Dah merata tempat resepi muffin nih pergi..maksud aku dah ramai yang mencubanya sendiri..dan rata2 berpuas hati dengan hasilnya.
Bagi aku lak,kalau tak silap ni kali ke dua aku buat muffin coklat menggunakan resepi nih..memang mabeles..ni gara2 tak tahan godaan dari nOOrsha yang reset balik diet dia sebab asyik mengekek aje kebelakangan nih katenya..haha..dah kuwus cekeding nak diet bagi kuwus kelengking ka besan?
Di samping tu nak wat tayangan amal muffin cup pemberian Ryo nih..yang pemberian orang warna kebiruan tu sayang pulak nak pakai...err,kalau pas pakai cuci balik cam guna pinggan boleh tak?hakhak..
Meh laa jamu mata ngan muffin coklat yang sedappppp nih..
Dapat 9 cups..kalau tak silap,3 cups aku jer makan..bukan laa sekaligus,sikit2 sekali kan..harap2 aku silap laa...entah2 1 cup je kan..huehue...
Resepi asal dikongsikan oleh kak Yani,tokey myR..dulu dan kini..ahehe..Terima kasih kak yani..muffin nih memang kaya rasa coklat dan senang nak dibuat..Nak senang lagi sila klik link di bawah untuk cara2 bergambar..
MUFFIN COKLAT
Resepi: Yani@myresipi.com
By:HaSue@sue.hasue.blogspot.com
Bahan-bahan ( 10 biji )
* 200g coklat masakan
* 70g mentega
* 2 biji telur
* 50g gula halus
* 60g tepung gandum
* 1 sudu kecil baking powder
Cara-cara
- Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" . 3.Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
- Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
- Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
- Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
- Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
- Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.
salin2..bagi wife mintak dia buat..tq tq
ReplyDelete@mykhalis
ReplyDeleteselamat mencuba to ur wife.. :)
lawanya muffin cup tu..apatah lg pemberian dari adik sendiri....mesti sedap muffin ni,
ReplyDeletefuhh.. tun berjaya diet lg setakat nih.. hahaha.. tahan2.. ni mmg godaan besar nih..
ReplyDeleteada muffin kat sini..dap2 tuh..akak nak yang volcano nyer..nnt soh hariff anto eh
ReplyDeletesue mmg jeles ni...itu jam jugak nak..x dpt nak gajuk le heheh
ReplyDeletedah x tahan nak masuk dapur gak leeee
sue,suker tgk pics kat bwh tu...esok2 tgk depa pakat main syorok2 dlm lemari plak...:)
ReplyDeleteee..saya suka jenis jenis mapin ni..kalau dah kata sedap mesti nak cuba
ReplyDeleteEhem2 amboi wat mapin lak,,Dapnyer..Zhariff meh cikit kat aunty,bagi sorok2 jgn tunjuk kat mama eh..Weekend nih mmg bz sokmo lah kak sue,bz g perabih duit haha..
ReplyDeleteseperti biasa, saya amik bau ye...ehmmmm..ehh kenapa bau pahit2 je ni??? hangit eks??? hahhahaha
ReplyDeleteNow look at what you’ve done … you have me seriously craving for a piece of this
ReplyDeleteLooks fantastic, I love the rustic look, to me it looks much better this way!
sedappppnya....
ReplyDeletemeleleh dah air liur dah ni...
cari tisu....
wawawa.......
ReplyDeletedikau kejam..
ayu suka sangat yang namanya coklat.....
mana nak cari nie??
terliur ooo
npe sy wt mufin ni tgh2 die x naik ye..sy letak badam kt atas mufin..
ReplyDelete@Anonymous
ReplyDeletecik anon kena panaskan suhu ke 200c dulu selama 5 minit sebelum masukkan muffin ni utk bg naik tgh tu.. dah masuk muffin baru turunkn suhu kpd 170c.. muffin ni mmg x tggi sgt sbb moist je
wah sedapnya muffin hasue
ReplyDeletekalau rajin mehlah singgah blog akak