Tuesday, March 15, 2011

Resepi: Puding Roti Karamel

Terasa bingung juga hati nih..tak pasti sangat secara spesifiknya kenapa...
Cuba upload gambar tadi tak lepas2 gak..jadi rest kan lappy kejap..sebelum mencuba untuk kesekian kalinya..
Tanpa disangka2, berjaya lak upload 4 gambar sekaligus..macam hilang terus bingung di hati..
Sebenarnya bingung tu bercampur baur juga antara tenet mengong dan bila berkesempatan entri2 dari blog2 lain berkenaan tsunami jepun tu..tak dapat bayangkan perasaan mereka yang di sana..semoga selamatlah semuanya walaupun dah beberapa hari berlaku tapi semuanya seperti belum berakhir sepenuhnya.. Harap perkara lebih buruk dapat dihindari dengan izinNya jua..

Okaylah,berbalik kepada menu yang berposing sakan ini..nampak gaya ramai juga yang sudah mencuba resepi dari kak rosaliza nih..dah k.i.v resepi nih dari tahun lepas lagi...memang lama,sedangkan senang amat nak buatnya..Maklum laa,kat umah ni suka layan puding karamel tanpa roti..Kalau aku,mana2 pun semua aku telan...opss..lahap beno bunyinya.heh :D

Tapi puding kak rosaliza nih memang sedap, gebu,lembut dan halus teksturnya..
kan roti tu dah siap2 blender..kalau tak suka roti yang halus,boleh laa carik2kan ajer roti tu yer..memandai je aku nih.eheh

Ramai juga blogger2 masakan yang dah mencuba resepi nih kan..masing2 kate memang sedap..hehe..
Jadi kepada penggemar puding roti tu,haruslah mencuba sendiri yer.. :D

Aku guna kaedah bain-marie juga untuk resepi nih..sekarang nih memang puding yang dikukus aku bakar guna kaedah tu je laa sebab malas nak ngukus di samping tekstur yang lebih memuaskan..


Resepi aku ambil dari blog Kak Rosaliza yang sekarang tengah bercuti ke kampung halaman beliau..mekasih kak liza,puding nih sedapppp..nak kongsi makan akak kat kampung lak...selamat dah puding sepotong..ehee

Puding Telur Beroti / Puding Telur Beroti >> Kak Rosaliza

Bahan2nya

~ 3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
~ 4 keping roti gardenia
~ 3 biji telur - di pukul manja dan di tapis
~ 2 cawan air suam
~ 1 Atau 3/4 cawan susu pekat manis
~esen vanilla

Cara- cara

Dengan menggunakan loyang, sediakan gula hangus........kemudian ketepikan. Panaskan pengukus..... Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu. Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Kemudian masukkan adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak..

Nota Biru:Sue bakar guna kaedah bain marie~letak loyang adunan berisi puding di atas loyang yang berisi air panas barulah dibakar seperti biasa.Bakar pada suhu 175c selama lebih kurang 50 minit bergantung jenis oven..


Makan sejuk2 puding ni..emmpph..yummmmyyy!!

Baru perasan sebenarnya nama resepi kat blog kak rosaliza puding telur beroti/berkremer..memandai jer ejas nama..tapi bak kate kak rosaliza tak kisah laa nama apapun..yang penting sedapppp!!

21 comments:

  1. Salam sdp tu nyam nyam lama x buat , nak rasa 3 potong boleh...

    ReplyDelete
  2. salam..memang nampak sedap..tapi takut manis buat kita

    ReplyDelete
  3. walau pun akak fail dlm memasak kuih.. this recipe looks yummy.. nanti nak try.. :)

    ReplyDelete
  4. sy nak terai...tak sabar ni..nom..nom..nom..

    ReplyDelete
  5. nak jugak..ada lagi dak?bagi aku sikit nak rasa.sedap tengok kuah banyak2 tu

    ReplyDelete
  6. mcm nyaman jak puding tok oo...maok juaklah kmk molah klak. kmk pun suka bakar cara bain marie jak mun ada karamel tok. lagik nyaman dan berkrim jak rasanya.

    ReplyDelete
  7. Kak sue oii nih ke puding yg ssh sgt nak upload tuh yer,ngeehehe,kak nak tanya puding nih manis sgt x?Bak nak rasa yg akak sepotong leh x,kita tkar ngan c baldu cis nih..

    ReplyDelete
  8. sue nmpk mengancam ler puding tu ,kita pun duk intai2 dah tp M mengatasi segalanya

    ReplyDelete
  9. @Sheila Shafea
    boleh je kak..lepas tu 44 ari dipantangkan utk akak okeh..hehe

    ReplyDelete
  10. sue...bestya puding ni....
    nampak sedapp sangat..
    terliur aku tengok..

    ReplyDelete
  11. @Mar
    org yg gagal kalau semangat nak buat,pasti berjaya je buat benda yg dia pernah gagal buat.. selamat mencuba kak ;)

    ReplyDelete
  12. @izahdaut
    utk aku ade sikit lg,utk ko xde lak..ehee.. memang suke je kuah banjir2 nih..hihii..saja2 letak air lebih,senang nak ejas nak siram puding ngan lebih kuah atau nak kurg.ngee

    ReplyDelete
  13. @DJ Dayang
    menar yaa..bagus ktk molah nun..jgn lupak polah lebih pakey kmk skali..hehe

    ReplyDelete
  14. @Zaliedana
    Hehee...yer ler cik adik..ini ler puding nyer..gigih juge nak upload bertemankan tenet mengong nih..
    Puding berkaramel2 nih bg akak laa ek,sng je nak ejas manis tu..tang karamel tu sila kurangkan gulanya,pastu buh air..kalo x buh mmg menepek jela karamel kat puding..akak suke jer yg ala2 banjir gitu..sbb dah campur air,ia xlah manis sgt.hehe..terpulang kepada selera memasing,tulah kelebihannya masak2 sendiri ni kan.. ;)

    ReplyDelete
  15. @Chik Mimi
    sila delete M n tukar kepada R,pasti M dapat diatasi kak..hehe

    ReplyDelete
  16. Assalam Sue..akk kalo buat puding ni selalu kuah paras lutut je, kali ni akk nak cuba paras hidung pulah, anak2 akk pun suka yg banjir2 kuahnya.

    mekasih sue cuba resipi yg simple ini

    ReplyDelete
  17. sangat sedap n teringin nak try..

    ReplyDelete
  18. salam..sedap resepi ni..semua family saya suka puding ni..thnx byk..bkn senang nk dpt resepi yg btul2 jadi dlm internet ni..syukur jadi..ptg td buat, x smpi mlm dh habis pun..cuma bg saya manis sikit kot..sy mkn tawar..hehe..thnx..

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^