdedah kat suhu bilik, dah keras dah pun. elok jadi makanan tuk ikan kat kolam uwan aku je masa tu.

    pastu kan, a ah aku setuju ngan ko yang kuih perap ni mcm malas je nak buat walaupun mudah. sebab? sebab mcm ada kerja tak siap kena tunggu kan. tapi idea untuk perap semalaman akan kuih jenis ini adalah sesuai untuk breakfast. aku suke je. tapi nak menerai tu, merisaukan jugak kalau tak de sambutan. sebab, aku tak pernah lak tengok laki aku makan kuih ni,tapikan aku memang suke sungguh tengok kejadian kuih ko buat ni. ko memang klasik la sue. nanti buat kelubis ke kelupis tu lak. mcm menariksss je.. aku saja nak tulis panjang2 kat komen ko ni. panjang dari entry aku lagi ni. menunjukkan kebosanan tahap melampau. sian akukan sik kena tinggal je.. *motiff..hahaha

    ReplyDelete
  13. cantiknya sue buat kuih nih..ada org panggey kuih ni topi mexico kan sue..mcm2 nama ada yer...sedap nih...juihan bibir kuih nih pergghhh cantik tu bebbbb....10 markah utk ko su...

    ReplyDelete
  14. Sweet looking kuih!!! Nakkkk ;)

    Hasue and kids sihat??? ;)

    ReplyDelete
  15. HaSue..kuih penyaram tu..kat sini lai n nama dia..
    acik pun selalau beli je..tak pernah buat sendiri

    ReplyDelete
  16. wahh menarik memang lawa la mcm org jual dah rupanya ni..tak pernah buat lagi tu yg jakun skit ni...sedapx2

    kelupis tu lama dh tak makan....dulu pernah belajar buat dgn sorang kakak yg dok di Brunei..masa tu sama-sama ikut husband posting kat dhaka...sempatlah belajar nga dia. memang sedap kelupis tu..mkn gitu pun dah sedap..tapi kena guna daun khas utk buat dia kan.

    ReplyDelete
  17. dulu tak pernah panggil nama kuih ni...time teringat, sebut kuih itam tu..kuih apantah namanya...mujur ler famili and frenz faham..hehehe.
    Kedian, bila dok kedah ni semua benda depa panggil cucuq... Jadi aku tak pernah tahu apa orang panggil kuih ni...siannya ler kat diri aku sendiri.

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum,
    pandainya buat kuih penyaram... sedap makan panas2 kan... salam kenal, kak amie follow yea...

    ReplyDelete
  19. Salam perkenalan....
    sedapnya kuih penyaram makan panas2.....dulu dok kpg selalu mkn....sini ada jual tp xsesedap yg di kpg....kelupis tu pakai daun apa yea...klu kat kpg saya pki daun palas....

    ReplyDelete
  20. hai...
    Nk tnye yg perap semalaman.tu maknenye kne perap 24jam ke?
    TQ...

    ReplyDelete
  21. Anonymous:
    saya ada terangkan dalam entri tu..tq

    ReplyDelete
  22. kuih jawa huhu..
    dulu2 balik kg arwah tok selalu ajak masuk dapur ajr buat kuih ni..
    kalau x berminyak suka lah nk makan..

    ReplyDelete
  23. salam...sy dah cuba dah buat..thanks untk resepi ni....

    ReplyDelete
  24. nak try buat resepi sue nih,,,peberet mokwo nih !! harap2 menjadi lah seperti bibir angelina joli-joli!

    ReplyDelete
  25. salam...nk tanya hasue tau tak resepi kuih doraemon..kuih tu inti kacang hitam kat dlm..bulat2 kecil comel je dn sedap..kulitnya seakan kulit pai gitu..cara msk kuih tu cara bakar...dulu duduk bintulu setahun...mmg hari2 beli sbb anak suka mkn..minta resepi kt tukang jual tu tp dia tk bg dia cuma bgtau nama kuih tu je...blh ya...rindunya dgn mknn sabah sarawak ni...satu lg kuih pulut yg berintikan kcg..ayam..daging...kalau kt sabah di panggil kuih kou chong..kalau ada bg sekali ye...byk permintaan ni..terima kasih.

