Sebenarnya bukan baru2 nih aku dengar atau tahu pasal penggunaan acuan silikon nih di arena masakan atau baking2 nih..cuma,aku macam tak berapa berminat laa nak guna acuan lembik nih untuk buat kek,agar2,puding dan sebagainya..
Lagi satu,bila tengok harga,macam lebih best kalo beli bekas nonstick jer..ehee..yang aku ada selama nih adalah berus baking silikon tu aje..tu pun sebab...tak tahan tengok sebab comel sangat! Tak pernah guna pun lagi..ngehee..
Tapi bila tengok sana sini me'nyilikon'kan dapur masing2,keinginan tu mencuba tu pun ada juga..rembat laa beberapa biji acuan kecil..tapi tak guna jugak..ngeee..
Macam tak konfiden jer nak bakar acuan yang sebijik macam getah
Pastu kan,bila gi soping lagi baru2 nih..sempat jugak merembat lagi acuan silikon nih, atas sokongan cik abang..hahahaha..camner tak sokong kan..asyik putar balik pusing pusing belek2 area tu aje..ngahahaa..paling tak boleh tahan tak beli adalah sebab warna acuan tersebut..sila salahkan pembuatnya yer..bukan pembelinya..keskeskes..cantik ko..kaler biru okeh..gegege.. :P
Baru2 nih Che Mat Gebu (link n3 tu kalo jumpa nanti aku update)ada buat tayangan amal pasal acuan silikon beliau..tima kasih laa cik mat sebab entri cik mat tu laa membuatkan daku terus bersemangat menapau balik acuan silikon nih sekaligus menggunakannya.. lepas tu ada tauke silicone
Bercerita pasal 1st time guna nih..aku rasa aku dah betul laa cara guna semua..sebab try guna tu malam tadi,pastu baru baca tips dari TTM tuh pagi nih...yang aku tak buat jer adalah rendam dalam air suam tu..yang lelain semua aku buat seperti yang beliau cadangkan..hehe..
pastu aku nak tambah ni,kalau nak simpan acuan silikon nih,sebaiknya bungkus dalam bekas plastik supaya habuk2 bersusah payah sikit nak masuk..nanti nak cuci pun tak laa rumit sangat..betul tak?:D
Masa nak bakar tu anak aku yang sulung(banglong) risau jer tengok.betul ke nak bakar nih?tak ke cair nanti..?aku pun kata kat dia,nanti kalau cair,banglong yang cuci oven nih,okeh?banglong pun mempersoalkan kenapa dia harus cuci sedangkan mak yang bako..muehehe..saje jer gertak budak tuh..bayangkan laa kalo harus cuci getah cair dalam oven.. :D
Meh tengok hasil baking2 menggunakan silikon nih..yang takde acuan silikon lagi leh laa skodeng2 kat kedai bakingware berhampiran anda yer..*saje nak jangkitkan virus kat korang yang lum guna tu..hehe
Yang kat atas tu acuan silikon..yang kat bawah tu melamine..bukan yang mahal2 pun yang biasa2 aje..tu pun terrr ikut balik satu ketika dulu..siap peluk lutut merayu2 nak ikut aku balik tuh.. <- cerita rekaan semata2
Kek aku nih agak merekah lak..mungkin sebab suhu terlebih..tapi aku dah guna suhu rendah dari biasa..tak pe laa..bukan di situ point kali ni..ehehe..sila fokus kat acuan silikon tu ye..hihi
Belum sempat sejuk beno pun masa aku bukak nih..excited tuh lebih2 lak..haha..biasa laa..pestaim katekan..hikhik..
Kat sini aku nak kongsikan tips yang aku amik(copy n paste) dari blog TopsyTurvyMum yer..TTM,izinkan tak nih?ko x ijinkan haku hangkut jugak..muehehe..Terima kasih atas perkongsian tips nih yer.. ;)
Buat korang yang tak jumpa jugak silicone bakeware nih,sila2 laa order dari dia..aku pun tak tau camne..nak tahu lebih lanjut..sila terjah blog beliau kat
Cara Menggunakan Silicone Bakeware: [Tips dari TopsyTurvyMum]
1. Cuci bersih2 sebelum guna, rendam dengan air suam dulu pastu basuh guna sponge dengan sabun. Sponge lembut jgn guna yang keras. Setiap kali nak guna pun cuci dulu sebab dia senang perangkap habuk.
