Sebab aku lambat,meh aku hidangkan korang semua dengan puding yang amat sedap giler..macam biasa,yang bestnya tu..bahan2 nya amat mudah didapati di sekitar rumah anda..hehe..
Puding gula hangus dengan puding karamel adalah saudara kembar yer..kot2 ada yang konfius lak.. :)
Kali ni cuba resepi lain lagi..kalau ikut resepi asal tu,cuma buat hanguskan gula tu jer pastu terus buh adunan susu..tapi aku dan family suka kalo puding nih ala2 banjir dengan karamel gitu..so boleh bajet nak buh kuah lebih atau nak melekat aje karamelnya terus kat puding ehh..
Kalau nak kuahnya manis tak payah buh banyak air ler,atau..kurangkan gula yang nak dihanguskan..pepandai kite jer nak ngejasnya..heee
Pastu puding ni ikut tuan punya resepi asal,dikukus kan..tapi aku bakar guna kaedah bain-marie/waterbath..ahaks..
Tahu tak,tekstur puding ini amattttlah lembut,halus dan sungguh berkrim yummy2!lebih kurang gak dengan puding creamy yang dah aku share sebelum nih..cuma yang ni lagi simple nak buat.heh
Dah cakap sedap mesti orang nak resepi kan..eheeee...mekasih buat emee@myresipi.com yang dah kongsikikan resepi nih..best ah!Tahu tak,tekstur puding ini amattttlah lembut,halus dan sungguh berkrim yummy2!lebih kurang gak dengan puding creamy yang dah aku share sebelum nih..cuma yang ni lagi simple nak buat.heh
Tulisan berwarna biru tu maknanya edited laa ek..untuk rujukan sendiri dan mereka yang ingin mencuba
Puding Gula Hangus >> emee@myresipi.com
Bahan-bahan
* 3 sudu besar gula pasir
* 1 tin susu pekat(tin kecil)
* 7 biji telur ayam
* 1 cawan air
* 1 sudu esen vanila > hasue tambah
Cara-cara
1. Mula2 cairkan gula dalam loyang atas api sederhana kecil. Masak sampai gula tu kekuningan. Pastu bila dah cair... lenggang2 loyang tu biar gula tu rata. >bila gula dah hangus(keperangan) keseluruhannya,tambahkan 2 sudu besar air. Ketepikan
2. Kepuk telur sampai berbuih (hasue pukul sedikit sahaja,cukup kuning dan putih telur sebati)pastu masukkan esen vanilla dan susu pekat tadi. Kacau rata.......baru masukkan air.
3. Last sekali tuang atas gula yang dah beku tadi....boleh kukus sampai masak...Kukus tu dalam 45 minit gitulaaa........ (kalau guna kaedah bain marie/waterbath,bakarlah pada suku 170c selama 45-5o min bergantung oven masing2.)
4. Bila dah sejuk terlangkupkan.....boleh la dijamu untuk keluarga.......
Nota Biru: Gunakan telur ayam yang segar untuk membuat puding yang memerlukan telur seperti ini untuk mengelakkan bau hanyir telur.
Yang aku buat nih memang tak bau telur pun walaupun resepi ni menggunakan telur yang agak banyak..bila dah rasa puding ni amat-amatlah berbaloiii.. nyummm2!sejuk2 masuk tekak..pehhh..!
cubalah!
P/s: aku gunakan susu krimer pekat manis jer..bukan susu pekat manis sebab susah nak carik kot sekarang nih..sebab tu creamy kot? :D
cubalah!
P/s: aku gunakan susu krimer pekat manis jer..bukan susu pekat manis sebab susah nak carik kot sekarang nih..sebab tu creamy kot? :D
apa beza krimer pekat manis ngan pekat aje weh sue..
ReplyDeletebanyaknya telur..tunggu ayam aku bertelur banyak2 dulu lah..hahhaa
aku ni memng nyampah je org tayang puding2 tengah hari jat jat panas neh..huh..
tetiba nak teguk air oren..bukak peti ko jap..mana tah ko letak air oren neh..
nak tanya jap, ni entry ni ko karang brapa hari punya neh..hahhaa
sue..meh sini puding tu...
ReplyDeleteboleh kau tayang tengahari panass ni...
geramm aku tengok..
peberet aku puding jenis ni..
sedappnya...
kau masak cara kaedah bain-marie/waterbath yer sue..
aku tak pernah guna lagi cara ni..
selalu kukus jer...
nanti aku buat cara kau lak..
kau tunggu...
aku pun nak tunngu ayam aku bertelur dulu...wakakaka...
kalau makcik loyang yang buat puding karamel mmg tiada tolok bandingannya... secun loyang! wakakakakakaa.... haah la jah! nih klu ayam aku bertelur sekali das 7 bijik haiyyakkkkkk melecet vontot! kekekekekeeee
ReplyDeleteaku suka kekdah waterbath sbb tekstur puding lg smooth banding kukus... kan kan sue kan kan kan.. alahhh buang karen tanya ngan tokey puding karamel! klu kekdah menggoreng pong jd gaknyer tgn ko tuh! kekekekeke
@izahdaut
ReplyDeleteawal ko sampai arini mek?ko dah tercongok kat pintu dapo aku dr td ke?hakhak..
krimer pekat manis n susu pekat manis beza dier krimer tu lebih cair sket banding yg pekat manis lebih pekat likat gitu.contoh kalo ko tuang kan,krimer tu lagi laju turunnya banding yg pekat..eh,patut ke aku bg contoh gitu..hahakang aku citer bab isipadu cecair kang ko pening lak..kakaka..pastu krimer lebih putih susunya bnding yg pekat kekuningan sket..yg pekat lebih manis of coz.lg,ko tgk jelah label kat tin tu..sng nak beza..haha..
wehh..aku duk depan lappy baru karang td..anak tido katekan...kdg2 jer yg tertgguh2 tu..hihiii
dh lmk juak sik mkn puding caramel tok koh. nk mtk seloyang dr ktk lok! kmk tpaksa nunggu manok bertelor dolok baruklah dpt molah. hehe.
