Menu ni dah ditelan beberapa hari lepas..kiranya entri tertunggak jugalah yaa..takpe,sibbaik gambar x basi.. :P
Kacang bendi ni kegemaran sekeluarga..biasanya digoreng kosong jer ala2 masakan orang tua..
Untuk mengelakkan kacang ni terlalu berlendir ketika dimasak,cuci dahulu,toskan baru dipotong2 yer..lepas tu takyah cuci dah...kalau suka lendirnya tu lain cerita ler...buat sup pun sedap tau.. :)
Saja nak kongsi menu simple ni untuk mereka yg tak pernah mencuba sendiri..rata2 lebih kurang juga dengan resepi sana sini..
Bahan2:
- 10-12 batang bendi (saiz sederhana)-cuci,toskan n potong menyerong
- 3 tangkai cili merah-2 dibuang biji dan hiris sederhana
- 2 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 2 sudu besar kicap
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 sudu udang kering
- Sedikit belacan(jika suka)
- 3 sudu minyak utk menumis
- Cili merah, bawang merah,bawang putih, udang kering dan belacan ditumbuk lumat
- Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk shingga wangi
- Masukkan sos tiram dan kicap,kacau goreng seketika
- Masukkan kacang bendi dan cili yg dipotong/hiris dan kacau goreng lagi sehingga masak(jangan terlalu lama).
- Sedap dihidangkan panas2 bersama nasi putih. Selamat mencuba!
salam kak hasue,
ReplyDeletewaduh kak. amik kat kebun jer? beruntungnya kak. bagus kak hasue ni, lengkap bahan2 goreng sayur. saya biasa tumis gitu jer. idea buh belacan bagus tu. ;)
Salam Hasue.. wah sayur segar dari kebun.. dah kompom2 dijaminkan halal ye tak.. resepi tupun syedap + nasi panas2 mmm yummy..
ReplyDeleteIndah:wkumsalam nur..ha'aa..segar dr ladang..hehe..goreng simple2 jer nur..yg penting enak dmakan ye x..? :)
ReplyDeleteErma:betul2..x guna racun serangga pun..hehee
Salam Hasue, thanks for info pasal nak hilangkan lendir kacang bendi tu.kiranya kita kena bagi bendi tu kering dulu ye, baru potong?
ReplyDeleteAnna Da Lady: w'kumsalam..yer,betul tu..lepas cuci toskan dulu.kalo perlu racik2 kan sket masa nak potong tu supaya kering..kalo rajin,lap dengan kitchen paper..lepas tu baru potong2..n sedia utk dmasak
ReplyDelete