Sebelum bertolak ke Sibu ari Sabtu lepas,ehh..gini2..tuka intro jap..takut korang tak paham.
Aa..hari Sabtu lepas,encik suami confirmkan kul 2 petang tu kitorang akan ke sibu kan,tapi sebelah pagi tu gatal bebeno tekak aku nih asyik terbayang2 n terasa2 lak nak makan kek sarang semut atau omputihnya ant nest cake..akakaka..
Tapi ramai yang sebut kek nih kek gula hangus kan kan?
Tak kurang juga yang sebut kek sarang lebah..aku tunggu2 jugak orang panggil kek sarang anai2..haaa,kang senang kita panggil kek busut jer.hihi..
Ok,sambung balik. pastu aku godek2 laa resepi kan..macam tak biasa selongkar dapur kak nor ganu nun..kalo bersepah tu orang len nyer keja laa..aku pas selongkar sure kemas balik punya..tapi kalo x seperti asal tu tak tau laa kan..hakhak.
Pastu tengok resepi harus peram 3-4 jam..memang sedia maklum laa kek nih kena peram dulu sebelum dibakar kan,untuk hasilkan lubang2/liang2 dalam kek tu..
Aku pikir punya pikir,nak buat ke taknak..nak buat ke taknak..dengan hati nekad tu aku gi hanguskan gula...pastu cairkan mentega..pastu pasang nawaitu,kalau sempat,sempat laa..kalau idak..bukan rezeki arini kot..
Dipendekkan cerita..tetiba dah kul 10 pagi..terus laa aku godek2 kek tu..n mula memerap dalam kul 10.10 pagi..
Selepas 2 jam perap tu aku bakar jer..berserah jer jadi atau tak..
Pertama kali laa dalam hidup aku
Jadi gini laa hasilnya..
Menjadi laa jugak sarang nya tu walaupun peram 2 jam aje..kalau peram lama lagi mesti sarang tu lagi cantik kot..Sebelum potong tu,aku sempat sejukkan jugak kejap...tapi masa aku potong tu masih panas2,pastu buh dalam bekas..jadi bekal dalam perjalanan nak ke sibu tu..heee
Ambik gambar pun main zass zass jer sebab tetiba cik abang balik awal tengok2 tak siap lagi..aik cik abang...kan janji siap kul 2..dah tu balik kul 1.30..of coz laa bini awak ni tak siap lagi..mana taknya,masa tengok kek ni dibakar,teruja jer..minit ke 25-30 gitu tengah2 kek tu kelihatan naik,macam menggelegak jer..aku dah agak ia sedang membina sarang..muehehe..seronok makcik duk sekodeng depan pintu oven..panas2 oven tu pun tak terasa sangat..Hishh..benda pestaim mau tak seronok ko..
Jadi korang yang tak pernah buat lagi kek nih,tak reti2 lagi nak mencuba??ahak..yang gigil paler lutut nak pecahkan 5 biji telur nak buat kek lapis sarawak,meh try buat kek gula hangus lak..hehe..haa...resepi nih asalnya dari arwah ibu kak nor tau..nak tahu sejarahnya gi baca SINI
Kek nih sedapppp tauu..lembut lak tuu..harus cuba sebab best!
Kak Nor,nak kongsi resepi kat sini pulak yer..adik akak ni buat cam akak cuma tang telo tu adik akak ni tambah seketul lagi..ngee..Terima kasih buat kak nor yang sudi berkongsi resepi arwah ibunya dan terima kasih gak kat Che Mat Gebu .. sebab aku bakar ikut tips yang dikongsi oleh kak nor dari mat gebu..tq2Jadi korang yang tak pernah buat lagi kek nih,tak reti2 lagi nak mencuba??ahak..yang gigil paler lutut nak pecahkan 5 biji telur nak buat kek lapis sarawak,meh try buat kek gula hangus lak..hehe..haa...resepi nih asalnya dari arwah ibu kak nor tau..nak tahu sejarahnya gi baca SINI
Kek nih sedapppp tauu..lembut lak tuu..harus cuba sebab best!
