Nak BW n membalas komen pun slow2 je nih..huhu
Oklah,takmo bebel pepanjang..resepi nih pun dah menyinggah banyak dapur dan banyak komen dah mengenainya..hehe..
Jadi buat korang yang belum buat lagi tu..sila2 laa godek2 sendiri yer..ala,tak payah guna mixer pun haa..jangan laa malas2..(padahal sendiri pun baru je buat..haha)
Sesi merasmikan acuan silikon yang bersaiz loaf pan biasa tu..sesuai untuk adunan kek ni atau kek2 biasa yang penuh tu,acuan nih sesuai la untuk separuh adunan..korang paham tak ayat aku nih?hehe..kira ngam2 la untuk keluarga kecil.. :D
Memang moist jek kek nih...rasanya pulak ada iras2 kek belacan sarawak tu..ke sebab aku buh nescafe sikit..hihih..
Terima kasih Dayang Jack yang berkongsi resepi nih yer...dan terima kasih buat rakan2 blogger terutama kak nor dan ramaiii lagi yang promote resepi nih gak..aku berjaya gak tahan puasa dari mengekek untuk beberapa hari..yeyy! :PSuper Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan : loyang 6-7 inci
* 1 cawan tepung gandum
* 1 sudu kecil baking powder
* 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
* 1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
* 2 sudu besar susu tepung
* 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
* 1 cawan gula perang
* 1 sudu kecil esen vanilla
* 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco>hasue buh sedikit serbuk nescafe
* secubit garam
* 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
* 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
memang nampak moist sungguh sue... nak cuba gak ler nanti..heee
ReplyDeletewaaah..lawa arrr cekelat nih..rasa cam cekelat kan?..
ReplyDeleteapa daa punya soklan..haiip..jgn ngata2..dosa..hahaha
kelakor lak bila baca mcm belacan sarawak tu..hehehe apapun kek ni nampak sedap harus dicuba nanti...:)
ReplyDeleteoopsss silap sue..bukan belacan betul yer...kek belacan rupanya yg ko maksudkan tu...adehhh rabun lak mata ni baca kali ke-2 baru nk faham...ekekeke
ReplyDeletewah..sungguh menyelerakan..kena cuba ni untuk besday khalish nnti...tq kak..
ReplyDeletesue..aku suka kek coklat ni..
ReplyDeletesedappp...
nak seloyang..he..he,.,.
ni kes telur dah abiss ke sebab kau buat puding, baru kau nak buat kek coklat ni..muahaha
wooo..aku pong buat gak td..cuma lom mkn lg..hehe....
ReplyDeletewah dah landing kat serawak yer sedap sedap i likeeeee
ReplyDelete@leen hussain
ReplyDeletesila la cuba kak leen..jgn mintak2 eh, jgn mintak2 lak..jgn malu2..hihi..
@anymz
ReplyDeletecam tau2 jer kite nk ngata nih..tak jadi laa nak ngata kak anim tu bertanya ada makna..nak ngendeng kek ceklat laa tuh..eh,terkeluar lak ayat ngata kak anim..ngeee
@Nieza
ReplyDeleteadeh..jap nak gelak..hahaha... *terbayang lak rasa gigit belacan yg dipotong2 nih
@Nieza lagi skali
ReplyDeleteooo..silap yer..biasa,bace guna gear no 5..tu yg terus berdezup tu..hihihi... kek belacan sarawak tu gabungan rasa nescafe n coklat gitu la lbh kurang..eh?ada org tanya ke?apsal lak auto explain nih...ngeheee...selamat mencuba nieza..
sibbaik bace 2x kan..xnak baca kali ke 3 ke?ekeke...lawak la nieza nih
nmpk pun tersangatlah moist kek mu itew..ada belen lagi tak?akak ni malas beno nak mengkek
ReplyDelete@ummi_khalish
ReplyDeletesama2..cuba laa yer..khalish mesti suke...bila besdaynya tu?
@Mas
ReplyDeleteahahakk..ampeh jek mas nih..ayam aku xmoh bertelo dah..aku suh teran kuar telur yg lain lak..ahaha..adehh..
ko nak ke telur tu mas?kot2 ko nk wat puding ke kn..haha
@Anna Qawina
ReplyDeletebaik ko xyah mkn terus..anto je terus ke sini yer..hihi..
akak dah 3x la sue.. smlm buat lagi.. tiap kali buat k.nor letak mocha paste .. ermmm syedapppp :)
ReplyDeletecun loyang baru tu :)
@Chik Mimi
ReplyDeletetak sempat mati enjin pas landing dah tinggal cikit kak..nak ke?tak pyh laa kn...takut x cukup..heee :D
@lina_pg
ReplyDeletejgn mls2 kak...kang oven merajuk..hihi..nah amik sepotong kecik..opp jap nk sukat,takut lebih dr 2cm..hahah
@K.Nor
ReplyDeletenanti blk kmpung br buat lg kot kak..sbb ade niece yg alergik telo tuh leh laa dia mkn kek ceklat puas2 nanti..hihi..kat umah ni bglong paling gemor kek ceklat nih..1 adunan nih dia laa mkn 2/3..hehe..sedap2!
Tgk rupanya je pun memang dah nampak moist....lum rasa lagi ni...emmm...tak pelah nanti senang2 kak cek nak jugak try buat ni...
ReplyDeleteHai Sue npk lembab2 basah ye kek ni..cam sdp je.kelembutannya..leh lah masuk list..Sue buatkan akk kek holicks hahahhah..
ReplyDeletekalau tengok orang buat cake atau muffin atau apam, kjee sedih sangat. nak buat tapi penghuni rumah kjee tak berapa suka. hanya suka carrot cake. kalau kjee buat cake atau muffin, nanti yg makan kjee jer. bahaya tu. huhuhu
ReplyDeleteAssallamualaikum sue..
ReplyDeleteHehehe... Sue, berjaya tahan puasa dari mengekek yer.. Tahan puasa dr makan kek..berjaya tak??? Tp kek ni mmg sedap kan..
La ingatkan belacan tadi.
ReplyDeletesue..akak pun buat semalam jugak tau..
ReplyDeletemek...da tayang dah ye semalam kek ni..haha..aku baru terhegeh2 nak edit..memang cepat la ko.aku mmg tak sempat la melayan bebudak ni..fasa fasa yang meletihkan..fuh..pulak yg kecik tu aku tengah training cerai bfeed.lagi la banyak merengek..canner kek ni? ok? kiki
ReplyDeleteCantik kek tu Hasue! Pinjam mould jap! Heehe
ReplyDeletekak sue...nak mintak resepi...
ReplyDeletesedapnyer... alahai kek coklat maoist..
ReplyDeleteHaSue, waaaa apasai wat separuh jek...xpun leh kasi akak lg separuh..betul laaa x sayang akak nih..huhuuu..nak balik laa..merajuksss! ^__^
ReplyDeleteAssalam sue..mamg jelas nampak kelembapan dan kebasahan kek ni...tapi dia mcm padat sikit ek sue...
ReplyDeleteperghhh... nampak moist betol. leh tempek kat muka wat scrub x ni? ekekekeke! ala sue.. aku tumpang makan ja la. kalo aku buat kek asal coklat ni, tak ramai peminat kat umah.. sedey aku.. sob sob sob
ReplyDeletesue, nk tau sukatan cawan tu utk cawan besor mana ek sebenarnya?
ReplyDelete