Thursday, January 27, 2011

Resepi Apam Beras Sedap

Pandai2 tambah satu perkataan belakang tu ek..nak menggambarkan rasa apam ni katakan..Apam femes nih rasanya ramai blogger blog masakan dah buat..
Aku memang versi ketinggalan zaman keretapi selalu..umpama kalau bas,duduk belakanggg..sekali kat kusi panjang tu. Eh dah lama tak naik bas awam... *tetibe jek

Apam. Macam saya cakap sebelum ni..eh apa ni kejap aku,kejap saya..ah mana2 laa ek. Ulang balik,macam yang saya beritau sebelum nih,kat rumah ni memang kureng layan apams2 nih..Sebab tu kukusan pertama,aku sedekah kat makcik gardener, pastu lagi sedekah jiran sebelah..Ingatkan dah sikit(sikit katanya.. ada laa dalam suploh ketui) tu boleh laa abis kitorang sekeluarga...tapi tak abis juga..huhuh...

Eh!Apam nih bukan main sedap tau..mengikut jenis kategori apam,memang klasss resepi nih..tapi aku buat senyum meleret2 jer kebanyakannya..banyak tengok rancangan raja lawak agaknya apams nih..
Ada juga yang ego tak nak senyum tu..tak kuasa aku layan..sombong tul. Kan lambat sikit orang nak makan..siapa suruh tak senyum,kan..
Err...aku lagi suka apam senyum(merekah) dari yang tak senyum..sebetulnya apam ni harus tak senyum ke ek?heheee..

Yang atas nih versi senyum simpul jer..maklum laa,putih bersih suci gitu..malu2 lagi..
Rasa apam beras ni sebijik cam apam tapai kan? Cuma tak payah merumitkan diri buat tapai..guna ragi segera(yis) aje..

nih pulak versi senyum lebar..baru dapat gaji agaknya..huehuee..Lembut banget sih..

Resepi apam beras ni telah dikongsikan oleh cha di website myresipi..
Jom kita tengok apa kandungan dan cara2 buat apam beras ni..Tima kasih ye Cha! ;)

Apam Beras >> Cha@myresipi.com

Bahan-bahan ( 5 org )

* 2 cwn nasi
* 2 cwn tepung gandum
* 2 cwn tepung beras
* 1 cwn brown sugar
* 3/4 cwn gula
* 2 1/2 cwn air
* 1 sudu kecil yis (mauripan)
* kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara

1. blend nasi dan air sehingga hancur.
2. setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
3. dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
4. selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
5. perap selama 3 jam.
6. masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
7. hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!

Memang sedap makan dengan kelapa parut dicampur sedikit garam...saya makan banyak dari biasa..hii.. ;P
Oh ye,saya perap lebih sikit dari 3 jam..4 jam kot? Mungkin sebab tu apam ni murah senyuman..agaknya senyum perli pun ada tu..heheh

Ada lagi ke yang belum cuba resepi nih?Kalau anda penggemar apam,buh resepi nih kat atas 'must try list' tu yerr..tak rugi mencubanya..wallahh!

22 comments:

  1. muahahaa..gelak aku bace entry neh..tersentum cam apam tu jugak..aku suka gak apam ni..kelass punya apam.satu lagi aku suka, lagi lembut sikit pada apam ni iaitu apam eno..wallaaaa memang best!!

    ReplyDelete
  2. amboi comeinyer jer nengok apam tu...merekah cantik jer...akak buat selalu x merekah camni...huhuhu

    ReplyDelete
  3. @izahdaut
    Jap2..aku carik kamus..tersentum tuh tersenyum sekutuntum ke apa zah?muehehe..apam eno lom wat lg..eh..aritu ada wat apam nasi guna eno gak..leh kire apam eno x tu ek?eheh

    ReplyDelete
  4. haha...mmg mesti try ni..lagi satu kan..akak ada byk bungkusan tapai lam esbok tu.akak tak makan tapai.kat sini selalu dpt tapai masa kenduri kawin..akak kumpul2 dah sebeban lam esbok..isshhh,akak nak gantikan nasi tu dgn tapai lah..boleh agaknya kan?..

    ReplyDelete
  5. @LyanaSyaZam
    comei ke kak?aww..hehee..ada gak yg x merekah kak..ikut mood apam tu masing2 agaknya..hehe

    ReplyDelete
  6. @anymz
    buleh kot kak..agaknya tak pyh simpan ragi laa tu kan?ke nak simpan gak? tanyaku lagi..

    ReplyDelete
  7. Salam sue..ambaoi mengapam pulak dia, mana byk mkn apam ke mkn kelapa heheh..kalo anak akk byk mkn kelapa dari apam heheh..comel je apam tu...tersenyum mesra gitu

    ReplyDelete
  8. tersenyum mekar apam sue ni,akak pun tersengih baca n3 sue..ada la gi ke?kata tak abes meh sini akak perabiskan.

    ReplyDelete
  9. sue, mas dah buat apam ni..memang best....sedapp sangat kan.....
    nak ngendeng 3 ketoi bolehhh...

    ReplyDelete
  10. @Kak Rosaliza
    w'kumsalam kak...makan apam cicah kelapa byk2 sikit..hihi..baru pernah ni cuba mkn ngan kelapa,sebelum ni buat apam malas nak parut kelapa..ni kebetulan ada stok beli siap2 parut aritu kak..hee

    ReplyDelete
  11. @lina_pg
    alaa kak lina ni..datang lambat laa...sebab apam tu sue gaul semua skali ngan kelapa..so x abis semalaman dah,basi sudaa....x smpai ati lak nk bagi akak yg basi..ekeke

    ReplyDelete
  12. @Mas
    a'ah mas..memang sedappp..nih laju jer menambah berat kan..xleh mkn selalu..hihi

    ReplyDelete
  13. salam hasue kak ilah pun masak apam ni hari ni buat sarapan..nasi tak habis jadi kuih kan kan..

    ReplyDelete
  14. memang sedap apam ni....baru jer buat terasa lagi sedapnya...mkn pun tak jemu dan lembut jer....btw lawa pink colour tu..:)

    ReplyDelete
  15. nk tnye..kaler2 tu nk letak mse bile?hehe

    ReplyDelete
  16. Akak pandai makan je,buat tak pandai...hihii

    ReplyDelete
  17. @ilahjy
    wa'slm..betul tu kak ilah..tak laa jadi nasi goreng je..hihi

    ReplyDelete
  18. @Nieza
    tQ..warna pink mmg suke jer dak pompuan kat umah nih.hehe..mmg lembut kan apam nih..suke!

    ReplyDelete
  19. @hyatt^^
    pewarna tu letak sebelum masuk ke dalam acuan..kalau nak letak banyak warna berbeza,boleh lah bahagikan adunan tu kepada beberapa bahagian ye. :)

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^