Tenggiri ni sedap masak apa pun kan..
masa dalam pantang selalu kena elakkan makanan berminyak2 ni..tapi ni dah hujung2 pantang belasah jer.. makan dengan bubur nasi pun layan..
Apatah lagi guna kunyit hidup untuk bahan perapan..berbanding kunyit serbuk pastinya kunyit hidup lebih sedap.. =)
note:sakit jiwa raga aku tengok bingka ubi kayu umah kak noorma terliur yang amat.. =P
salam hasue..apa khabar org dlm pantang?..mkn lauk ni dgn nasi panas2 lak sedap ni..:)
ReplyDeleteSalam Sue..akk pun terasa lemak2 manis ikan tenggiri ni..maunya bertambah mkn nasi ni...tapi org pantang takleh tambah tau..curi2 tambah takpe heheheh
ReplyDeleteYa ALLAH kak, sedap lalu jak rupa!
ReplyDeletemak mertua akak suka goreng ikan dgn kunyit hidup, sedap...tp akak malas nak guna kunyit hidup, tgn kuning2 la....hehe...
ReplyDeletezanafahmi..nak elak tgn kuning masa gaul ikan tu..masuk je ikan @ ayam dlm plstik tabur garam, kunyit ..ikat plastik..goncang2kan.Cuba la,tgn gerenti bersih..!
ReplyDeleteHasue..akak selalu gak goreng ikan tenggiri ni..anak2 suka sgt..time nak mkn baru goreng..mkn panas2..mmg best..lagi satu mesti ada sambal kicap (cili padi + kicap)
nieza:wkumsalam..kabar baik je nieza..mmg sedap ni..ikan panas nasi panas..berselera ler jwbnya.hehe
ReplyDeletekak rosaliza:wkumslm.. haha..nak tmbh apa salahnya kak..takut sembelit lak kang..hihih..tapi masa pantang memang prefer makan bubur nasik dr nasi..pun utk tambah susu badan kan kak.. ;)
ReplyDeleteDiyana: bukan rupa jak..rasa pun nang sedap.hehe..
ReplyDeletekak zana:kalo taknak tangan kuning, kena guna sarung tgn plastik tu masa kupas/kikis kunyit tu la agaknya kak.hehe..pastu masa nak gaulkan ngan ikan guna kaedah kak sofea kat bawah ni haa..atau terus guna sarung tgn je.hehe..sue lak,buh atas ikan pastu goncang cam chef buat stir fry selalu tu haa..cuma bukan dalam kuali jer..dlm besen ker..xyah gaul ngan tgn pun..hehe
ReplyDeletekak sofea:tq 4 the tip kak..best2.
ReplyDeletebetul tu..sue tunggu hb balik dulu baru goreng..nanti kalo goreng dulu hb lambaat balik,sejuk lak x sedap ler..hehee..sambal kicap mmg selalu jadi penambah selera kan :)
sue, mas masa pantang pun makan tenggiri..tapi bakar...sedappnya tengok tenggiri goreng tu...wat sambal lagi sedappp..he..he..
ReplyDeletesabar sue, mas pun terliur tengok bingka ubi kak norma tu..he..he..
Salam sue.. Dlm pantang, masak simple2 je kan.. senang.. Lagipun bnyk yg x bleh mkn dr yg bleh makan..
ReplyDeleteCepat2 sihat ye!
Hasue..sabar ye..jangan makan dulu ubi..segala jenis ubi..angin..
ReplyDeletemas:colek ikan tenggiri pernah try x?cam sedap jek kan
ReplyDeletekak naz:betul tu kak.. kalo ada org jaga sepenuhnya mmg best..apa kan daya,keluarga masing2 bw diri skrg.hehe
ReplyDeletekak erna:aa..tu laa pasal.. sibbaik dah nak merdeka.tp org kate paling elok lengkapkan 2 bulan elak mknn berangin2 nih
ReplyDelete