Hari ni nak kongsi satu resepi puding jagung yang amat simple
Bahan2 tu masukkan sekali dalam periuk..tinggal kacau jer sampai pekat..biar benar2 pekat..baru tuang ke dalam acuan..
Buat puding nih pun tidak dirancang..memandangkan jagung dalam tin tak habis2 dimakan..risau ia terbuang begitu saja..tu yang tiba2 teringat Cheq Anna(geng Ryo) yang bertanyakan resepi puding jagung nih beberapa hari lepas..ke,2 minggu sudah..muahaha..mahap laa ye kalo lama responnya..kite nak bagi resepi tanpa dicuba terlebih dahulu nih rasa tak pasti lak nanti..dah cuba baru leh komen..ye tak?hehe..
Tapi bila buat puding jagung kat umah ni masalahnya adalah tukang makannya tak ramai..atau lebih tepatnya,aku je yang terpaksa makan lebih..huahua..meh laa sapa2 penggemar puding jagung tu..ada lagi dalam esbok tu haa..hehe
Kali nih aku guna mould silikon versi tecik2 nih..untuk satu adunan ni dapat laa lebih kurang 6 bekas..memang senang nak keluarkan dari acuan,cuit sikit aje dah elok jer tergolek..kan kak nor kann..(saje nak bagi korang yang belum ada mould silikon tuh panas sket..ngahaha..)
Resepi nih aku amik dari F&N@myresipi.com.. bukan produk f&n yer..tapi nick dia jer gitu..tapi tak tau ler kalo2 dier keje syarikat tu kan..hehe..Terima kasih kerana kongsi resepi nih..cekedaot!untuk melihat hasil rakan2 lain yang sudah mencuba,boleh la klik pada link yang disertakan di bawah ini ya..
PUDING JAGUNG
Resepi: F&N@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan ( sefamily )
* 1 cawan tepung kastad
* 1 cawan jagung manis
* 3/4 cawan gula
* 3 cawan air
* 1 1/2 cawan susu cair
Cara-cara
1. Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
2. Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.>hasue tambah satu sudu makan marjerin setelah adunan pekat.
3. Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll.
Resepi: F&N@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan ( sefamily )
* 1 cawan tepung kastad
* 1 cawan jagung manis
* 3/4 cawan gula
* 3 cawan air
* 1 1/2 cawan susu cair
Cara-cara
1. Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
2. Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.>hasue tambah satu sudu makan marjerin setelah adunan pekat.
3. Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll.
Tapi kalau ada kuah kastad macam lagi best je..hehe
Kalau nak jagung lebih..boleh jer rasanya kalau nak tambah kuantitinya kan kan..
Sue...jagung manis tu yang whole kernel ke ataupun yang dalam bentuk krim tu? hehehe...anak2 suka puding jagung ni..
ReplyDeletelawonyer puding ko tu mek. licin je aku tengok. pastu nampak gebu kulit lluarnya tu. sedap ye?
ReplyDeletesoalan aku pun sama ngan kaka azian tu
mmg best puding jagung ni.. sue.. cantik SM tu :)
ReplyDeleteassalam sue..nmpk sedap n mulus je puding tu, tak beshhkan bila msk2 kita sorang je kena mkn byk..kalo kita sikit, org lain mkn byk, mmg puas hatikan sue
ReplyDeletesalam hasue...K.atie pon cdgnya nk buat puding jagung gak ptg nih!hihi
ReplyDeleteKak sue,kalo puding tuh,leh ajer wat,tapi SM tuh yg jeles,kelmarin g jusco ushar2 xda lak,kat daiso da la,tapi cinonet bangat..Mehla cikit puding nih nak rasa,xbis lagi kan.
ReplyDeletesue..aku dah lama tak buat puding jagung..
ReplyDeletesedappnya tengok...
meh sebiji...
dah lama tak buat puding jagung...nanti boleh cuba resepi ni pulak...
ReplyDeletehai sue- ye le senang kan pakai acuan cam tu..nak kuarkan pun x le terkial2 di buatnya..puding jagung sdp wagi je bau nya..sofea ni pengemar jaggung...nak mkn dgn kuah kasted pun sdp ni..
