Selera aku,memang tekak orang kampung lah!
Kalau kena hidang chicken chop vs kari ayam kampung ngan nasik memang aku tak pilih chicken chop..Kalau harus pilih potato chips vs kerepek ubi kayu,memang laju jer aku amik kerepek ubi kayu..tapi harus laa sama level sedapnya..jangan lak bagi pilihan ubi kentang tuh rangup tapi kerepek tu keras cam kayu..huhu...
Baru2 ni singgah tepi jalan dalam perjalanan dari kampung tu sempat gak laa beli kerepek ubi kayu..sedap giloss...rangup yang lembut,bukan yang keras!
Baiklah2..cerita pasal menu kampung,bertahun2 juga rasanya tak makan sayur yang menggunakan pisang muda nih..di masak lemak pedas2 memang membuka selera jer kan..pastu ratah/makan gitu aje masa masih suam..oh sedap!
Morning Sue... wah lauk pisang muder.. ni erma bawa muffin pisang ha ha ha gader2 menu pisang...ppsssttt Sue.. cantiq Langsir baru... ceria..
ReplyDeletekak haSue.. apesal nmpk cam kari? tumis cili giling ek?
ReplyDeleteps: sy akan pilih chicken shop n potato chips... muahaha~
pps: ayam kampung x reti makan.. masak pon xreti.. nape jd liat semacam je bila masak ye?
@HALAMANKU
ReplyDeletemorning2...bwk mafin yer?bagus2..letak tepi tu dulu yer..abis laa sendawa muffin jer 2,3 arini..hahah.. langsir tu dah lama dah,berhabuk dah pun erma..hehe
@tun_telani
ReplyDeleteCam kari?hehe..akak guna cili merah n cili api..suke jer kaler kemerahan sikit compare kaler putih semate..kang sebijik cam pengat.ahaks
kalo chicken rice akak suka gak..kat miri tu pnh mkn tak kat SCR?hehe..lari tajuk lak soalan ek
ayam kampung tu liat smcm sbb dier gi swh bendang tnm padi..aa,camtu laa perumpamaan dier..ce bandingkan tgn org kampung yg kerja keras dgn org bndr yg keje pejabat?hehe.. :P
selamat pagi..kak sue...nostalgianyer tengok lauk nie...dah bertahun tak makan....huhuhuhu
ReplyDeletekalau aku bagi muffin coklat vs coklat bar mana ko pilih? kalau aku bg ubi kayu vs kayu api mana ko nak? hahahahaaaa..meh gelak sesama....aku sebook sgt nih...erkkk...sedap eh gulai pisang tu..kat rmh ni dah masak dah pisang, kalau tahu awal2 haritu blh gulai gini leh gak try..nanti2 le pokok tuh berbuah lagi kan....
ReplyDeletesue..mak aku selalu masak gulai pisang muda kalau aku balik kampung...
ReplyDeletehu..hu...rindu kat mak aku tengok gulai pisang muda kau ni.....
grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...
ReplyDeleteko sajaaaaa...
eh ko pernah dengar tak pasai pembunuh upahan? jaga jaga ye ..ngahahhaaa.. aku pun suke gulai cam ni...aku hidup ngan gulai cam ni la..aku lagi kampung..kalau mak tanam terung, ada la balik skul lauk sambal terung ngan gulai terung.tu jela pulun makan.esok puak kari terung ngan terung bakar.
kalau ada hasil pisang, leh la makan gulai pisang cam ko ni.kira pagi sarapan, makan cekodok pisang, tenghari makan gulai pisang, mlm mkaan goreng pisang..haa gitu la..eh aku dah kena penyakit cam ko plak.bila naip tak reti nak brenti..hehehe
@shah-kayrul
ReplyDeleteSelamat pagiiii..mmg terasa di dunia dolu2 jek bila dapat mkn menu2 lama nih kan..
@Anna Qawina
ReplyDeleteaku pilih choki2..hikhik...err,pastu aku pilih dapur gas!ngeee...
ko memang saje jek biarkn pisang tu masak agar ko ada alasan x nak wat gulai kan?haha
@Mas
ReplyDeletepasni kalo tgk gulai pisang muda pasti ko rindu kat aku lak..hiks
@izahdaut
ReplyDeletepernah2..pembunuh upahan tu dia macam kerusi yg org modified jadi basikal tu kan??
perghh..terung bakar!bila lak aku nak carik terung nih..sedap tuh ..selain tuh leh masak smbl..uhuuuu..ko memang kampungan cam aku jek kan!haha
Kak sue,kat area utara nih femes ngan gulai batang/umbut pisang,pergh mmg sedap xterkata,kalu kenduri kat area kg2 ckit mmg selalu la diorang masak batang pisang/umbut nih+daging.
ReplyDelete