KEK GULA HANGUS
(resipi asal arwah emak K.Nor)
1 tin kecil butter (250gm) ~ boleh gunakan 1 ketul/bar butter
12 bj telur ayam
1/2 cawan susu pekat manis
4 cawan gula
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum ~ ayak
4 sudu kecil soda bikarbonat
Yg ni versi K.Nor yg dah diedit sbb nak buat dlm portion yg sikit. Hasilnya spt dlm gambar di SINI.
(aku ikut buat separuh adunan ni jugak)
125gm butter
4 bj telur A > hasue guna 5 biji telur
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 1/4 cawan gula
2 sudu kecil soda bikarbonat
hasue tambah esen vanila
Cara2:
Cairkan butter dan biarkan sejuk.
Goreng gula hingga hancur dan masukkan 2 cawan air. Kacau hingga sebati dan cair. Biarkan sejuk.
Telur dikacau hingga cair (jgn dipukul) dan masukkan susu. Kacau hingga sebati.
Masukkan butter cair, tepung gandum (yg diayak bersama dgn soda bikarbonat) dan gula hangus kedalam adunan telur.
Kacau hingga sebati dan tapiskan.
Tuang ke dalam loyang (7" x 7") yg dah digriskan dan dialas dgn baking paper.
Peram selama 3 - 4 jam (lagi lama lagi elok utk menghasilkan lubang2 yg lebih banyak)
Bakar dlm oven yg dah panaskan 170 - 180C lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.
* perlu hati2 masa menuang air kedalam gula yg tengah panas dan masa mengacaunya ya.. bubbling tu boleh mencederakan kalau tak berhati2..
Nota tambahan dari kak nor:
Berdasarkan pd eksperiman yg dah berjaya CMGebu buat, kek ni perlu dibakar dgn menggunakan api bawah sahaja utk tempoh 35 min pertama, lepas tu baru la di on kan api atas dan teruskan proses membakar lebih kurang 10 min lagi ya. Test dgn lidi, utk pastikan kek telah pun cukup masak. Suhu yg digunakan 165 - 175C.
Potong laa dari mana2 bahagian pun..pasti akan kelihatan jelas sarang kek sarang semut tu nanti..ni semut api nyer sarang..atau omputih kata fire ant's nest cake..muahahaha..gasakk..
Oklah,nak sambung menyibukkan diri lagi nih..hehe
terliur sue..!!
ReplyDeleteala orang dah berjaman dah try kek gula hangus kak nor nehh.. * ayat eksen sambil telan air liur ..haahaha..
ReplyDeleteaku baru je nak try resepi kat blog kak ummi tu pulak. hehe.. cantik menjadi sarang nyer tu. eh kawan aku panggil sarang anai2..kek busut la tu kan
@penaGlow
ReplyDeletepenggemar kek srg semut ek?gi godek2 sana!sedapp woh..hihi
@izahdaut
ReplyDeletedah berjaman dah try ek?aku ni kire ketinggalan jaman la..?umo ko dah berapa abad nih mek jah? aku kn masih remaja lg..<-ayat org x pueh ati..muekeke
ko try laa mana2..dapat kat aku separuh loyang aku setuju jer..wpun kek busut namanya..hehe..kalo kek busut mau membusung laa kek tu karang
sian kat semut tu..abes sarang depa kena angkut pi Mukah..hik3..cantik n sedap kek mu itew
ReplyDeletesue, aku dah berkurun simpan resepi kak nor ni...tak buat2 lagi...
ReplyDeleteke aku dah buat , lupa lak sebab aku pernah buat sekali kek ni...lama dah...lupa lak resepi sapa....
nanti aku check balik...yg tu pun ok gak menjadi sebab masa tu aku pun first time buat macam kau juga......
wehh,...lama dah aku tak makan kek ni..kena buat lagi nanti...kau ni memang pandai menggoda aku...
assalam sue, menjadi dgn jayanya kek sarang semut sue tu, dulu2 akk ada gak buat kek ni, tapi sarangnya kurang berjaya, rasa sedap lh.