ReplyDeleteSalam Sue,
ReplyDeleteMenarik nampak puding tu....nyaman jer tekak ni haaa......
Salam Sue,
ReplyDeleteMenarik nampak puding tu....nyaman jer tekak ni haaa......
sue.. kali ni kzura x mau ngendeng2 puding tu.. tp nk ngendeng2 silicon mould tu.. boleh?.. ekeke..
ReplyDeletetun suke niiiii~~~~~~~ xhbs?? meh bak sini tun tlg perabihkan.. kalau guna cream corn lagi lajuuuu tun ngadap.. hihi..
ReplyDeletetak abes ek..meh anto mai sini la.Puding jagung peberet abg long..satu loyang dia bleh mkn sorang jer.
ReplyDeletesaya mesti pilih..eh slp..mesti buat..wallahh..nyummy
ReplyDeleteI likeeee!!!
ReplyDelete@Azita Zain
ReplyDeletesy guna yg whole kernel je kak..tapi kalo guna yg jagung krim tu mesti lg sedap!
salam sue
ReplyDeletesaya dah cuba tapi lembik sikit la. huhuhuhu .....
mcmana sue buat nampak cantik mcm tu?
@Roses_Leo09
ReplyDeletew'kumsalam..lembik ke?erm..lain kali cuba kurangkan sedikit sukatan airnya,ataupun tmbh sedikit serbuk kastad ye..sy buat ikut sukatan resepi kat atas tu jer...lagi satu pastikan adunan bnr2 pekat sebelum tuang dlm acuan..ia dah membentuk kerap nipis gitu..kacau guna hand whisk lbh sng..selamat mncuba :)
kat umah k.nor cantik, puding jagung kat sini pun cantik gak. ishh nape lela punya ketul2. lenguh dah tangan kacau spai kilat dan pekat. tp bile masuk dlm mould cam x menawan arr
ReplyDeletesangat menyelerakan...balik keje cuba buat...mesti sedap
ReplyDeletesue,mak saya guna santan kalau puding jagung.biasala..org kedah ni cucur jagung,puding jagung ni mmg slalu dibuat..try la..lagi nyum2
ReplyDeleteMuraH.......mUrAh.......MURAH....memang murah.....
ReplyDeletemari beramai-ramai ke avon dan tupperware....sekarang hingga esok untuk dapat diskaun yang hebat.......menggunakan no.akaun saya.....
kalau beli avon 35 % diskaun.....guna arr no ahli avon zul " 9936735 "
kalau beli tupperware 25% diskaun guna arr no ahli tupperware zul " 320031 "
jika nak masuk jadi ahli pun boleh tapi jgn lupa letak no. upline tu no ahli saya ya....... tq so much.....
zulkarnain zain 010-4257525....
">9936735 = no.ahli avon zul<**>320031 = no.ahli tupperware zul<
shida dah cuba buat bru2 nie....tp lembut sedikit n shida guna butter...beza ke bila guna butter n marjerin...thanks kongsi resepi..mak shida suka...
ReplyDeletenak copy paste resipi bulat2,gmbr x copy lah..n nak cuba jugak..
ReplyDeletesuka puding jagung..love it..thanks for share resipi..
bentuk puding di ats tu akak buat sendiri ke?wah,pandainya...
ReplyDeleteas salam. Banyak kali saya cuba puding jagung tapi macam tak berapa menjadi. Boleh cuba lagi sekali ni
ReplyDeletebahan2 dah ada..insyaAllah kalau takde aral. harini nak buat. hahahha.. ye ye je bagitau kat sini.
ReplyDeleteTQ share resepi
owh...senang jugak...selame nie tao makn jew..nk try wat petang nie :)
ReplyDeletesaya dh cuba, tapi lembik. x jd puding pon...
ReplyDeletenak cuba la.. coz nampak mcm senang... :)
ReplyDeleteMOHON RESEPI YE...THANKS
ReplyDeleteWah kegemaran saya sejak azali ni.
ReplyDeleteMaksimumkan Peluang Anda Untuk Hamil.
Yummy...
ReplyDeleteSy dh bnyk kali buat sbnanye..tp xtau knpa lembik..sukatan ikut betul2 dh..
ReplyDeleteApe yg salah teknik xtau la..
Rasa mmg la sedap..