Monday, April 25, 2011

Resepi: Puding Jagung

Selamat petang .. :)

Hari ni nak kongsi satu resepi puding jagung yang amat simple pimple dimple sekali..
Bahan2 tu masukkan sekali dalam periuk..tinggal kacau jer sampai pekat..biar benar2 pekat..baru tuang ke dalam acuan..

Buat puding nih pun tidak dirancang..memandangkan jagung dalam tin tak habis2 dimakan..risau ia terbuang begitu saja..tu yang tiba2 teringat Cheq Anna(geng Ryo) yang bertanyakan resepi puding jagung nih beberapa hari lepas..ke,2 minggu sudah..muahaha..mahap laa ye kalo lama responnya..kite nak bagi resepi tanpa dicuba terlebih dahulu nih rasa tak pasti lak nanti..dah cuba baru leh komen..ye tak?hehe..

Tapi bila buat puding jagung kat umah ni masalahnya adalah tukang makannya tak ramai..atau lebih tepatnya,aku je yang terpaksa makan lebih..huahua..meh laa sapa2 penggemar puding jagung tu..ada lagi dalam esbok tu haa..hehe

Kali nih aku guna mould silikon versi tecik2 nih..untuk satu adunan ni dapat laa lebih kurang 6 bekas..memang senang nak keluarkan dari acuan,cuit sikit aje dah elok jer tergolek..kan kak nor kann..(saje nak bagi korang yang belum ada mould silikon tuh panas sket..ngahaha..)

Resepi nih aku amik dari F&N@myresipi.com.. bukan produk f&n yer..tapi nick dia jer gitu..tapi tak tau ler kalo2 dier keje syarikat tu kan..hehe..Terima kasih kerana kongsi resepi nih..cekedaot!untuk melihat hasil rakan2 lain yang sudah mencuba,boleh la klik pada link yang disertakan di bawah ini ya..

PUDING JAGUNG
Resepi: F&N@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( sefamily )

* 1 cawan tepung kastad
* 1 cawan jagung manis
* 3/4 cawan gula
* 3 cawan air
* 1 1/2 cawan susu cair


Cara-cara

1. Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
2. Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.>hasue tambah satu sudu makan marjerin setelah adunan pekat.
3. Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll.

Yumm!enak dimakan sejuk..
Tapi kalau ada kuah kastad macam lagi best je..hehe
Kalau nak jagung lebih..boleh jer rasanya kalau nak tambah kuantitinya kan kan..

35 comments:

  1. Sue...jagung manis tu yang whole kernel ke ataupun yang dalam bentuk krim tu? hehehe...anak2 suka puding jagung ni..

    ReplyDelete
  2. lawonyer puding ko tu mek. licin je aku tengok. pastu nampak gebu kulit lluarnya tu. sedap ye?

    soalan aku pun sama ngan kaka azian tu

    ReplyDelete
  3. mmg best puding jagung ni.. sue.. cantik SM tu :)

    ReplyDelete
  4. assalam sue..nmpk sedap n mulus je puding tu, tak beshhkan bila msk2 kita sorang je kena mkn byk..kalo kita sikit, org lain mkn byk, mmg puas hatikan sue

    ReplyDelete
  5. salam hasue...K.atie pon cdgnya nk buat puding jagung gak ptg nih!hihi

    ReplyDelete
  6. Kak sue,kalo puding tuh,leh ajer wat,tapi SM tuh yg jeles,kelmarin g jusco ushar2 xda lak,kat daiso da la,tapi cinonet bangat..Mehla cikit puding nih nak rasa,xbis lagi kan.

    ReplyDelete
  7. sue..aku dah lama tak buat puding jagung..
    sedappnya tengok...
    meh sebiji...

    ReplyDelete
  8. dah lama tak buat puding jagung...nanti boleh cuba resepi ni pulak...

    ReplyDelete
  9. hai sue- ye le senang kan pakai acuan cam tu..nak kuarkan pun x le terkial2 di buatnya..puding jagung sdp wagi je bau nya..sofea ni pengemar jaggung...nak mkn dgn kuah kasted pun sdp ni..

    ReplyDelete
  10. Salam Sue,
    Menarik nampak puding tu....nyaman jer tekak ni haaa......