ReplyDeletepas ni boleh ikut resepi sue pulak
@lina_pg
ReplyDeletenasib sang semut laa kak..sarang dorg bukan je kena angkut,tp jadi makanan lak..hahaha
@Mas
ReplyDeleteaku rasa ko nih bukan takat makan kek nya aje kot mas..dengan semut2 sekali ke ko telan sampai ko lupa resepi sapa ko try tu?ekekeke...
nanti ko leh try resepi nih kalo belum..best2..
aku ada gak resepi versi sarawak..tmbh browning sugar nk tmbh kaler lg itam..tp mana tah aku simpan..jadi ko gak kot,termakan semut dlm sarang tuh..haha
@Kak Rosaliza
ReplyDeletewaalaikumussalam kak..leh laa cuba resepi kak nor nih pulak kak..insyaallah jadik..kalo perap lama sikit mungkin lagi byk lobang2 kot..hehe
sue..patut la semut2 lari ke rmh akak, rupanya sue bakar sarang semut erkk..cantik la kek tu..!
ReplyDeleteSalam Hasue
ReplyDeleteishhh cantek sarang kek tu...berkenan akak..sampai la ni pon akak lum buat lagi..
sue!! rindu!!.. masuk2 jer blog, terjah tingkap nampak kek gula hangus.. ingat nk dtg ngendeng rupanya amik kat dapur akak ya.. mekasih sudi try resipi arwah mak k.nor ni.. cantik tu sue.. dah menjadi sarang anak2 tu.. hihhi
ReplyDeletesedap3x, sib baik dah try tp ikut resepi lain...:)
ReplyDeletesue!~ aku suke tau kek sarang semot ni.. mak aku qajen buat ni dulu.. tp mak aku kate die x peram kek ni, trus je masuk aben.... tak kompiden aku nak wat gitu...mak aku kate jadi jugak sarangnye kalu x peram...tp aku tak kompiden, aku pnh wat beberapa kali, mmg aku suke kek ni..bak sini sket, 5tuko ngan cekelat kek..ehehe
ReplyDeletememang menjadi betul sarang tu....tapi hati2 tau, nantikan tebuan teringin nak gi ngap kat situ kan
ReplyDelete@Sofea
ReplyDeletehaha..umah akak byk semut ek?sibbaik lebah x gi sana gak kan..hihi..tq kak
@Yat Maria
ReplyDeletewaalaikumussalam kak..
sibbaik tekak ngengada je aritu..kalo x smpai laa ni x terbuat gak..hehe
@K.Nor
ReplyDeleteakakkk!dah balik yerr..hihi...rindu akak gakk...gi selongkar dapo masa akak xde kat umah..hihi..mekasih share resepi mabeles ni kak..pestaim try pun dah bersarang semut kat situ..syok betul tengok masa dbakar
@Bee
ReplyDeletebak kate kak nor,janji x bantat kan kak B..hehe..
@nOOrsha
ReplyDeletemenjadik gak ek kalo x peram?nak gak try tuh sha..nanti ko share laa resepi mak ko lak..yg ko x kmpiden tu ko dah try ke lum?hihi..
aku bg ko sepotong jelah yer..ko bg aku seloyang kek coklat tu udah ler..aku x berkire sgt ngan besan sndirik nih..muekeke
@Wanieyra
ReplyDeletehaa..kalo ader tebuan nanti kite pakat2 suh dier buat sarang beso2 lg..hihi
banyak akak jumpa resepi kek gula hangus yg kena peram berjam2.. belum pernah cuba lagi sebab selalu terbantut bila fikir nak kena tunggu berjam2 baru boleh bakar.. hehe.. selalu akak buat guna resepi dari SIL tak perlu peram lepas bancuh terus je bakar.. tapi tetap ada sarangnya berlubang2 gitu.. rasa pun maintain sedap..
ReplyDeleteselalu makan yang makcik2 saya buat je..teringin nk try sendiri..nantilah kalau rajin atau lepas berpantang hehe..