ReplyDelete@Mas
ReplyDeleteoit2..korang nih sumer tokey ayam ke hah?apsal aku x tau pun..sia2 jek aku tak terpikir nak curik telo ayam n ayam2 korang skali..hakhak..
mas,kukus tu susah sket nak ejas sket..cara ni ala2 kukus tp dbakar pastu memang puding montok n gebu jek..ce ko try mas..kalo tak jadik ko salahkan oven ko tau..jgn salahkan aku lak..ekeke..oopps,ko pastikan guna air panas tau,yg air bain marie tuh..kang puding ko lambat msk.. :P
@hana
ReplyDeletekak..ko nih nak puji ke nak ngendeng puding nih kak?hahahak..
haa..ni mesti ayam ko sepet kan kak sbb duk kat jepun..kakaka..
haa..betul2..guna kekdah waterbath mmg lg best n senang banding kukus..lg satu,sng keja xyah cuci pengukus.eh!xde kena ngena tu.hee..
kalo kukus dkhuatiri terover masak je kalo x reti ejas api atau terlebih masa..nanti terover masak akan berlobang2 laa kejadahnya nanti kan kak kannnn.ngeee
puding karamel goreng?haha..bagus idea tu..sila buat!
@DJ Dayang
ReplyDeletemintak seloyang?ktk kan diet...hahaha
aik!kitak pun ada bela manok juak tek duhall...kelak pos ngan kamek jak sekok 2 ayam ktk yaa..pat kmk masak kari..hihih..
ahh sudah...elok2 gula tu berkilau ko hanguskan pulak ye.huhu
ReplyDeleteaku penah try buat kat rumah jia..*ehh,mana jia??
try punya try mmg menjadi..memang HANGUS!
sue!!! td amik piring dgn kerabu sekali wat balik kan.. isi balik piring tu dgn puding ni.. cpt!! ish.. pandai2 angkut kat rumah akak ya.. dah la memekak kat dpr org :P
ReplyDeleteehh.. susu pekat tu, tin tinggi ke tin rendah?
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteala..kha baru je berkira-kira nak wat sue dh buatkan..tima kasih lah ye..erm..sib baik sampai awl sempat gak makn sepotong.hehe
ReplyDeletek.nor>klu kha buat guna tin kecik..anggaran 1 cawan..hehehe
Assalam sue...akk pun suka guna resipi emee ni...jimat rasanya, sedap pulak tu.
ReplyDeleteAda lg ke belen2 puding tuh sedapnya
cantekkk...smooth jer..susu pekat mmg jdkan puding ni smooth eyh..kiter pnh gak bt guna susu pekat tp masak dlm microwave..n jgn sesekali ditanye cmne ruper dia...*sue pun x nk tau kan...hehheh :))))
ReplyDeleteperghhh nampak sedap! suka sgt mkn puding caramel ni...:)
ReplyDeletesedapnya..sy & hubby mmg suka puding ni..=)
ReplyDeleteerrrr.. nk bg agar2 santan dh abis.. hulur piring kosong je laa.. aci?.. nk gak merasa puding ventuk love2 cenggitu.. ekeke..
ReplyDelete@Ryo Azhar Rahza
ReplyDeleteko buat puding hangus ke puding hangit nih?hahah
*jia masih bertapa kot :D
@K.Nor
ReplyDeletedah isi dah kak pinggan ngan puding..kerabu akak sedap..smpai menjilat pinggan..sbb tu xyah cuci..kakaka..adehh laa..sabo jela ek kak..haha
@sayed ahmad sukri
ReplyDeleteeh?dah delete rupanya..hehe :)
@kha
ReplyDeleteaa tulaa...sibbaik kha sampai awal..leh tolong cuci2 pinggan skali kan..hihi..
@Kak Rosaliza
ReplyDeletewaalaikummussalam kak...baru perasan kat laporan tu ada nama akak..hihi..sedappp n simple kan!
@Deliah's Deli
ReplyDeleteguna microwave?tak smooth ek?leh gak kalo nak cerita del..kot2 ada kwn2 yg nak tau kan..rasa ok tak?
@Nieza
ReplyDeleteyummmy2 nih..sedap banget!hehe
@zih@n
ReplyDeletetry laa resepi ni pulak.. :)
@::Azura Rahman::
ReplyDeletetakde2..dah abis gak la kak..lenkali bwk agar2 santan byk2 eh..hihi
Wah!!!! Nk cuba lg la... Kali ni cam mudah je n terperinci cara2 mbuatnya... Thanx so much hasue....
ReplyDeleteSaya da try buat, tp xjadik, puding jadik kembang macam kek, da 2 kali try, same je.. Kenape eh.? Sedih
ReplyDeleteSy da try resepi ni.. mmg lembut.. mohon share resepi eh.. tq
ReplyDeleteSalam kak,nak tnye la..nie pkai Loyang brape inch ea??
ReplyDelete