Hari ni dah awal2 pagi berlakunya drama swasta..episod suami ke luar daerah lagi..si isteri pun cam biasa laa kena tinggal harus muncung tu boleh diikat dengan riben..tapi kejap je laa..tak elok laa suami kuar rumah tengok isteri muncung2 je kan..hehe. Harus berikan senyuman paling manis dan comel untuk suami kenang sepanjang perjalanan nanti..hikhik.*ayat gedik
Di samping tu anak2 juga memainkan watak penting dalam episod tersebut..bila si anak kecil menari2 mengikut aksi penari kat tv tanpa ikut sangat rentaknya..hehe
Melihat anak paling kecil (esok baru nak menganjak usianya 4 bulan) itu pula suka ketawa ikut suka hati beliau je..dah laa jakun dengan tangan sendiri,sungguh menggelikan hati bila mata dia sampai terjuling tengok tangan sendiri..hahaha..best jer tengok telatah budak2 nih..
Baiklah,kita lupakan episod drama swasta hujung minggu itu..jom lah kita ngadap sarapan pagi pula..
Pagi ni kita sarapan ringkas2 aje yer..meh jamu mata anda semua dengan kuih bakar ataupun bingka perisa gabungan nestum dan pandan.. Semerbak jer aroma nestum dan pandan ketika bingka nih dalam proses pembakaran..Resepi asal tak letak pandan tapi aku saja je nak ada gak rasa pandan tu.heh..
Bingka nih ada kelainan dari bingka pandan biasa sebab buh nestum tu kan,bahagian atas bingka tu memang crunchy jer..kalau nak extra crunchy boleh laa bakar lagi garing okey...haa tu laa kelebihan main masak2 sendiri nih..nak lebih itu ini,kurang itu ini..kita jer yang pandai ngejas nya..kan kan? ;)
Bingkanya memang lembut jer..dan atasnya memang garing dan agak rangup!
Terima kasih DatinLulu@myresipi.com yang kongsikan resepinya kat myresipi.com tapi dah didurhakakan olehku..durhaka pun manja2 jer..harap2 tak kena sebat laa..eheee
Resepi di bawah ni aku dah siap edit untuk rujukan sendiri di masa depan atau untuk mereka yang berminat nak mencuba sendiri eh..Aku buat separuh adunan dari resepi asal..ingat yer,nak tengok resepi asal..sila klik link di bawah..
Bingka Nestum Pandan Crunchy
Source: DatinLulu@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan ( loyang 8x8 inci )
* 1 cawan tepung gandum
* 1 cawan santan
* 1/2 cawan susu sejat
* 2 biji telur gred A
* 1/3 cawan gula pasir
* 1/3 cawan susu pekat manis/krimer manis
* 1/2 sudu besar tepung jagung
* 1 sudu kecil garam halus
* 1 sudu besar butter - dcairkn
* 1/2 sudu teh pes pandan
* 1/2 sudu teh esen vanila(optional)
* 3/4 cawan nestum original
*Nestum secukupnya untuk ditabur di atas adunan
Cara-cara
1. Panaskn oven 180'C. Blend / kisar semua bahan
3. Sediakn loyang, masukkn 1 sudu besar butter & panaskn datas api yg kecil...
4. Masukkn/tuang adunan kedlm loyang, tabur bijirin nestum di atasnya
5. Bakar 45-50 minit @ sehingga masak (bergantung suhu oven)
6. Selamat mencuba & menikmati hasilnye..
Resepi di bawah ni aku dah siap edit untuk rujukan sendiri di masa depan atau untuk mereka yang berminat nak mencuba sendiri eh..Aku buat separuh adunan dari resepi asal..ingat yer,nak tengok resepi asal..sila klik link di bawah..
Bingka Nestum Pandan Crunchy
Source: DatinLulu@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan ( loyang 8x8 inci )
* 1 cawan tepung gandum
* 1 cawan santan
* 1/2 cawan susu sejat
* 2 biji telur gred A
* 1/3 cawan gula pasir
* 1/3 cawan susu pekat manis/krimer manis
* 1/2 sudu besar tepung jagung
* 1 sudu kecil garam halus
* 1 sudu besar butter - dcairkn
* 1/2 sudu teh pes pandan
* 1/2 sudu teh esen vanila(optional)
* 3/4 cawan nestum original
*Nestum secukupnya untuk ditabur di atas adunan
Cara-cara
1. Panaskn oven 180'C. Blend / kisar semua bahan
3. Sediakn loyang, masukkn 1 sudu besar butter & panaskn datas api yg kecil...
4. Masukkn/tuang adunan kedlm loyang, tabur bijirin nestum di atasnya
5. Bakar 45-50 minit @ sehingga masak (bergantung suhu oven)
6. Selamat mencuba & menikmati hasilnye..
mek sue ni rajin tul membako..kite bako..kite bako..haha..
ReplyDeleteeh sue, bingka ni banyk rasa nestum ke bnyk rasa pandan ke banyk rasa lemak kelapa.paham ke soalan aku neh? cam best je, nk jugak aku try testing bakat bingka nestum lak.nestum bnyk lagi dlm stok tu...
ek eleh.tak larat aku asik drama swasta je.tengok cam aku, filem antarabangsa weh..hahahaaaaa
nak tanya soalan sama dgn izah.. akk tak da stok nestum stok oat mmg banyak.. klau tukar dgn oat agak2nya sedap jugak ke sue..