2. Sapu jugak dengan minyak atau marjerin atau butter walaupun manufacturer kata tak payah. Jangan ambik risiko.
3. Ada yang komplen shape dia lari . Memang la sebab dia lembik. Cara untuk mengatasinya, letak silicone baking pan tu atas flat metal baking tray dulu. Lepas tu baru isi cake batter. Angkat flat metal baking tray tu sekali masuk dalam oven.
4. Kalau untuk cupcake, muffin atau yang ada character mould tu, silalah kurangkan suhu oven 20C dari suhu dalam resepi. Sebab dia cepat masak.
5. Cara senang nak keluarkan, terbalikkan dulu kemudian twist sket2 sambil tekan bahagian tengah.
6. Boleh juga jadi acuan agar2 atau aiskrim sebab boleh simpan dalam fridge dan freezer juga. Suhu yang dibenarkan boleh check kat silicone yang korang beli tu. Biasanya antara -40F hingga 500F.
Haa..jangan lupa juga tips tambahan aku bagi tuh..*nak jugak menyelit kalau nak best,buh dalam bekas plastik(selepas dikeringkan) semasa menyimpannya yer..senang sikit kerja mencuci..terutama jika korang jarang2 sekali menggunakannya..
Ada tak kawan2 yang nak tambah tips penggunaan atau penyimpanan atau apa2 laa nak dikongsikan di sini?sila2 laa tinggalkan komen korang yer..terima kasih
1. Cuci bersih2 sebelum guna, rendam dengan air suam dulu pastu basuh guna sponge dengan sabun. Sponge lembut jgn guna yang keras. Setiap kali nak guna pun cuci dulu sebab dia senang perangkap habuk.
2. Sapu jugak dengan minyak atau marjerin atau butter walaupun manufacturer kata tak payah. Jangan ambik risiko.
3. Ada yang komplen shape dia lari . Memang la sebab dia lembik. Cara untuk mengatasinya, letak silicone baking pan tu atas flat metal baking tray dulu. Lepas tu baru isi cake batter. Angkat flat metal baking tray tu sekali masuk dalam oven.
4. Kalau untuk cupcake, muffin atau yang ada character mould tu, silalah kurangkan suhu oven 20C dari suhu dalam resepi. Sebab dia cepat masak.
5. Cara senang nak keluarkan, terbalikkan dulu kemudian twist sket2 sambil tekan bahagian tengah.
6. Boleh juga jadi acuan agar2 atau aiskrim sebab boleh simpan dalam fridge dan freezer juga. Suhu yang dibenarkan boleh check kat silicone yang korang beli tu. Biasanya antara -40F hingga 500F.
Haa..jangan lupa juga tips tambahan aku bagi tuh..*nak jugak menyelit kalau nak best,buh dalam bekas plastik(selepas dikeringkan) semasa menyimpannya yer..senang sikit kerja mencuci..terutama jika korang jarang2 sekali menggunakannya..
Ada tak kawan2 yang nak tambah tips penggunaan atau penyimpanan atau apa2 laa nak dikongsikan di sini?sila2 laa tinggalkan komen korang yer..terima kasih
Hasil pertama menggunakan acuan silikon..bestt2..jakun betul la kan.hehe.. :P
sue..aku pun tak de lagi acuan silikon ni...
ReplyDeleteteringin gak ...
nanti kene cari tg betul2 berkenan..he..he..
senang yerk sue guna acuan ni...
tengok kek kau tu cantik jerk bentuknya...
wehhh...asyik cakap pasal acuan ni jerk...tu kek apa tu...nampak sedapp jerk...
@Mas
ReplyDeletetuh laa mas..aku pun baru try guna nih..ada pelbagai pesen gak acuan nih..ada gak yg bentuk tray tu..acuan kecik2..leh tengok kat blog mat gebu atau TTM tu..aku nak bg link pun berzaman tunggu loading carik ni ha..hehe
ops mas..lupa aku jawab..kek tu akan ada entrinya kemudian..hahaha.. ko nak teka ke kek apa tu mas? :P
ReplyDeleteacuan silikon pun bervirus juga ye hasue...hehehe...
ReplyDeleteakak ada gak beli beberapa acuan masa kat adelaide dulu...tapi jarang sgt guna kecuali acuan muffin. tak tahulah kenapa.
tapi acuan silikon ni mcm2 warna...tu yg buat geram, meriah dapur kita jadinya hehehe.
thanks for the tips tu....
wahh.best2 siap bagi tip segala..esok lusa mahu sambar gak. tak kiralah dia nak tekup kat lutut ker kat muka ker k.ct nak gak. nak menangis sampai kuar air mata biru pun k.ct sanggup beli ni sue..hahahaha
ReplyDeletekak sue,
ReplyDeletesaya suke kejadian lepas masak...berbunga bijik mata tgk...yg letih time nak masuk dlm oven...aiyoooo..!!! menari2
bape hengget erkk acuan tuh?
