Kek gulung versi amatur..huhuu..ada gak pecah skit ujung tu..hermm..harus rendam dalam soflan laa tangan nih gamaknya..
Jom kite potong lak..
Intinya ..dah sapu cream cheese frosting tu ,aku sapu lak strawberry filling nak bagi rasa stoberi ha..nak potong2 buah stoberi cam che mat tuh tak mampu..sebab kat sini takde jual..tskkk tskkk..kang kalo potong pisang lak cam tak kena lak kan..hahaJom kite potong lak..
Jomlah kita semak resepi simple ni..resepi asal dari Wendy Kor dan aku amik kat umah Che Mat Gebu,blogger masakan lelaki yang ngetop alaf ini..terima kasih keduanya..aku panjangkan resepi ke sini lak ehh...selamat mencuba!
Resepi Asal: Che Mat Gebu
Ubahsuai: HaSue
Strawberry Swissroll (cream cheese filling)
BAHAN A :-)
2 putih telur gred A
1/8 camca teh cream of tartar
40 gram gula halus @ castor
BAHAN B :-)
40 gram tepung halus (mat guna tepung gandum)*-hasue guna tepung hongkong
1/8 camca teh baking powder*
1/2 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
20 ml minyak jagung (mat guna minyak masak)
2 kuning telur gred A
1/2 camca teh esen vanilla
15 ml air
25 gram gula halus @ kastor
Secubit garam
Sedikit pewarna merah jambu
BAHAN C :-)
60 g cream cheese
1/4 cawan butter ( lebih sedap guna unsalted)
1/4 cawan gula icing
1/2 sudu besar susu sejat
1/2 sudu besar perahan lemon
Strawberry filling secukupnya
CARA MEMBUATNYA :
1. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser loyang kek berukuran 8 inci x 8 inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
2. Dalam satu bekas, satu kan semua bahan2 B dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati. Ketepikan.
3. Putar bahan A hingga kental, kemudian masukkan ke dalam no. 2 dan gaul dengan kaedah kaup balik hingga sebati. Masukkan sedikit pewarna dan gaul biar sekata.
4. Tuang dalam loyang kek, ratakan dan bakar 15 minit. Keluarkan dari oven, terbalikkan kek dan buang kertas alasnya. Biar sejuk sedikit.
5. Putar bahan C sehingga gebu dan berkrim. Sapukan di atas permukaan kek. Selepas itu sapukan strawberry filling di atasnya rata2 dan gulung kemas2. Simpan dalam peti sejuk 1 jam sebelum dipotong dan hidangkan..
Seronok seisi rumah ngap ngap ngap..sekali hidang terus licin...sedap laa teww..lenkali kite buat lagi yer.. ;)
P/s: Tenet masih mengong..kenapakah..
amboii! gebunyaa! mtk kamek serol!..lapar dah tok nanggar...nak molah tp lom gik sampey seru tok..hihi
ReplyDeletelawo giler...dah mcm pro je menggulung ye..aku buat pecah lah weh...abeh gitu je la..eh aku nak try la kek gulung yg ni..dulu nak try tapi bile guna whipping cream inti tu, mood aku merudum kejap.sebab anak aku tak leh makan cream gitu..tapi kalu guna cream cheese ni, mcm best je kan..nak jugak la rasa.lagipun guna 60gm je kan..
ReplyDeleteko gulung cemana ek?ada kata kena gulung masa panas2..ada kata gulung guna yg tirai lidi tu kan..atau gulung guna plastik ..aku gulung habis pecah..
erkk tak berenti2 lagi ke menaip nyer ni?ngehehe
omg!!!!! best sgt tgk gambo.. mesti lg best klu dpt rase... abis la my diet....
ReplyDeletemenggoda betul. gulung pun dah cantik bangat dah
ReplyDeletesue...cantik betoi swissroll kau tu...
ReplyDeletemenggoda aku betoi...
dah abiss sue..aku balik la...
kak Sue.. comeynyer kaler pink! suke!
ReplyDeletesy wat xpenah jd lembut.. muahaha~
sue, buatkan lg utk akak 2 roll... 2 roll tau!! :)
ReplyDeleteAssalam sue..cantiknya swissroll tu..kaler pun comel je
ReplyDeletesedap kan??..dah musim mengeroll ya sue?..order nak satu roll..ala satu jek..bukan dua..hehe
ReplyDeleteYa ampunnnn cantiknya swissrollmu itew...tak kelip2 mata akak memandang kek ni..menawan sungguh...leh buatkan akak punyer tak...alaaaa bolehlah...tak bnyk..10 roll jek...leh kan...