ReplyDelete@izahdaut
ReplyDeletesebab aku guna pes pandan yg skali ngan pewarna tu..rasa pandan tu mmg ada laa..pastu nestum tu kan aku blend skali..rasa dia pun ada gak..hahaha..apa punya penerangan laa kan.. dia mmg gabungan laa,x asing2..tp yg pasti masa gigit tu mmg terasa laa kenestumannya sbb penyebab crunchy tu pun nestum kan..sng cite,ko cube je sndiri..ahak
eh?ko bukan drama kerajaan ke?eheee
@dZana
ReplyDeletejawapan sila rujuk di atas ye cikgu..hihi..
kalau ikut tuan punye resepi tu katanya oat x sesuai kot kak.. lgpun oat nih x crunchy kot kalo dibakar..tp kalo dari segi perisa dalam bingka tu rasanya mcm ok je kan..tp x pnh try lg..akak nak try ke?nanti citer laa rasanya camne.
bau semerbak sampai kat umah akak la sue..nnt soh la zhariff tu tulun anto 4ketoi
ReplyDeletesue...sedapnya tengok bingka ni..
ReplyDeleteaku tengah pikir ni rasa nestum tu macam mana...
baik aku angkat bingka yang tak potong lagi tu..kau tak kasi pisau, kene la aku bawa bingka ni balik kerumah aku, boleh potong kat sana..wakakaka
nanti aku try resepi ni..masuk liat dulu...he..he..
cantik jer aku tengok bingka kau ni....
alamakkk...tersilap taip....
ReplyDeletemasuk list...bukan liat..nanti tak pasal2 kau gelakkan aku...
jangan gelakkkkk...tutup mulut tu...he..he..
sedap nya...lapar..
ReplyDeleteassalam sue..wah sedapnya bingka ni, akk nestum xdak, kalo oat boleh tak heheeh. sedapnya bila tgk bingka tu
ReplyDeleteberapa hari lh pulak kena tinggal tu,
As'salam Sue ye lah akk pun dah tertawan gan bingkani mmg npk kuihnya basah dan ragup di atas akk suka kuih cam ni...ank pun suka gak masaing2 dah suruh wat...insyaAllah ada masa nnt nak try...
ReplyDeleteas salam sue. biasa makan bingka ubi. bingka nestum ni sekali tengok macam kuih bakar je :)
ReplyDeletekak mass... muahahahhaha~~~ sorry, dh tergelak dulu dr baca komen jgn gelak ;p
ReplyDeletekt umah xde nestum laa.. nk gi usha resepi kek sarawak laa.. byk kt dapur akak nih rasanyer..
ehemmm.. kalau tak mau kena sebat, meh sini bingka tu 3 potong... bungkus pakai reben tawww! hahaha
ReplyDeleteAlolo siannyer kena tinggal lagi,xperla kak sue,bingka nestum yg sedap jadi pengubat rindu,bila rindu datang bertandang,ngap seketui,pastu ngap lagi,last2 yana tenganga jer nengok,ngee..Hahaha nak gelak kat kak mas,b4 kak sue gelak,nak masuk liat wat pe kak mas oii..
ReplyDeleteSalam hasue..
ReplyDeletesedapnya tengok bingka ni, air liur dah meleleh ni..memang lain pd lain la, first time dengar letak nestum..yummynyer
Perghhh!dalam diam ko buat bingka ye??Nak secoet!
ReplyDeletePerghhh!dalam diam ko buat bingka ye??Nak secoet!
ReplyDeleteAslmkm. Best nya ada bingka, lain lak flavour ni... masuk list dulu, harap2 jgn sampai tahun depan...hehe
ReplyDelete@lina_pg
ReplyDeletememang sengaja halakan kipas gi sana td kak..nak suh akak buat sendiri..hehe..zhariff dah tido,xleh antakan..hihi
@Mas
ReplyDeletememang tergelak jer ngan komen ko nih mas...mentang2 laa s dgn a duk berjiran kan..ahahak..sibbaik ko dah siap2 warning..aku nak gelak pun tetap gelak jugak..hihihih..
nanti ada masa leh laa ko cuba mas.jgn lupa ganti balik yg ko bw balik smlm tu tau
@habsahharun
ReplyDeletenengok bingka pun lapo ke?hihi
@Kak Rosaliza
ReplyDeletew'kumussalam kak.. akak boleh rujuk kat jwpn komen kak dzana tu..pasal nk guna oat..hehe
esok baru balik kak.huwaa...huhu
@Sheila Shafeareen
ReplyDeletewaalaikumussalam kak..aiseh,semangat tul nak membaking wpun dlm pntg ye kak..hehe..
untuk orang dalam pantang boleh je kalau skip telur tu kak.
@wachak
ReplyDeletewaalaikumussalam..a'ah,mmg spesis kuih bakar laa ni wachak..hehe
@tun_telani
ReplyDeletejgn lupa kemas balik tau...haha
@Ijan
ReplyDeletehaha..kalo xde reben kena sebat x jan?
@Zaliedana
ReplyDeleteamboiii...nak suh akak ngap seketui2 kalo rindu btandang yea?kalo byk kali bertandang rindu tuh kang,berketui2 laa akak ngap..hb balik kang x kenal bini dia dah..sebijik cam bingka haa..takde pattern.kakaka
@Ladysirna
ReplyDeletewalaikumussalam..
eh,lap2 laa air liur tu..kang basah lak kibod.hehe..nanti leh laa try buat,leh ngetest rasanya camner yer..kalau penggemar bingka rasanya yg ni mmg boleh thn sdp tu
@Ryo Azhar Rahza
ReplyDeletemana ada dalam diam..ada tu..bunyi blender masa buat..ko je x dgr sbb jauh..hihih.. ko kan x suka mkn bingka..dah!gi sana
@HomeKreation
ReplyDeletewaalaikumussalam
haha..tahun dpn kita buat flavour lain lak yer along..perisa dulce de leche dah ada yg buat lum?hehe
kuih favourite ni sis...
ReplyDelete