    ReplyDelete
  11. Salam Sue,
    Menarik nampak puding tu....nyaman jer tekak ni haaa......

    ReplyDelete
  12. sue.. kali ni kzura x mau ngendeng2 puding tu.. tp nk ngendeng2 silicon mould tu.. boleh?.. ekeke..

    ReplyDelete
  13. tun suke niiiii~~~~~~~ xhbs?? meh bak sini tun tlg perabihkan.. kalau guna cream corn lagi lajuuuu tun ngadap.. hihi..

    ReplyDelete
  14. tak abes ek..meh anto mai sini la.Puding jagung peberet abg long..satu loyang dia bleh mkn sorang jer.

    ReplyDelete
  15. saya mesti pilih..eh slp..mesti buat..wallahh..nyummy

    ReplyDelete
  16. @Azita Zain
    sy guna yg whole kernel je kak..tapi kalo guna yg jagung krim tu mesti lg sedap!

    ReplyDelete
  17. salam sue
    saya dah cuba tapi lembik sikit la. huhuhuhu .....
    mcmana sue buat nampak cantik mcm tu?

    ReplyDelete
  18. @Roses_Leo09
    w'kumsalam..lembik ke?erm..lain kali cuba kurangkan sedikit sukatan airnya,ataupun tmbh sedikit serbuk kastad ye..sy buat ikut sukatan resepi kat atas tu jer...lagi satu pastikan adunan bnr2 pekat sebelum tuang dlm acuan..ia dah membentuk kerap nipis gitu..kacau guna hand whisk lbh sng..selamat mncuba :)

    ReplyDelete
  19. kat umah k.nor cantik, puding jagung kat sini pun cantik gak. ishh nape lela punya ketul2. lenguh dah tangan kacau spai kilat dan pekat. tp bile masuk dlm mould cam x menawan arr

    ReplyDelete
  20. sangat menyelerakan...balik keje cuba buat...mesti sedap

    ReplyDelete
  21. sue,mak saya guna santan kalau puding jagung.biasala..org kedah ni cucur jagung,puding jagung ni mmg slalu dibuat..try la..lagi nyum2

    ReplyDelete
  22. MuraH.......mUrAh.......MURAH....memang murah.....
    mari beramai-ramai ke avon dan tupperware....sekarang hingga esok untuk dapat diskaun yang hebat.......menggunakan no.akaun saya.....
    kalau beli avon 35 % diskaun.....guna arr no ahli avon zul " 9936735 "
    kalau beli tupperware 25% diskaun guna arr no ahli tupperware zul " 320031 "
    jika nak masuk jadi ahli pun boleh tapi jgn lupa letak no. upline tu no ahli saya ya....... tq so much.....
    zulkarnain zain 010-4257525....
    ">9936735 = no.ahli avon zul<**>320031 = no.ahli tupperware zul<

    ReplyDelete
  23. shida dah cuba buat bru2 nie....tp lembut sedikit n shida guna butter...beza ke bila guna butter n marjerin...thanks kongsi resepi..mak shida suka...

    ReplyDelete
  24. nak copy paste resipi bulat2,gmbr x copy lah..n nak cuba jugak..

    suka puding jagung..love it..thanks for share resipi..

    ReplyDelete
  25. bentuk puding di ats tu akak buat sendiri ke?wah,pandainya...

    ReplyDelete
  26. as salam. Banyak kali saya cuba puding jagung tapi macam tak berapa menjadi. Boleh cuba lagi sekali ni

    ReplyDelete
  27. bahan2 dah ada..insyaAllah kalau takde aral. harini nak buat. hahahha.. ye ye je bagitau kat sini.

    TQ share resepi

    ReplyDelete
  28. owh...senang jugak...selame nie tao makn jew..nk try wat petang nie :)

    ReplyDelete
  29. saya dh cuba, tapi lembik. x jd puding pon...

    ReplyDelete
  30. nak cuba la.. coz nampak mcm senang... :)

    ReplyDelete
  31. Sy dh bnyk kali buat sbnanye..tp xtau knpa lembik..sukatan ikut betul2 dh..
    Ape yg salah teknik xtau la..
    Rasa mmg la sedap..

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^