ReplyDeleteapa2 pun cantik je sarang K.sue ^^
Saya suke sangat2 kek ni.. tapi kalau buat tak jadi sarang sgt.. but never give up to try.. kali ni saya nak try K. sue punya resepi plak.. harap2 menjadi..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSue terliur tgk kek nie..mmg dah lama cari resepi nie.minta izin ya copy resepi harap menjadi la klau membuatnya. Takut gak nak uat nie, takut tak menjadi mcm sue punya cantik sarang2 tu.
ReplyDeleteSalam kak sue..
ReplyDeleteSemlm sy dah ikut resepi kek sarang semut ni..mmg jd dan sgt sedap...tq...cuma sy ubah skit..mcm MIL buat...masukkan air gula tu masa panas2 n telur dan susu pkt tu sy pukul gn mixer dlm 2 minit...ape2 pon...bhn2semua mmg dah ckp gn resepi yg akak bg..:-)
sy x pernah bt kek ni p sy suka mkn..so, nak tanya kek tu kena peram letak kt luar or dlm peti ais??
ReplyDeletesy dh cuba .tp sy kukus sbb xda tpt bakar.memang sedap.lain kali nk buat lagi:)
ReplyDeletesblm campur smua bahan...mmg kene tggu sejuk dulu ke?
ReplyDeletebukan ke itu kek apam gula hangus
ReplyDeletenak tnya.....telur gune gred ape ye?
ReplyDeletedi perap dlm esbox ya
ReplyDeleteassalamualaikum.. nak tanya nich.. telur tuh kena mixer sampai kembang atau cuma di kacau jerr..... truss di perap tu masuk dalam esbox ke
ReplyDeleteem sedapnya nak cuba buat mtk izin salin resepi
ReplyDeleteSalam,,kak,, gune 2cwn or 1cwn air sbnrnya ea?
ReplyDeleteSalam buat semua yg tinggalkan komen di sini.. Maaf lmbt reply ye.
ReplyDelete> Adunan perlu diperam pada suhu bilik sahaja..tak perlu letak dlm peti ais. Biasanya kek atau kuih muih yg diperam mmg akan ltk suhu bilik dlm bks tertutup kecuali dlm resepi kata simpan dlm pt ais.
>sebaiknya guna telur gred A..kalau takde,gred B pun ok...kalo takde jugak..gunalah gred C dan tambah satu biji pun ok jugak.insyaallah jadi..
>Telur tidak perlu dipukul dgn mixer,cuma kacau je guna handwhisk atau senduk
Selamat mencuba.. :-)
salam kak...sy tgh bakar kek tu pakai resepi akak ni..berdebo2 nk tgk hasil..adunan die mmg cair ea kak??de effect tak klo letak sket je susu pekat??sbb tgk de resepi lain ltak smpai 1 cwn susu pekat..tak sabar nk tgu kek siap..nak komen juga dlu..haha...
ReplyDeletebtw, tq for the recipe..
@miz miera jeehah
ReplyDeletew'kumsalam..
So camna hasilnya tu? Akak lak berdebar2 nak tau ni..saje je laa ngade2 nak berdebar gak kan..hehe... a'aa,adunannya mmg cair...tak mcm kek biasa.. mcm kek coklat super moist gitu... eh dah lama x buat kek srg semut..nak buat gak laa nanti.hee
salam kak,,nk tny la,cwan tu nk gne bsar mne..mgkn ke cwan teh tu?bb sy tkut cwan yg sy gne kn x sme dan akn jd x seimbang gan tlur tu,,
ReplyDeleteSalam kak, saya da cuba da kek ni memang sedap sangat. Sy ni mmg peminat kek gula hangus ni. Sy buat portion yg sikit tapi x cukup pula. Apalagi sy terus la tambah buat sebijik lagi. Slama ni tau beli n makan. Skrg da kawin blaja la buat makanan favourite sendiri. senang x susah pun. :-) thnks kak nor kongsi resepi!
ReplyDeleteboleh ke kalo nak kukus? tq
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletedah lama teringin nak makan...tq share resepi nanti boleh buat. saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://umiwarham.blogspot.com/
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteKak tumpang tanya, kenapa Sy buat selalu jadi kek span??
ReplyDeleteSedapnyer
ReplyDelete