Sira Pisang
Bahan-bahan ( 5 orang )
* 10 biji pisang nangka
* 100gm gula
* 2 kuntum bunga cengkih
* 2 kuntum bunga lawang
* 1 batang kulit kayu manis
* 250ml air
* daun pandan
*
tmbh sikit pewarna kuningCara-cara
1. Masak air dan gula hingga mendidih, masukkan bahan rempah dan pisang. Tutup periuk dan masak dengan api yang sederhana.
Selalu tengok orang buat tapi aku 1st time wat sendiri n makan gini..sian kan!haha..
Tima kasih buat
citarasawan @kak wan yg sudi kongsi resepi simple ni..kopipes dr myR jek..
dari jauh kunampak kuning, ingatkan boh serbuk kunyit tadi...kehkehkeh....makan sejuk2 ni peerrgghhh...adeehh..malasnya nak menyira, tgh semangat nak melapis dulu...hihiii
ReplyDeleteSalam sue...sekali nampak kaler tu mcm pajeri nenas klate cuma tambah bwg je....akk tak pernah cuba pulak yg boh kayu manis ni..selalu kalo sira biasa boh gula n daun pandan je..ape2 pun sira pise sue ni cantik n menarik
ReplyDeletecantik warnanya. dr dapur ina pun dh leh nmpk. hehehe...
ReplyDeleteHi Hasue, hru doing there my friend??? ;)
ReplyDeleteHow's ur pregnancy getting on???
Wow sira pisang tu nampak sedap lor, meleleh air liur kang! :D