    ReplyDelete
  26. @Keluargaku Syurgaku
    salam perkenalan gak
    maaf,x perasan lak ada soalan.hehe..
    kelupis tu guna daun yg tumbuh dalam hutan..tp skrg ada gak org tnm..kalo kitorg biasa panggil daun irik.. x tau apa nama saintifiknya.. ia juga boleh digunakan untuk membuat pelbagai jenis kuih muih tradisi seperti lepat pisang,lepat ubi dsbgnya

    ReplyDelete
  27. @azy
    kuih ni kalau goreng malam n toskan atas tisu dapur tu dier kurg la berminyak.. sebab ia agak berminyak adalah ia digoreng dgn api perlahan..kalo api kuat bibirnya x berapa menjadi..dier jadi buat jer

    ReplyDelete
  28. @♫ mokwo® ♫
    harap2 mokwo buat menjadi lah yer..hehe

    ReplyDelete
  29. @Masni
    Bila sebut kuih doraemon ingatkan pau goreng inti kcg tu td..
    Yang masni maksudkan ni yg mana yer..ada gambar x?skrg ni kuih mcm2 nama tp rupa lain2.hee..
    yg sy dpt bygkan skrg kulit dier dari rangup2 cam pastri pai yg agak tebal tu ye? pai inti kacang itam laa kirenya ni?hehe..sy lum ada resepinya lg..

    yg pulut inti daging,ayam semua tu bukan kuih chang ke?ia dibungkus dgn daun buluh,betul?

    ReplyDelete
  30. ya betul tu sue...takde gmbrlah dear. bukan pau goreng..ala..frust jugalah..mmg dh lama cari resepi tu..ada juga minta dgn kwn swk tp bukan kuih tu..kuih lain..yg kuih chang tu ada tak...blh bg resepinya...kt sini cuma chinese je yg jual..kt swk mmg mudah nk dapat..

    ReplyDelete
  31. tp kalau sue blh dptkn resepi kuih pastri inti kacang hitam tu ok juga kan...hehe...semenjak 2 menjak asyik berliur je nk makan kuih tu...apa2 hal pun tima kasih ya...sbb bls komen ni.

    ReplyDelete
  32. Cantiknya bibir kuih kau ya sue, first time molah pakei resepi yang ada si mau jadi leper aja kuih ku ya kelak mau try reipi kau sue thanks for the recipes....

    ReplyDelete
  33. salam...Kami panggil Kuih Penjaram.. Daerah Keningau, Sabah..huhuhu..Saya kebetulan sedang mencari resepi ni..huhuhuhu...TQ

    ReplyDelete
  34. teringin lak nak rasa kuih penyaram. kuih kelupik lak nampak macam lepat pisang je

    ReplyDelete
  35. Resepi ni untuk berapa keping penyaram?

    ReplyDelete
  36. Resepi ni untuk berapa keping penyaram?

    ReplyDelete
  37. arwah tok mak ngah dulu rajin buat kuih ni, dia panggil cucuq tuang- hehe agaknya sempena tuang jer bancuhannya ke dlm kuali besi hitam ..

    ReplyDelete
  38. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  39. Asslm. Adunan sy msk dlm p ais. Tahan sampai seminggu. Buat sikit2... lps tu simpn balik dlm p ais

    ReplyDelete
  40. hye ,kawan2..setiap kali saya buat kuih penyaram ni slalu x menjadi... walaupun saya tgok resipi pun x mnjadi?ermm ..saya pun xtau..sayang saya tepung slalu dibuang?

    ReplyDelete
  41. lawa penyaram yang kita buat Ha Sue :D kelupis dibungkus pakai daun nirik, dijalin pakai tali plastik :D di Brunei cematu. :D

    ReplyDelete
  42. Salam nak share resepi ni dlm fb page DrChef sibu.
    Mmg the best resepi ini

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^