ReplyDeletekire ko kuar kan kek tu dia melondeh skali la acuan tu ye..tak dapat imagine.aku rasa cam plastik lembik je..tak pe..aku tengok kengkawan demam silikon dulu ler.. erkk silikon tuk menda lain tak beli ke mek..muekekeke
ReplyDeleteSalam Sue.. huh sama teruja bila membaca.. dialog dalam hati sama cam (banglong) x cair ker.. tang warna tu.. huh sendiri mau hingat sangat menarik.. setakatni x der n x pernah jumpa lagi.. akanku cuba jelajah nanti he he he he
ReplyDeleteaku teka kek durian lah.kiki
ReplyDeletesue, akak tetap gris acuan ni tiap kali nak guna sbb tak nak amik risiko kek melekat..rasanya sue guna yg cosway kan.. sama cam akak punya.. kaler biru jugak!! :)
ReplyDeleteowhhh benda alah ni yg merayu2 memeluk lutut aritu ek.. yg antu mak limah ikut balik tu ek.. hihih
ReplyDelete@Suzi
ReplyDeletevirus sihat ke arah kemodenan takpe kak..hihi..
haa..tu laa pasal..aritu masa nengok xde lak kaler biru..xde laa beria sgt..ni ade lak kaler tu..mana bisa thn..mmg kalerful,mcm2 warna ada..menggoda jiwa raga tul..hehe
@CT Delima
ReplyDeletehahaha..lawak laa kak ct neh.. sambar kak jgn x sambar..harus teruja je bila melihat kat kedai kang..hehe
@hani
ReplyDeletedah cuba tips no 3 tak? ke masih menari2 gak?hehe..hasil lepas masak mmg best kan..pastu bakar pun lebih kejap dari guna bekas biasa..
@chikadakbiru
ReplyDeleterasanya tengok tempat gak kot..yg nih akak beli sekitar rm20 je..tak tau laa murah ke mahal ke..tapi sebab biasa beli bekas aluminium atau nonstick jer..macam agak mahal laa jugak..haha..yg kecik2 cinonet tu akak ada gak rembat dier jual rm4.90 sejibik..leh servay kat area CB sana..kot2 harga lain2.. kalo yang branded2 tu mahal laa kot..hehe
@izahdaut
ReplyDeleteye betul..puan boleh rujuk gambar yg ke tiga yer..(tunjuk guna ibu jari nih..sopan katekan..haha)
silikon nih cammana nak explain yer.. cam getah tayar beskal..gitu laa kot..hehe..tapi takde bau laa..
jangan lak ko try guna tayar beskal wat eksperimen..haha..
tapi nak cuci pun senang jek..nak simpan pun sng gak..x perlukan area yg banyak..
yg silikon mende lain tu x hengen laa..i original okeh..kakaka
@HALAMANKU
ReplyDeletewaalaikumussalam erma..
memang saspen jer..tapi bila dah siap bako tuh mmg teruja sesangat..hehe..
nanti try laa skodeng2 kat area erma..ntah2 murah je kot?hehe
hoho.. slalu gak skodeng silicon bakeware nih... tp bila pk takut cair x bli pun.. duk skodeng jerk lah..
ReplyDeleteeh.. kira murah la tu... ari tu kak rose tengok kat Empire, acuan yg cam tu harga dia 59.90 tau! brand tescoma. muffin tray yg 6 biji pun dah 49.00 entry kak rose kat sini... http://seripayaku.blogspot.com/2011/04/silicon-bakeware-jom-cuci-mata.html
ReplyDeletesori, siap iklan lagi... nak kasi dia peluk lutut ikut balik!
eh.menda ni yg lembik2 tuh kan...murah sgt harganya
ReplyDelete'kejakunan' Hasue dah sampai pd akak ni, lagi tak penah tengok yg real sb che abe akak mmg jarang bw gi kedai2 seumpama tu..
ReplyDeletehantor ler ke KK, tayang je kt blog buat org terlior pulak...
cantik juga bila bakar dalam bekas tu ye....tapi tak berapani nak cuba. buat dlm loyang biasa pun terkial2 nak bakar...
ReplyDeletehuhuhu..huwaaaaaaaa...
ReplyDeleteakak lagi jakun.nengok pun tak pernah..kalau ada nengok pun tak tau pulak yang itu silicone...sob3..sedih tau nih..