ReplyDeletewarnanya memang menggoda sungguhlah..
ReplyDeleteTengok swiss roll hasue....teringin lak nak menggulung swiss roll...lama dah kak cek tak buat swiss roll ni...
ReplyDeletesue..pasni kena bg tips wat ni plak ya..cun gilers nih..aku sukak..mau segulung tu aku mkn sorang!!! :)
ReplyDelete@DJ Dayang
ReplyDeletenangga kek pun pandey lapar indah ktk tk eh...sikda2..dah abis dah deng..balit nun gulong dirik mpun..ekeke
@izahdaut
ReplyDeleteAda gak pecah ujung tu skit zah..huhu..sebab kek tu mmg kena gulung masa masih pns2 lg..n cara2 yg ko katekan tu mmg ade kebenarannya..ikut keselesaan memasing n thp kesenangan kite la gak rasanya..kalo aku yg x pandai ni mcm menyemak je nak guna tirai lidi yg biasa org guna utk gulung sushi tu wpun rasanyaa aritu aku ada beli..ngeee..
Kalo ada sarung tgn plastik yg nipis tu,guna tu jer..so kek x lekat kat tgn n bersih pun bersih laa..kalo takde x kesah laa kan..
step paling penting adalah diawal gulungan tu..harus kemas2..lepas tu pegang kejab2(kemas2) guna dua belah tgn,sambil gulung,sambil terus pegang kemas..mcm kite xnak laa kek tu berjauhan dr inti,,tp jgn tkn kuat sangat takut kek penyek..aa,gitu laa lebih kurang..hehe..ko phm ke idak ni.aku pun x pndai sgt ni zah..ekeke
ko try laa inti nih mmg sedap la pd tekak kitorg sekeluarga..aku pun x sangka leh abis sekali harung bila semua ngadap nih..hihi
@Dr MizEd
ReplyDeletesila2 laa jamu mate ye..kek nya pun dah abis nih..hee
@zarin
ReplyDelete..Kalo dpt rasa mesti best kan...(tlg smbung ayat)
@Mas
ReplyDeletesibbaik ko dah balik mas..kalo x terpaksa aku ulo brg sepotong 2 tuk ko kan..ngeee ngee...mas,ko buat laa kek gulung nih..sedap owh mas!
@tun_telani
ReplyDeletepompuan nih suke kaler pink ke?hikhik...abis tu jadi apa?
@K.Nor
ReplyDelete2 roll ek kak?kurang skit laa..ek?buat sepotong je bleh x?ehekk
@Kak Rosaliza
ReplyDeletewaalaikummussalam kak..sibbaik x buh kaler biru kn
@anymz
ReplyDeleteagaknya laa kak..x pun dah musim mengetam padi skrg nih..ehehe..kalo nk order pengeras nya kerbau seko...alaa kak,seko jer..bkn 2.. ;P
@Yatie
ReplyDeleteah?10 roll 'jer' kak?bolehhh..bolehhh..!boleh berangan laa yer kak...muehehe
@kak ina kl (2)
ReplyDeletetp sy rasa kalo ltk kaler biru lg menggoda la kak..ehee
@cik cek
ReplyDeleteapa tunggu lagi kak cek..sila2 laa gulungkan brg segulung 2 utk diriku jua..ngeee
@Deliah's Deli
ReplyDeleteTips dah bg kat komen reply komen mek ijahdaut ats tu..tp kalo nk tips bgambar,tungguuuuuu..kalo aku rajin..hihi..
err,segulung ko mkn sensorg?baik x yh gulung jer kalo gitu..ekekee
nice roll! akak surrender bab2 menggulung kek ni..:)
ReplyDeletePesall 25x lebih lawaa dari aku punnya nihh..huhh jelesss okeyy..
ReplyDeletea'kum..nmpk sgt menawan la swiss roll akak. huhu.. nk try juga la, sbb guna loyang 8x8 senang sikit banding guna loyang yg saiz lain (oven sy kecik je). hehe..
ReplyDelete