Dah ramai yg sakan mengukis yer?ada juga mood tak mari2 lagi wpun raya menghitung hari jer lagi..takpe2,pelan kayuh..jangan sampai tersadai udah yer,x sampai2 kang..hehee..
Semalam baru selesai shopping2 keperluan raya budak2..penat sungguh makcik. Bukan penat menyopping,tp penat melayan karenah bebudak haa..tapi takpe laa,bukan selalu shopping time pregnant kan..hehe..
Biskut buah kana,try biskut ni aritu dah..nak update sungguh x berkesempatan..maklum,tenet cap kuye2 mmg gini laa..
Kepada pengunjung lama n baru tima kasih sudi dtg..meh jamu mata dengan biskut buah kana yg aku pun pestaim laa buat ni..hihi
Resepi nih dipanjangkan di sini untuk rujukan kita bersama yer..resepi dari koleksi resepi biskut.. lain kali leh try resepi lain lak.. :)
Biskut Buah Kana
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan2:
90 g gula aising
150g mentega/marjerin
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
180 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
1/2 sudu kecil serbuk penaik* -bhn bertanda * diayak bersama
Jem secukupnya- untuk inti
Cara2:
- Pukul mentega,gula dan kuning telur sehingga sebati
- Masukkan esen vanilla dan bahan2 yg sudah diayak bersama.
- Uli sehingga menjadi doh
- Taburkan sedikit tepung pada acuan dan tekankan doh. Ratakan menggunakan scrapper atau belakang pisau.
- Ketuk hujung acuan untuk mengeluarkan biskut.
- Susun di atas dulang pembakar yg sudah di alas baking paper
- Bakar pada suhu 180c selama 20 min (bergantung jenis oven)
- Biarkan dahulu seketika sebelum diintikan jem. Cantumkan biskut dan simpan di dalam bekas kedap udara. SelaMAT Mencuba
Update:
Ni laa acuan biskut buah kana nih..kalo org2 lama dulu acuannya diperbuat daripada kayu..yg nih dari plastik jer..kalo ketuk ganas2 leh pecah agaknya..hehee..
Selain dari acuan biskut buah kana,aku 'ter' beli acuan biskut yg sama pesen..cuma bentuk lain..nampak comel jek..tu laa agaknya 'ter'beli skali tu....hehe..
Kepada izah si muffin lover tu n kawan2 yg lain boleh laa cari acuan nih kalo pergi ke kedai2 peralatan bakery yer.. :)
Sue,
ReplyDeleteNi biskut zaman kanak-kanak I.I minat sangat dengan biskut kana ni and I think lebih 30 tahun I dah tak makan kuih ni.I nak buat tapi tak ada acuannya.I think I buat bulat and then leperkan sikit and lepas tu tepekkan jam.Jadi jugak kan?
Salam sue..nampak simple je resepi sekuk ni..tapi semua bhn2 dah akk simpan..n lagi satu acuan pun tak ada..akk pernah tgk acuan gini, ingatkan acuan putu hehehe. Cantik n menarik biskut ni
ReplyDeleteShereen: yeke?ramai yg kata biskut nih biskut nostalgia..hehe..boleh jer kalo nak buat gitu rasanya. Kalo nak terap macam biskut biasa pun tak jadi masalah as long bawah dia rata nak letak jem..hehe
ReplyDeleteKak Rosaliza:wkumsalam kak..memang simple jer nak buat..acuan tu sue beli lama dah..baru ler merasmi..hehe
he2..biskut ni pun dh penah wat masa kecik2 dlu..best =]
ReplyDeleteeh..lama x tgk biskut ni...sdapnya..
ReplyDeletekalau tpung gndum 180g bersamaan brepa cwan kak...konfius la..ma tnye nk buat camne
ReplyDelete