@izahdaut
ReplyDeleteadehh..tergendala lak mreply komen.. kena gak kat komen ko lappy aku kong..ngahaha..
salah2 tekaan ko tuh..not even close..haha
@K.Nor
ReplyDeletea'ah kak..kite gris gak..cuma cam main2 jer gris..tak sekata..x beria cam nak menggris acuan biasa..ala kadar gitu..sebab nak ngetest separuh2..haha..
kat atas tu saje je tunjuk acuan tuh flex,walaupun boleh jer buat cam acuan biasa kan..hehe
bukan beli kat cosway nih kak..kat kedai supermarket biasa jer.. biru gak?best2.. ;)
@K.Nor
ReplyDeletehahaha..nih laa antaranya tuu yg nak ikut balik umah aritu tuuu..pastu ada lg anak2 dier dan kazen skali..haha
@Puteri Salju
ReplyDeletekalau sah2 dia kata silikon kat situ,sah2 x cair nyer..jgn bakar lebih daripada 230c(leh carik n3 mat gebu pasal silikon nih)
Salam Hasue:)
ReplyDeleteWahh...demam silikon dah dia hehehe..Senang je kan takyah tunggu sejuk nak keluarkan.
Kadang ada jenis yg 1st time bako dia ada keluar bau getah, tu yg kena rendam air suam cuci betul2 dulu elakkan bau getah tu la. Kalau takde ok la tu.
@Kak Rose
ReplyDeletewahhh..kire separuh harga tu kak..mesti nanti dier buat sale dier kurgkn sikit harga semua org berebut..padahal mmg harga murah pun..hehe.. pekedai amik kesempatan dgn mmbawa brand diorg kot kak..huhu..dah tgk kat blog akk td,mmg byk pilihan tu..kat sini ade bbrpa pilihan jer..x byk..
yg sy punya nih x branded pun..asal ado..ngeee..
@Ryo Azhar Rahza
ReplyDeleteyer betul!berapa hengget kat sana hah?
@~~zAnAfAhMi~~
ReplyDeleteche abg x bw,apakata akk yg bw che abe akk ronda2 area bakeware tuh..hehee... kat sana byk kedai bakeware x kak?
@Wanieyra
ReplyDeletekata org,belum cuba belum tahu..hehe..leh cuba untuk menambah ilmu di dada iera..yg bestnya nak simpan tu mmg x memerlukan ruang beso
@anymz
ReplyDeletehaha..sengih bace org kesedihan nih..takpe kak..bkn akak sorg je jakun nih..sama laa kite..tp kalo acuan lompang getah tu..jangan dibako lak yer.walaupun iras2..hihih..
yg silikon nih dia lembik2 jer..tengok demo kat gambar ke tiga tuh..pastu biasanya kat packing dia ada bgtau laa yg tu adalah silikon.
dah2..jangan nanges yer..hehe
@TopsyTurvyMum
ReplyDeletewaalaikumussalam..
ooo..ada jenis ye..sibbaik yang nih x berbau..hehe..memang best je guna mende alah ni..tapi untuk kek lapis macam xleh kot sebab banyak pergerakan..jap nak angkat kuar masuk aben kan..hehe..thanks ye kongsi tips
x sampai seploh hengget pun...yg pasti x free la.hahaha
ReplyDeleteTadi dah baca2 n3 sue ni, tapi kasi peluang org lain komen dulu heheh
ReplyDeleteAkk pun jakun gak sue kalo acuan2 lembik gini, cam tak percaya je boleh masuk oven tu, ptt la banglong fikir gitu, kalo akk pun gitu gak fikirnya
kalo letak agar caya lah heheh...byk sikit peten kek nnt, comel je nampak kaler blue gitu
best guna silicone bakeware ni..nieza memang selalu guna pun...senang nk keluarkan kek tu...kalau buat puding guna tu lagi senang rasanya rega kat Msia lagi murah kot...tapi kalau kat sini kalau rajin pi tgk time sale tu ada la murah pernah beli 1 yg reganya rm25 jer.
ReplyDeletehehe..akibat tgk chef mat gebu ada..saya terpengaruh.br cuba beli yg muffin punya.sedang dlm proses memasak.sgt gementar dgn hasilnya.tp saya wat apam dulu.gerun nak bakar.takut cair.jakun kan saya?huhuhu
ReplyDeleteBoleh tahan juga harga acuan silikon tu...baru nak belajar guna...harap ok lah.
ReplyDeleteBekas ni masuk peksa pt3
ReplyDelete